26 C
Willemstad
• vrijdag 23 februari 2024

SMH | The private chat messages from inside an Australian billionaire’s ‘money machine’

Patrick Begley | Sydney Morning Herald At 28, Edward Craven has built Stake.com into one of the world’s biggest gambling enterprises. But there is another side to its...

Democracy now! | Thursday, February 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Rapport over klimaatbeheersing op scholen overhandigd aan regering

Een rapport over klimaatbeheersing op scholen is klaar en aan de regering overhandigd. Dat zei de minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), Sithree van Heydoorn...

Nu.cw | Snackbar Lik je Vingers in Saliña afgebrand

In snackbar Lik je Vingers in Saliña heeft in de nacht van woensdag op donderdag brand gewoed. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Bij aankomst van de...

Nu.cw | Slachtoffer ontvoeringszaak dezelfde avond nog naar huis

Het slachtoffer van de ontvoering aan de Veerisweg woensdagavond is dezelfde avond nog terug naar huis gekeerd. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Informatie over de identiteit...
- Advertisement -spot_img

Beleid verkeersdrempels obscuur

HomeMediaBeleid verkeersdrempels obscuur
Bij het bestellen en plaatsen van verkeersdrempels is veel onduidelijk verlopen, aldus Soab. FOTO JEU OLIMPIO
Bij het bestellen en plaatsen van verkeersdrempels is veel onduidelijk
verlopen, aldus Soab. FOTO JEU OLIMPIO


Willemstad – Het beleid inzake de plaatsing van verkeersdrempels is obscuur.

Advertentie

Dat kan geconcludeerd worden uit een onderzoek dat is uitgevoerd door de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) dat in december 2013 aan de Staten is aangeboden. Zo is niet duidelijk waarom er door de Uitvoeringsorganisatie Openbare Werken (UOOW) geen openbare aanbesteding is uitgeschreven, is het onduidelijk waarom er tussen de tweede en derde bestelling drie weken verschil zit en er bij de derde bestelling urgentie geboden was waardoor de prijs sterk verhoogd werd.
Ook is het beleid bij de plaatsing van de drempels verschillend en niet overtuigend gemotiveerd.
Aantallen en geldbedragen blijken niet te kloppen.
Soab stelt na onderzoek vast dat UOOW gekozen heeft om drie bestellingen te plaatsen van onder de 250.000 gulden om zo beneden de aanbestedingsgrens uit te komen.
Er worden onderhands offertes opgevraagd bij drie bedrijven.
Volgens de directeur van UOOW is besloten het op deze manier te doen omdat er een beperkt aantal ‘serieuze’ leveranciers is voor verkeersdrempels.

,,Wat met serieuze leveranciers wordt bedoeld kon niet worden aangegeven”, aldus Soab hierover.

Uiteindelijk wordt de opdracht gegund aan B-Proof Technology bv die de laagste prijs biedt per drempel. Maar, zo constateert Soab:

,,Bij de derde bestelling is de prijs per stuk gewijzigd, een stijging van 940 gulden per stuk (oftewel een stijging van 48 procent, red.).”

Volgens Stichting Wegenfonds Curaçao (SWC) die de projecten goedkeurt en financiert, betreft de derde levering een ‘rush order’. Een projectleider bij UOOW stelt dat er achteraf meer drempels noodzakelijk waren.

Soab: ,,Uit de facturen blijkt dat opvallend genoeg zowel de tweede als derde levering gewoon per zeevracht heeft plaatsgevonden. Het is voor ons niet mogelijk geweest om de stijging van 940 gulden per stuk te relateren aan het ‘urgente’ karakter van de derde bestelling.”

Bovendien constateert het onderzoeksbureau dat er geen leveringsbonnen zijn bij de twee en derde bestelling. Soab concludeert:

,,Het voorgaande geeft een perceptie van onzorgvuldige planning en voorbereiding. Er is sprake van minder dan drie weken verschil tussen de tweede en derde bestelling. De benodigde drempels hadden in één keer besteld kunnen worden. Dit had tot een besparing kunnen leiden van circa 235.000 gulden.”

Betalen per stuk of per dag
Voor het aanbrengen van de drempels zijn geen offertes opgevraagd.
Het aanbrengen is in eerste instantie verricht door Illusion General Contractors voor een bedrag van 1.250 gulden per dag.
Daarna is de opdracht overgedragen aan Kwaliteit Constructie & Schoonmaak tegen betaling van 400 gulden per stuk.
Volgens UOOW zou het afrekenen per stuk gemakkelijker zijn voor de facturering. Illusion General Contractors heeft uiteindelijk 27 dagen gedeclareerd waarbij niet duidelijk is hoeveel drempels er zijn geplaatst.
Daarna krijgt Kwaliteit Constructie & Schoonmaak de opdracht om 550 verkeersdrempels te plaatsen terwijl er volgens Soab maar 500 verkeersdrempels zijn besteld.
Uiteindelijk factureert Kwaliteit Constructie & Schoonmaak de plaatsing van 264 drempels.
Als klap op de vuurpijl heeft het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) onlangs besloten dat er 400 verkeerdrempels weggehaald moeten worden omdat deze overlast bezorgen en het verkeer te veel stremmen.
De kosten: 40.000 gulden. De weggehaalde drempels worden wel hergebruikt.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties