26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Aruba | Bij gelijke geschiktheid

HomeLandenArubaAruba | Bij gelijke geschiktheid

Column Renée van Aller en John de Vries

Emancipatie
Emancipatie

In 1985 hield Vrij Nederland een enquête over de wensen van vrouwen ten opzichte van mannen en vice versa, getiteld: ‘‘vrouwen over mannen’’ en ‘‘mannen over vrouwen’’. De meeste mannen willen wel mee emanciperen, maar weten niet hoe. Dan is er nog een categorie ontgoochelde mannen, die hun vertrouwde succesmethoden zien falen. Mannen zien verplichte gelijkwaardigheid tussen de seksen vaak als de plotselinge verschijning van een wezen dat hun ego bedreigt.
Hij droomt nog wel eens van wat vroeger de ware liefde heette:

‘‘een lieve zachtmoedige vrouw, die nog gewoon in een zomerjurkje rondloopt, die liedjes zingt in de keuken en tegen wie je kunt zeggen: laat mij dat maar even doen. Een vrouw die geen jeans draagt en die niet weet wat condooms zijn’’.

De vraag is er of er in onze hoofden de afgelopen jaren wel zoveel veranderd is. Zoeken wij in vrouwen en mannen nog steeds de vertrouwde eigenschappen? Als dat zo is, zullen er voorlopig nog weinig topfuncties zijn voor vrouwen. Ingrid Harms en Gerard van Westerloo van Vrij Nederland onderzochten in 1973 en in 1986 de gelijkheid tussen mannen en vrouwen op het gemeentehuis in Arnhem. Dezelfde onderzoeksmethoden werden in beide onderzoeken gebruikt. De conclusie in 1973 was dat vrouwen ondervertegenwoordigd waren in het gemeentebestuur en in hogere functies, minder verdienden dan hun mannelijke collega’s en minder te zeggen hadden. In 1986 is er weinig verbeterd, alleen de betaling van vrouwen is iets vooruitgegaan. De rolverdeling in de rest van het Koninkrijk is vergelijkbaar. In Aruba worden vrouwelijke parlementariërs nog wel eens door hun superieure mannelijke collega’s de partij uitgewerkt. Ze lopen dan over naar de oppositie. In Nederland werken onevenredig veel vrouwen met kinderen in deeltijd. Voor getrouwde vrouwen wordt werken soms als luxe gezien, voor een getrouwde man nooit. De conclusie is dat vrouwen in topfuncties op alle niveaus in de publieke en private sector ontbreken. De praktijk is stoelendans op herenmaat. De rolverdeling tussen man en vrouw in het Koninkrijk is voor verbetering vatbaar.

Mannen over vrouwen
Op 26 september 2014 ontstond grote opschudding in tera frieu. Telecombedrijf KPN blijkt het vrouwenquotum sinds 2011 geruisloos te hebben afgeschaft. Dat zei KPN-programmadirecteur diversiteit Jasper Rynders in de Intermediair van 25 september 2014. KNP trekt vrouwen voor? Op aandeelhoudersvergaderingen zijn nauwelijks vrouwen te bekennen, behalve in de bediening. De reden voor de afschaffing was dat leidinggevende vrouwen hun vrouwelijke kwaliteiten te weinig inzetten. Ook leden ze aan dezelfde tekortkomingen als de leidinggevende mannen. Welke tekortkomingen dat waren is onbekend. Gokje wagen? Slecht kunnen luisteren, altijd gelijk willen hebben en het krijgen ook. Onvoldoende plannen en organiseren, te weinig zorgzaam en aardig zijn en onvoldoende begrip en kennis hebben over de werkzaamheden van de medewerkers? Steeds met alle eer willen strijken en geen fouten kunnen toegeven? Teveel op het eigen belang gericht zijn en te weinig op het belang van de organisatie?

Het leven als theemuts
Ook blokkeerden de zeldzame leidinggevende Nederlandse dames de carrièrekansen voor hoger opgeleide allochtone (multiculturele) heren, aldus Rynders. KPN gaat zich richten op het aannemen van multiculturele mannen en gehandicapten. Dat is begrijpelijk. De politiek heeft het vroegere bezuinigingsvehikel, de zorgzame samenleving (jaren 80 vorige eeuw) van een modern label voorzien. De aldus opgetuigde participatiemaatschappij is bedoeld om nog intensiever te kunnen bezuinigen. Vrouwen zijn zorgzaam van nature, mannen geven leiding. In economisch slechte tijden kan de zorgzame samenleving voor vrouwen voortreffelijk gecombineerd worden met terug achter het aanrecht. Alle werklozen moeten worden voorzien van een missie waardoor ze weer een levensdoel hebben.

Doorpakken?
Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap liet direct in het Financieele Dagblad weten dat ze lering zou trekken uit het afschaffen van het vrouwenquotum. ‘Waar geen wil is, is een wet’, sprak de bewindsvrouw een week eerder nog dreigend. Als er niet meer vrouwen zouden worden aangenomen in hogere functies, dan zou ze zorgen voor een wettelijk quotum. Van die eerdere krachtige aanpak was weinig over. Want wat valt er te leren? Terug naar af, wij heren der schepping zijn weer onder elkaar, zoals het hoort en besturen het land. Mevrouw Bussemaker kent haar plaats en gaf een correcte reactie, anders verdampt haar functie.

Leuk jurkje
De discussie over gelijkheid is weer op gang gekomen toen bekend werd dat de rechtbank in Den Haag een voorkeursbeleid voor mannen overweegt nu er meer vrouwelijke rechters zijn. Vrouwen zouden anders vonnissen dan mannen, zeiden voorstanders. Sommige mannen hebben het moeilijk met succesvolle vrouwen, want dat komt niet overeen met de socialisering van de vrouw en de man in hun optiek. De man doet het woord en de vrouw dient zich decoratief en zwijgzaam in een leuk jurkje als achtergrondapplaus te gedragen. Stereotiep mannelijk gedrag vertonen is een manier voor vrouwen om discriminatie te vermijden. Als een vrouw zich profileert als een stereotype vrouw – sociaal vaardig en emotioneel kan dat ook verkeerd uitpakken. Misschien geldt voor de rest van het Koninkrijk dat we de lofzang van Mighty Sparrow, King of Calypso: “Shame and scandal in the family”moeten omzetten in een gerichte vorming van onze kinderen en onze mannen? Zodat ze verantwoordelijk worden. Maar de byside? Machismo gaat samen met het consumeren van veel dames. Als de Curaçaose dames nu eens Campo Alegre kochten bij de aanstaande veiling? Kunnen ze hun mannen in de gaten houden in het bordeel en ze heropvoeden samen met de bezoekers en hun eigen kinderen. Zo komt het toch nog goed met de gelijkwaardigheid tussen man en vrouw en kan Curaçao het goede voorbeeld geven voor de rest van het Koninkrijk. Vrouwen zijn briljant in de gerichtheid op anderen, in overleggen in plaats van winnen en de sterkste zijn. Ze zijn geschoold in organisaties en verhoudingen veranderen. Vrouwen stellen andere eisen aan omgangsvormen en leidinggevenden. Het begin van verbetering van het Curaçaose bestuur begint bij het overnemen van Campo Alegre door de vrouwen van Curaçao, het nieuwe vooruitstrevende verdienmodel.

©2014 Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Op alle artikelen ligt het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2014

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties