31 C
Willemstad
• woensdag 4 oktober 2023

Extra | Journaal 3 oktober 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 2, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 oktober 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | ’Trump maandag aanwezig bij opening proces over aandikken vermogen’

NEW YORK - Voormalig president Donald Trump woont naar verwachting maandag de opening bij van het proces waarin moet worden bepaald wat de straf wordt voor de...

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...
- Advertisement -spot_img

Basisverzekering: loongrens weg

HomeNieuwsBasisverzekering: loongrens weg

Willemstad – Op het moment dat de Basisverzekering ingevoerd wordt, zal ook de loongrens komen te vervallen. Dit houdt in dat iedereen, ongeacht de hoogte van het inkomen, zich bij de Basisverzekering kan aansluiten. Als een verzekerde een gelijkwaardig pakket heeft bij een particulier, dan is deze persoon niet verplicht zich bij de Basisverzekering aan te sluiten, maar het mag wel.

De Basisverzekering is verplicht tot aanname. ,,Voor particuliere verzekeraars houdt dit in principe ‘einde verhaal’ in. Ze moeten uit ander vaatje gaan tappen”, aldus Jan de Wit, voorzitter van de commissie die onlangs een eindadvies gaf over de conceptwetgeving Basisverzekering Ziektekosten.

Hij doelt hiermee op het feit dat de particuliere verzekeraars met de nieuwe plannen de aanwas van vooral jonge mensen, die over het algemeen minder kosten, mislopen. Dit wordt ook bevestigd door Richeline Martina- Joe, voorzitter van de Vereniging van Verzekeringsmaatschappijen (NAVV). Zij heeft ook niet veel geloof in de openbare aanbesteding van het uitvoeringsorgaan na drie jaar.

,,De eerste drie jaar ligt de uitvoering bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), maar als daar zoveel in geïnvesteerd wordt, dan zou de regering toch wel gek zijn om dat zomaar op te geven. Dit is gewoon een zoethoudertje”, aldus Martina-Joe.

Zij is dan ook meer voorstander van een Algemene Ziektekostenvoorziening (AZV) waarbij gebruik wordt gemaakt van gezonde concurrentie met meerdere aanbieders van het AZV-pakket. De Wit legt uit dat al vastligt dat er slechts één aanbieder zal zijn over drie jaar, omdat de aanwezigheid van meerdere aanbieders vanwege de kleinschaligheid niet gunstig is.

,,De particuliere verzekeraars moeten een eigen goede lobby gaan voeren om toch mee te dingen naar de uitvoering. Vaststaat dat het er maar één wordt, dus dat anderen dan afvallen”, zo zegt de commissievoorzitter.

Particulieren moeten het volgens hem dan meer gaan hebben van de pensioenen en schade en minder van de ziektekosten. Maar, zo voegt hij er als mogelijke tegemoetkoming aan toe:

,,Er kan ook gedacht worden aan bepaalde afspraken waarbij werkgevers die een collectieve ziektekostenverzekering hebben afgesloten, nieuw personeel daarbij kunnen insluiten.”

Hij wijst erop dat de particuliere markt nu al heel klein is. En dat wordt ook bevestigd door de NAVV-voorzitter. Negentig procent van de verzekerden valt onder de SVB; tien procent is particulier verzekerd. En daar zit voor Martina-Joe nu juist het probleem:

,,Het is al zo’n klein stukje van de taart. Het wordt moeilijk om te overleven, terwijl er in onze instellingen zoveel kennis en kunde beschikbaar is.” Of 1 juli overigens ook echt gehaald wordt, daar twijfelt De Wit zelf een beetje aan.

Hij zegt: ,,De Raad van Advies (RvA), het Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (GOA) en de Sociaal Economische Raad (SER) moeten nog advies uitbrengen.”

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties