26.5 C
Willemstad
• maandag 14 juni 2021 07:05

Laatste reacties

- Advertentie -

Bestuur van FWNK hield memo aan

wega di numberWillemstad – In een bestuursvergadering van 11 februari 2011 van Fundashon Wega di Number Kòrsou (FWNK) is besloten het memorandum ‘Aanpak bestrijding illegale nummerverkoop’ bij de overheid aan te houden.

,,Vorenstaande om het nieuwe bestuur in de gelegenheid te stellen om het rapport te bespreken en een beslissing te nemen hoe verder”

, zo staat in de notulen van die vergadering.
De voorzitter, Marius Römer, stelde tijdens die vergadering dat het rapport naar de overheid is gestuurd zonder de goedkeuring van het bestuur.
Maar, zo verweerde de toenmalige directeur Cesar Prince zich:

,,Het rapport is naar de overheid gestuurd nog voordat het nieuwe bestuur was benoemd.”

Naast voorzitter Römer zitten ook twee loterijbazen in het bestuur, namelijk Robbie dos Santos van Robbie’s Lottery en Nelson Farah van Joe Black.
Het memorandum beslaat welgeteld acht pagina’s waarin eerst ingegaan wordt op de huidige wet- en regelgeving en dat het na 10 oktober 2010 onduidelijk is welke instanties bevoegd zijn hierop te controleren.
Vervolgens wordt ingegaan op de gevolgen van illegale loterijen, zoals het mislopen van inkomsten door de overheid en bij FWNK, de oneerlijkheid ten opzichte van legale en bonafide nummerverkopers en het niet beschermd zijn van de deelnemers.
De FWNK doet vervolgens een voorstel voor de nieuwe aanpak na 10 oktober 2010 en stelt daarbij voorwaarden, zoals:

  • het hebben van een duidelijke transparante beleidsvaststelling,
  • regelgeving en sancties,
  • een goede informatievoorziening vooraf aan de gemeenschap,
  • duidelijke eenduidige instructies aan de met de controle belaste instanties,
  • zorgvuldige en gecoördineerde voorbereiding van acties en het uitvoeren van onaangekondigde acties.

Tot slot worden drie voorstellen gedaan, namelijk dat de overheid kan overwegen over te gaan tot de introductie van kasregisters die continue online in verbinding staan met de Belastingdienst.
Ook FWNK is bezig met een projectvoorstel ‘Automatisering nummerverkoop WNK’.
Verder vraagt de FWNK aandacht voor de aanpak van de illegaliteit met betrekking tot de zogenoemde ‘phone-lottery’, mede ook op aandringen van de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab).
En tot slot wordt aandacht gevraagd voor de illegaliteit van de lokale nummerverkoop van buitenlandse loterijen dan wel de regulering daarvan.

 Geen wijziging statuten

- Advertentie -

 

In die bewuste vergadering wijst Prince het bestuur er overigens ook op dat in het kader van Good Corporate Governance een voorstel op tafel ligt voor het wijzigen van de statuten van FWNK. Römer laat daarop weten de nieuwe wet te zullen bekijken maar zegt bij voorbaat het niet eens te zijn met de door Soab geadviseerde veranderingen in de statuten. Daarnaast vindt het bestuur dat de ‘Sorteo Extra’ aangepast moet worden, omdat deze niet meer effectief is tegen het bestrijden van de illegale nummerverkoop. Ook de betrokkenheid van FWNK aangaande het Lotto-project en de krasloterij wordt door het nieuwe bestuur stopgezet.

,,FWNK moet zich hier niet mee bemoeien. Er is geen ruimte in de samenleving van Curaçao voor Lotto en Kras en andere loterijen. Er zijn al genoeg vormen van loterijen aanwezig in onze samenleving”

, aldus de notulen.

 

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Bicentini wint met Canada eerste wedstrijd tegen Haïti

Persbureau Curacao Canada heeft in de tweede ronde van de kwalificatiefase voor het WK van 2022 in Qatar gewonnen van Haïti: 0-1. Het team met assistent-bondscoach Remko Bicentini...

Telegraaf | Nieuwe premier Curaçao Gilmar Pisas zet relatie op scherp: ’Minder Koninkrijk’

’Nederlandse belastingbetaler draait niet op voor onze bekostiging’ | Edwin Timmer Willemstad - Duwt de nieuwe MFK-regering, die maandag wordt beëdigd, Curaçao opnieuw in politieke chaos en wrevel met...

Column Youp | Ruig van de richel

Begrijp ik nou dat de nieuwe dierenwet in eerste instantie voorschreef dat geen enkel beest de mogelijkheid mag worden ontnomen om natuurlijk gedrag te vertonen? Inmiddels is...

Column Hessels | Haleluja!

Door Armand Hessels In verschillende gelegenheden gaven zowel de regering als de beoogde nieuwe beheerder (Quanten) van het immense industrieterrein te San Nicolaas te kennen dat er halverwege...

PBC | Wie graaft in de grond van Sint-Eustatius vindt geschiedenis

Persbureau Curacao “Als je graaft in de grond van Sint-Eustatius, graaf je geschiedenis”. Sherees Timber is enthousiast over de ontdekking van een 17e eeuwse begraafplaats op het terrein...

NU | Curaçao begint tweede ronde WK-kwalificatie met kleine nederlaag

Curaçao is de play-offs in de tweede ronde van de WK-kwalificatie zaterdag (lokale tijd) begonnen met een 2-1-nederlaag tegen Panama. Dinsdag is de return in Willemstad. De ploeg...
- Advertentie -