32 C
Willemstad
• zondag 19 september 2021 15:35

Laatste reacties

- Advertentie -

BES-zaken terug naar KR-relaties

Initiatiefnemer Van Raak (SP): Gevoel voor couleur locale belangrijker dan vakkennis

Door René Zwart
logo-nederlandDen Haag – BES-aangelegenheden worden voortaan weer door de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties behandeld.

Advertentie

Met een voorstel daartoe van SP’er Ronald van Raak heeft de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken gisteren unaniem ingestemd.
Sinds 10-10-’10 was het rijksbeleid voor Caribisch Nederland versnipperd over vele vakcommissies: onderwijszaken werden besproken in de commissie Onderwijs, zorgkwesties door de fractiespecialisten op het gebied van gezondheidszorg, etc.
Van Raak lichtte zijn voorstel gisteren toe aan zijn collega’s van de commissie voor Binnenlandse Zaken:

,,Wij hebben ooit in al onze wijsheid besloten Bonaire, Sint Eustatius en Saba onderdeel van Nederland te maken.
Drie kleine eilanden worden sindsdien bestuurd door alle ministeries en de controle daarop gebeurt vanuit alle commissies. Dat is voor de mensen daar erg ingewikkeld, ze worden er gek van.”

- Advertentie -

Van Raak betoogde dat het voor de leden van de vakcommissies heel moeilijk oordelen is over het onderwijs of de zorg op de BES als je er nooit bent geweest en er ook geen contacten hebt.

,,De leden van de commissie voor Koninkrijksrelaties bezoeken de eilanden niet vaak, maar wel met enige regelmaat, ze hebben contacten met de mensen daar en ze hebben gevoel en begrip voor de cultuurverschillen.
Weten wat er op de eilanden speelt, is nog belangrijker dan alles afweten van onderwijs of zorg.”

Reden waarom de SP’er voorstelde om beleidskwesties die specifiek Caribisch Nederland aangaan in het vervolg bij de commissie voor Koninkrijksrelaties onder te brengen.

,,Wij kunnen die dan, in het bijzijn van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, want die treedt op als coördinerend bewindspersoon voor BES-zaken, bespreken met de desbetreffende vakminister. Dat maakt het allemaal een stuk eenvoudiger.”

Pieter Litjens (VVD): ,,Ik begrijp de gedachtegang. Als je geen intensieve contacten op de eilanden hebt, plaatst dat je op achterstand. Het begrip hebben voor lokale omstandigheden strekt tot aanbeveling. Maar weegt dat zwaarder dan vakkennis? De huidige werkwijze is niet ideaal, maar wij hebben hier wel voor gekozen en er komt nog een evaluatie. Ik vind het voorstel één stap te ver.”

Roelof van Laar (PvdA) reageerde een stuk enthousiaster: ,,Ik heb veel sympathie voor het voorstel. Wij hebben er zelf ook al eens voor gepleit. Ik steun het verzoek, maar vindt wel dat we het aan de fracties moeten overlaten wie zij de woordvoering in de commissie laten doen.”

Met die toevoeging kon Litjens zich alsnog in het voorstel vinden.
Commissievoorzitter Magda Berndsen-Jansen (D66) deelde mee vorige week al met Jeroen Recourt (PvdA), de voorzitter van de commissie voor Koninkrijksrelaties, over Van Raaks voorstel te hebben overlegd.

,,Van die kant is er ook geen enkele belemmering om het zo te gaan doen.”

De Eerste Kamer heeft aan de vooravond van 10- 10-’10 al besloten BES-zaken in elk geval tot na de evaluatie in 2015 bij de commissie voor Koninkrijksrelaties te laten.
Dat verklaart waarom er de afgelopen jaren vanuit de Senaat veel alerter werd gereageerd op ministeriële misstappen dan door de Tweede Kamer.

- Advertisement -

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Telegraaf | BnnVara blijft bij stelling over salaris bankdirecteur Curaçao

Met filmpje BnnVara houdt vast aan de stelling dat de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) 460.000 euro per jaar verdient, ook al...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -