26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Blog Leeflang | Hoe is het zover gekomen (10) ?

HomeAuteursBlog Leeflang | Hoe is het zover gekomen (10) ?
Blog Omayra Leeflang | Hoe is het zover gekomen?
Blog Omayra Leeflang | Hoe is het zover gekomen?

2 november 2013. Deel 10. Provocatie met symbolen van de zwarte emancipatie. Papiamentu = afschaffing Nederlands. ‘’Helmin Wiels, de leider van de grootste partij in Curaçao Pueblo Soberano is aanwezig bij dit rijksoverleg. Pueblo Soberano is een progressieve partij, die streeft naar de onafhankelijkheid van Curaçao, buiten het Koninkrijk der Nederlanden. Hun standpunten zijn onder andere het afschaffen van het Nederlands in het openbaar bestuur en het onderwijs ten gunste van het Papiaments, Engels en Spaans.’’ Zo wordt Helmin Wiels aangekondigd op de Blog van Pauw en Witteman, 2 mei 2013 in verband met zijn presentatie in het programma.

YU di Korsou- Multiculturaliteit: Pueblo Soberano heeft afgelopen week een voorbode laten zien van wat de regeringspartij van Helmin Wiels wil en wat de bevolking van Curaçao te wachten staat: de gouverneur en de waarnemend-gouverneur moeten een échte Yu di Kòrsou zijn en alléén de afro-Curaçaose cultuur telt. Het eerste is gesteld in een brief van PS-adviseur Jules Eisden en het tweede is de boodschap van nu nog gedeputeerde en straks wellicht minister René Rosalia van Onderwijs en Cultuur bij het begin van Kulturismo. Hiermee raken beiden Curaçao – de bevolking van Curaçao – in hun ziel en dus op de meest gevoelige plek. Wie is de échte Curaçaoënaar en wat is dé Curaçaose cultuur? Wie is PS om dat te bepalen? Niet dat er taboes zijn, maar degene die zich hieraan waagt, begeeft zich bewust op het vlak van controverses, conflicten, het uitsluiten van bepaalde (minderheids)groeperingen én het tegen elkaar ophitsen van eilandbewoners. Beoordeel de gouverneur en/of zijn waarnemer en hun echtgenotes op hun functioneren – ook al is bekend dat zij zich niet publiekelijk kunnen verdedigen – maar níet op zijn of haar etnische achtergrond. Kraak zijn of haar optreden inhoudelijk tot op de grond af, maar niet omdat iemand niet op Curaçao is geboren. Kom om die reden aan de gouverneur en je komt in wezen aan álle mensen die zelf of via hun familie banden hebben met de andere eilanden, Suriname, Madeira/Portugal, Libanon, de Dominicaanse Republiek, Nederland, Venezuela, Colombia et cetera, maar die hier wel dag in dag uit hard werken, hier belasting betalen en hier hun kinderen toekomst hopen te geven.

Dan cultuur: hoe belangrijk ook, de nationale cultuur is overal ter wereld steeds moeilijker te definiëren. Op Curaçao geldt van oudsher dat die juist wordt gekenmerkt door multiculturaliteit. Het werd onlangs door voormalig MAN-premier Don Martina van Fundashon Rehabilitashon Tula nog zo treffend gesteld: de officiële rehabilitatie van Tula moet vooral gezien worden als een inspiratie voor ‘eenheid in verscheidenheid’. Dát typeert Curaçao: multicultureel, multireligieus en multi-etnisch. Naast Landhuis Knip, ook het Joods Historisch Museum. Naast de tambú, ook de dansa. De beoogde nieuwe premier Gerrit Schotte is, met zijn blanke huidskleur, zijn Europees klinkende naam en zijn Colombiaanse bloed, voor iedereen een echte Yu di Kòrsou. Maar kijkend naar de rare eisen van Eisden kan iemand zich afvragen wat de PS daar eigenlijk van vindt. En dat is een slechte ontwikkeling. Laat duidelijk zijn dat de partij zich momenteel niet alleen op zeer glad ijs begeeft, maar ook nog eens op uiterst gevaarlijk dun ijs vol met wakken. Bron AD 21 sept 2010.

Tula: Gedenksteen voor Curaçaose helden. Op feestelijke wijze werd maandag 30 april 2012 ( viering Koninginnedag) een gedenksteen onthuld bij de heropening van het gebouw van het Nationaal Archief. Op de steen zijn de namen ingegraveerd van de 29 mensen die samen met Tula ter dood zijn veroordeeld in hun strijd voor vrijheid.

Minister Carlos Monk (Bestuur, Planning en Dienstverlening) onthulde de steen samen met 300 genodigden. “De steen is gemaakt om te herdenken dat eeuwen geleden onze voorouders zijn begonnen met een strijd die nog niet is afgelopen.” Monk hoopt dat de steen een inspiratie is voor Curaçaoënaars. “Vandaag, meer dan twee eeuwen later, is het goed om bewust te zijn dat Tula zijn strijd in ons voortleeft. Wij moeten ons realiseren dat in ieder van ons een Tula schuilt, een strijder voor vrijheid.”

Namen. Tijdens de onthulling werden de namen van de strijders alle 29 opgenoemd: Tula, Bastiaan Carpata, Pedro Wacao, Luis Mercier, Fransje, Elia, Alejander, Dirkje, Neyro, Matteuw, Steba, Chico, Lourens, Silvester, Jantje, Nicolaas, Sian, Thony Olbero, Nicolaas La Cruz, Francisco, Snakje, Diana, Luis Sambo, Mars, Juan Domingo Coraar, Juan Felix, Nicolaas van Spransa, Thomas en Pieter Doll.

Minister Monk, minister van onderwijs,  had zich voor die gelegenheid gekleed als een President. Bron: Versgeperst 03-05-2012.

Afrekenen met Koloniaal verleden -Peter Stuyvesant gevallen. Het eind van Peter Stuyvesant College brak dit weekend aan. Het standbeeld werd zaterdag door een takelwagen verwijderd en kwam tijdens de actie symbolisch ten val toen het van zijn sokkel werd gehaald. Pueblo Soberano leider Helmin Wiels ziet het verwijderen als een begin. “We gaan alle straten die verband houden met Nederland een andere naam geven”, liet de PS leider volgens Antilliaans Dagblad weten. “Pas als het standbeeld van Juliana is weggehaald, kunnen we spreken van een onafhankelijk land.” Bron Vergeperst 25-07-2011.

Onafhankelijkheidsverklaring. Tijdens het bezoek van de leden van het Koninklijk Huis aan de Staten van Curaçao wilde parlementslid Melvin Crijntje (PS) een eerder door PS-leider Helmin Wiels voorgelezen onafhankelijkheidsverklaring aanbieden aan Koningin Beatrix Helmin Wiels boycotte als enige parlementariër het bezoek van de Koningin wegens principiële bezwaren. De Koningin kon wegens haar staatkundige positie de onafhankelijkheidsverklaring niet aannemen. De meegereisde minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties nam namens de rijksministerraad kennis van de onafhankelijkheidsverklaring. Op Curaçao barstte een storm van kritiek los op deze PS-actie, omdat bij het referendum in 2005 met betrekking tot de staatkundige hervormingen slechts 4,82 procent van de Curaçaose bevolking voor onafhankelijkheid stemde.

Minister Monk van Bestuur, Planning en Dienstverlening (PS) wil naar aanleiding van het rapport van de commissie-Rösenmoller een wet opstellen waarmee de 40 mensen, die met de commissie-Rösenmoller gepraat hebben, vervolgd konden worden wegens het meehelpen aan een “Nederlandse staatsgreep’’ Ook wil hij hiermee oppositiepartij PAR en de “pro-Nederlandse media” op het eiland aanpakken.

Steun bij Latijnsamerikaanse bondgenoten tegen Nederland. Parlatino. Op 2 december nam Parlatino, het parlement van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caraïbische Staten een motie aan waarin zij het landsbestuur van Curaçao steunde in haar strijd voor emancipatie en zelfbeschikking. Ook keurt Parlatino de handelswijze van Nederland in deze politieke crisis af Parlatino is van mening dat Nederland de politieke situatie op Curaçao minacht en respectloos opereert. Ook vindt het Latijns-Amerikaanse parlement dat Nederland de Curaçaose autonomie schendt door middel van het opleggen van beperkingen in de rijkswetten ten opzichte van de Curaçaose overheidsfinanciën en justitie.[40] Deze resolutie is aangenomen na een initiatief van Ivar Asjes (PS), voorzitter van de Staten van Curaçao. Een paar dagen nadat Parlatino de resolutie van Statenvoorzitter Asjes had aangenomen, bleek dat Aruba, bij monde van haar eigen Statenvoorzitter en afgevaardigde Paul Croes, een lobby gehouden heeft om de resolutie te voorkomen.[41] PS-leider Helmin Wiels reageerde woedend en op zijn Facebookpagina schreef hij over de Arubaanse premier: Mike Eman is een landverrader, hij is dom en een lafaard […] Aruba is onze vijand. Premier Mike Eman van Aruba bood Helmin Wiels daarop aan om hem les “bestuur in des lands belang” te geven. Daarbij zei hij ook dat de retoriek van Wiels’ Pueblo Soberano het land Curaçao economisch gezien “geen stap verder helpt.”

80/20 regeling, lokaal versus niet-lokaal. Raad van Advies verwerpt 80/20-regeling. De Raad van Advies (RvA) heeft een negatief advies gegeven over de 80/20 regeling van Pueblo Soberano. De regeling is volgens RvA in strijd met het gelijkheidsbeginsel, omdat er onderscheid wordt gemaakt tussen lokale en niet-lokale arbeidskrachten. Dit meldt Amigoe.

De PS-fractie wil met de regeling, waarbij bedrijven minstens 80 procent lokale arbeidskrachten in dienst moeten nemen, de werkgelegenheid onder lokalen verbeteren. Volgens de RvA is dit niet alleen in strijd met Staatsregeling van het land Curaçao, maar ook met het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens.

Onvoldoende onderbouwd. Volgens de Raad is het in bepaalde gevallen mogelijk om van het gelijkheidsbeginsel af te wijken. Maar dat is bij de 80/20-regeling niet het geval is. In het wetsvoorstel van PS blijkt dat met de lokale arbeidskrachten die minder kans hebben op een baan vooral de jeugd en bouw-en horecapersoneel bedoeld wordt. Daarnaast wijst de RvA erop dat de het wetsvoorstel onvoldoende onderbouwd is en dat er meer onderzoek nodig is. Bron Vergeperst 23-05-2011. Lees meer…

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties