27 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

BES-zaken terug naar KR-relaties

HomeMediaBES-zaken terug naar KR-relaties

Initiatiefnemer Van Raak (SP): Gevoel voor couleur locale belangrijker dan vakkennis

Door René Zwart
logo-nederlandDen Haag – BES-aangelegenheden worden voortaan weer door de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties behandeld.

Advertentie

Met een voorstel daartoe van SP’er Ronald van Raak heeft de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken gisteren unaniem ingestemd.
Sinds 10-10-’10 was het rijksbeleid voor Caribisch Nederland versnipperd over vele vakcommissies: onderwijszaken werden besproken in de commissie Onderwijs, zorgkwesties door de fractiespecialisten op het gebied van gezondheidszorg, etc.
Van Raak lichtte zijn voorstel gisteren toe aan zijn collega’s van de commissie voor Binnenlandse Zaken:

,,Wij hebben ooit in al onze wijsheid besloten Bonaire, Sint Eustatius en Saba onderdeel van Nederland te maken.
Drie kleine eilanden worden sindsdien bestuurd door alle ministeries en de controle daarop gebeurt vanuit alle commissies. Dat is voor de mensen daar erg ingewikkeld, ze worden er gek van.”

Van Raak betoogde dat het voor de leden van de vakcommissies heel moeilijk oordelen is over het onderwijs of de zorg op de BES als je er nooit bent geweest en er ook geen contacten hebt.

,,De leden van de commissie voor Koninkrijksrelaties bezoeken de eilanden niet vaak, maar wel met enige regelmaat, ze hebben contacten met de mensen daar en ze hebben gevoel en begrip voor de cultuurverschillen.
Weten wat er op de eilanden speelt, is nog belangrijker dan alles afweten van onderwijs of zorg.”

Reden waarom de SP’er voorstelde om beleidskwesties die specifiek Caribisch Nederland aangaan in het vervolg bij de commissie voor Koninkrijksrelaties onder te brengen.

,,Wij kunnen die dan, in het bijzijn van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, want die treedt op als coördinerend bewindspersoon voor BES-zaken, bespreken met de desbetreffende vakminister. Dat maakt het allemaal een stuk eenvoudiger.”

Pieter Litjens (VVD): ,,Ik begrijp de gedachtegang. Als je geen intensieve contacten op de eilanden hebt, plaatst dat je op achterstand. Het begrip hebben voor lokale omstandigheden strekt tot aanbeveling. Maar weegt dat zwaarder dan vakkennis? De huidige werkwijze is niet ideaal, maar wij hebben hier wel voor gekozen en er komt nog een evaluatie. Ik vind het voorstel één stap te ver.”

Roelof van Laar (PvdA) reageerde een stuk enthousiaster: ,,Ik heb veel sympathie voor het voorstel. Wij hebben er zelf ook al eens voor gepleit. Ik steun het verzoek, maar vindt wel dat we het aan de fracties moeten overlaten wie zij de woordvoering in de commissie laten doen.”

Met die toevoeging kon Litjens zich alsnog in het voorstel vinden.
Commissievoorzitter Magda Berndsen-Jansen (D66) deelde mee vorige week al met Jeroen Recourt (PvdA), de voorzitter van de commissie voor Koninkrijksrelaties, over Van Raaks voorstel te hebben overlegd.

,,Van die kant is er ook geen enkele belemmering om het zo te gaan doen.”

De Eerste Kamer heeft aan de vooravond van 10- 10-’10 al besloten BES-zaken in elk geval tot na de evaluatie in 2015 bij de commissie voor Koninkrijksrelaties te laten.
Dat verklaart waarom er de afgelopen jaren vanuit de Senaat veel alerter werd gereageerd op ministeriële misstappen dan door de Tweede Kamer.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties