28 C
Willemstad
• zaterdag 23 oktober 2021 01:37

Laatste reacties

- Advertentie -

Basisverzekering: loongrens weg

Willemstad – Op het moment dat de Basisverzekering ingevoerd wordt, zal ook de loongrens komen te vervallen. Dit houdt in dat iedereen, ongeacht de hoogte van het inkomen, zich bij de Basisverzekering kan aansluiten. Als een verzekerde een gelijkwaardig pakket heeft bij een particulier, dan is deze persoon niet verplicht zich bij de Basisverzekering aan te sluiten, maar het mag wel.

De Basisverzekering is verplicht tot aanname. ,,Voor particuliere verzekeraars houdt dit in principe ‘einde verhaal’ in. Ze moeten uit ander vaatje gaan tappen”, aldus Jan de Wit, voorzitter van de commissie die onlangs een eindadvies gaf over de conceptwetgeving Basisverzekering Ziektekosten.

Hij doelt hiermee op het feit dat de particuliere verzekeraars met de nieuwe plannen de aanwas van vooral jonge mensen, die over het algemeen minder kosten, mislopen. Dit wordt ook bevestigd door Richeline Martina- Joe, voorzitter van de Vereniging van Verzekeringsmaatschappijen (NAVV). Zij heeft ook niet veel geloof in de openbare aanbesteding van het uitvoeringsorgaan na drie jaar.

,,De eerste drie jaar ligt de uitvoering bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), maar als daar zoveel in geïnvesteerd wordt, dan zou de regering toch wel gek zijn om dat zomaar op te geven. Dit is gewoon een zoethoudertje”, aldus Martina-Joe.

- Advertentie -

Zij is dan ook meer voorstander van een Algemene Ziektekostenvoorziening (AZV) waarbij gebruik wordt gemaakt van gezonde concurrentie met meerdere aanbieders van het AZV-pakket. De Wit legt uit dat al vastligt dat er slechts één aanbieder zal zijn over drie jaar, omdat de aanwezigheid van meerdere aanbieders vanwege de kleinschaligheid niet gunstig is.

,,De particuliere verzekeraars moeten een eigen goede lobby gaan voeren om toch mee te dingen naar de uitvoering. Vaststaat dat het er maar één wordt, dus dat anderen dan afvallen”, zo zegt de commissievoorzitter.

Particulieren moeten het volgens hem dan meer gaan hebben van de pensioenen en schade en minder van de ziektekosten. Maar, zo voegt hij er als mogelijke tegemoetkoming aan toe:

,,Er kan ook gedacht worden aan bepaalde afspraken waarbij werkgevers die een collectieve ziektekostenverzekering hebben afgesloten, nieuw personeel daarbij kunnen insluiten.”

- Advertisement -

Hij wijst erop dat de particuliere markt nu al heel klein is. En dat wordt ook bevestigd door de NAVV-voorzitter. Negentig procent van de verzekerden valt onder de SVB; tien procent is particulier verzekerd. En daar zit voor Martina-Joe nu juist het probleem:

,,Het is al zo’n klein stukje van de taart. Het wordt moeilijk om te overleven, terwijl er in onze instellingen zoveel kennis en kunde beschikbaar is.” Of 1 juli overigens ook echt gehaald wordt, daar twijfelt De Wit zelf een beetje aan.

Hij zegt: ,,De Raad van Advies (RvA), het Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (GOA) en de Sociaal Economische Raad (SER) moeten nog advies uitbrengen.”

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Friday, October 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Video: eerste smart bushalte bij Cas Coraweg

Op de Cas Coraweg is gisteren de allereerste smartbushalte op Curaçao geplaatst. De ‘slimme’ bushalte werd geplaatst tegenover het Radulphus College. Bij de halte staat een touchscreen, waar...

Nu.cw | Stichting Ambulans Deseo laat laatste wens in vervulling gaan

Fundashon Ambulans Deseo Korsou (FADK) is onlangs opgericht naar voorbeeld van de Nederlandse Stichting Ambulance Wens. Het doel van de stichting is om nog eenmaal een laatste...

PBC | EZ Air vanaf 3 december naar Medellín

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- Na een periode van enkele maanden voorbereiding, is luchtvaartmaatschappij EZ Air op donderdag van start gegaan met de verkoop van vluchten naar Medellín in Colombia....

PBC | Journalist Dick Drayer over zijn Covid: Het scheelde niet veel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – “Het had niet veel gescheeld of ik had hier niet gezeten”, verteld NOS-correspondent Dick Drayer, die de dood in de ogen keek nadat bij...
- Advertentie -