27 C
Willemstad
• donderdag 6 mei 2021 00:21

ParadiseFM | ‘Einde Korsou di Nos Tur nabij’

Het einde van de politieke partij Korsou di Nos Tur is nabij. Dat zegt Meindert ‘Menki’ Rojer, de nummer twee op lijst, vandaag in het Antilliaans Dagblad. Het...

Democracy now! | Monday, May 5, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 5 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Semper: Gemiddeld 100 prikken per dag in de wijken

Er wordt door de mobiele vaccinatieteams in de wijken hard gewerkt voor elke prik. Per locatie worden er gemiddeld zo’n honderd prikken per dag gegeven, zegt Jerry...

DolfijnFM | Drastisch minder huwelijken dit jaar op Curaçao

Er wordt minder getrouwd op Curaçao. Drastisch minder zelfs. In 2018 waren er nog 744 paren die hun ja-woord gaven, vorig jaar was dat aantal nog maar...

DolfijnFM | Sportschooleigenaren willen weer open

Eigenaren van sportscholen op Curaçao luiden de noodklok. Het voortbestaan van individuele scholen in de bedrijfstak op het eiland is in gevaar. De versoepeling van de coronamaatregelen afgelopen...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaBewijs executie Molukse kapers

Bewijs executie Molukse kapers

De met kogels doorzeefde trein waarin de kapers werden gedood | ANP .
De met kogels doorzeefde trein waarin de kapers werden gedood | ANP .

Zeker drie Molukse kapers zijn in 1977 bij de bestorming van de gekaapte trein bij De Punt van dichtbij door mariniers geëxecuteerd terwijl ze al waren uitgeschakeld en geen verzet boden. Dat concludeert Liesbeth Zegveld, advocaat van nabestaanden.

Ze baseert zich op de autopsierapporten en een rapport van het Gerechtelijk Laboratorium van Justitie die ze onlangs heeft ingezien. Zegveld heeft de Staat aansprakelijk gesteld namens nabestaanden van vijf omgekomen kapers en een kaper die ernstig gewond raakte.

Geweld
Negen Molukse jongeren, acht mannen en een vrouw, kaapten op 23 mei bij De Punt een trein. De actie stond in het teken van de strijd voor een onafhankelijke Molukse republiek, de RMS. Na twintig dagen maakten speciale eenheden van het korps mariniers met geweld een einde aan de treinkaping.

In de vroege ochtend van 11 juni 1977 werd de trein beschoten door scherpschutters en mitrailleurschutters. Tegelijkertijd vlogen straaljagers laag over de trein. Kort daarna bestormden mariniers de trein.

Bij de bestorming kwamen zes treinkapers om het leven en raakte er één zwaargewond. Twee kapers bleven ongedeerd. Ook twee gijzelaars kwamen bij de actie om het leven.

Bewijs
In de Molukse gemeenschap is het gewelddadige einde van de actie altijd een open wond gebleven. Al jarenlang gaan er geruchten dat de omgekomen treinkapers door de mariniers zijn geëxecuteerd. Advocaat Zegveld zegt dat daar na al die jaren nu eindelijk bewijs voor is gevonden.

Bij de zes omgekomen kapers zijn destijds samen 144 verwondingen geconstateerd. Drie kapers blijken van dichtbij, door mariniers in de trein, te zijn doodgeschoten. In één geval is een verwonding geconstateerd die erop duidt dat een vuurwapen in direct contact met het slachtoffer is geweest. De kapers zijn ook met revolvers door het hoofd geschoten.

Daarbij is gebruikgemaakt van zogeheten Hollow Point-munitie, kogels die in het lichaam uiteenspatten en extra zware verwondingen veroorzaken. Het gebruik van deze munitie is volgens Zegveld verboden.

Opzettelijk
De conclusie van de advocaat is ook dat zeker drie van de zes omgekomen kapers van dichtbij en opzettelijk zijn geëxecuteerd.

“Ze werden beschoten terwijl ze reeds waren uitgeschakeld en geen verzet boden”, stelt Zegveld.

De twee andere kapers van wie zij de nabestaanden vertegenwoordigt, zijn volgens haar door disproportioneel geweld om het leven gekomen. Ook de gewonde kaper zou het slachtoffer zijn geworden van disproportioneel geweld.

Opvallend is volgens haar ook dat uit de rapporten blijkt dat de mariniers gericht en van dichtbij op lijken van Molukse kapers hebben geschoten.

Schadevergoeding
De Nederlandse overheid heeft er volgens Zegveld jarenlang alles aan gedaan om de werkelijke toedracht in de trein te verbergen.

“Essentiële feiten zijn verhuld en er is misleidende en onjuiste informatie vertrekt aan de nabestaanden.”

Nabestaanden van vijf omgekomen gijzelnemers en de gewonde kaper hebben de Nederlandse Staat nu aansprakelijk gesteld. Ze willen uiteindelijk een schadevergoeding.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie verwijst naar het onderzoek dat op dit moment naar de treinkaping in 1977 wordt gedaan. De resultaten daarvan worden voor 1 december verwacht en dan zal het ministerie reageren op de aansprakelijkstelling.

Video: Terugblik op de treinkaping en schoolgijzeling in 1977

Maandagmorgen 23 mei 1977 negen uur. Negen gewapende Zuid-Molukkers kapen een trein en gijzelen 55 mensen, bij De Punt, tussen Assen en Groningen. Even verderop in Bovensmilde dringt een groep Molukkers een school binnen. 105 leerlingen en 5 leerkrachten worden gegijzeld.

Trefwoorden

Bron: NOS

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties