26 C
Willemstad
• zaterdag 17 april 2021 05:12

PBC | 65 procent van Curaçao heeft zich gemeld voor vaccinatie

Persbureau Curacao Bijna 65 procent van de te vaccineren bevolking van Curaçao heeft zich daadwerkelijk gemeld voor een vaccinatieprik tegen het coronavirus. Dat gaat om ruim 68.000 mensen....

ParadiseFM | Vaccin voor 105-jarige

De oudste inwoner van Curaçao heeft ook een coronavaccin gehaald. Het gaat om mevrouw Regina Gabriela Brigitha die onlangs haar 105e verjaardag vierde. Deze week heeft ze zich...

Democracy now! | Friday April 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Verplichte quarantaine bij aankomst in Nederland

Nederland wil vanaf 15 mei een verplichte quarantaine invoeren voor alle reizigers uit hoogrisicogebieden. Ook uit Aruba, Bonaire en Curaçao. Nu is die quarantaine nog een advies...

DolfijnFM | ‘Winkels begrijpen langzamerhand de maatregelen’

Volgens de Èxtra beginnen winkels en restaurant zich eindelijk aan de coronamaatregelen te houden. Gisteren controleerde de Inspectie twaalf etablissementen. Alleen op Zeelandia en in Santa Maria waren...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaBestrijding corruptie nog in de kinderschoenen

Bestrijding corruptie nog in de kinderschoenen

kinderschoenWILLEMSTAD — Curaçao, St. Maarten, Aruba en de BES-eilanden doen heel weinig aan corruptiebestrijding. Verder kan Aruba een voorbeeld zijn voor Curaçao en St. Maarten hoe internationale drugshandel bestreden moet worden. Dat staat in het International Narcotics Control Strategy Report (INCSR) 2013.

Advertentie

Corruptie onder overheidsfunctionarissen, in het bijzonder leden van de Kustwacht (Caribisch Gebied, red.), blijft zorgelijk en inspanningen om het probleem aan te pakken ontbreken vaak.
Zo worden antecedentenonderzoeken naar ambtenaren die gevoelige functies bekleden nog steeds niet regelmatig uitgevoerd.
Verder hebben veel overheidsinstanties de integriteitsnormen nog niet aangenomen.

Drugsbestrijding
Curaçao en St. Maarten zijn als jonge landen met een semi-autonome status binnen het Koninkrijk verder nog aan het leren hoe ze om moeten gaan met complexe problemen, zoals de internationale drugshandel.

Het is noodzakelijk dat beide eilanden regionale samenwerking en informatie-uitwisseling omarmen. Beide kunnen Aruba als voorbeeld nemen hoe dit bereikt kan worden.”

Curaçao heeft nog steeds weinig capaciteit om endemische drugsgerelateerde misdaad, geweld en corruptie effectief aan te pakken.
Het rapport haalt daarbij aan dat dit mogelijk te maken heeft met de situatie binnen het Korps Politie Curaçao (KPC).

Het KPC heeft (sinds 2010) geen vaste chef en een algemeen gebrek aan leiderschap is een van de factoren die hebben bijgedragen aan het beperkte succes dat het politiekorps in 2012 heeft gehad bij drugsbestrijding. De prijs per kilogram cocaïne daalde op de lokale zwarte markt als gevolg van een instroom van deze drug.”

Op St. Maarten wordt het ook steeds erger, aldus het rapport.
Volgens de Amerikaanse onderzoekers hebben de Colombiaanse en Dominicaanse drugsorganisaties hun basis naar St. Maarten verplaatst, aangezien de rechtshandhaving daar minder goed geregeld is.

De regionale instanties werken echter beter samen, waardoor een succesvol onderzoek in 2012 naar een Kroatische drugsorganisatie leidde, die probeerde om een lading van honderden kilo’s cocaïne van St. Maarten naar Europa te vervoeren.
Daarnaast namen de KPSM en RST in samenwerking met Franse en Amerikaanse autoriteiten een paar honderd duizend Amerikaanse dollars in beslag van een Colombiaanse drugsorganisatie met basis op St. Maarten.

Verder meldt het rapport dat de autoriteiten van de voormalige eilanden van de Antillen in 2012 en 2011 respectievelijk 1,55 ton en 4,89 ton cocaïne in beslag hebben genomen.

Het INCSR is een jaarlijks rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan het Congres.
Het wordt opgesteld in samenwerking met de Foreign Assistance Act.
Het beschrijft de inspanningen van diverse landen om alle aspecten van de internationale drugshandel te bestrijden.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties