26 C
Willemstad
• woensdag 21 februari 2024

PBC | Zoektocht naar vermiste Amerkaanse toerist gestaakt

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De zoektocht naar de 73-jarige Amerikaanse toerist bij Porto Mari is gestaakt. Donderdag raakte hij vermist nadat zijn groep in zee had gesnorkeld. Gisteren...

PBC | Chauffeurs op de vuist na ongeluk: arrestatie om poging tot moord

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een verkeersongeval in Saliña liep gisteren uit de hand toen twee betrokken bestuurders eerst met elkaar op de vuist gingen en vervolgens één van...

PBC | Lichaam vermiste jongen na bootongeluk gevonden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het lichaam van de jongen die gisterenmiddag in het water viel in het Spaanse Water is gevonden. Dit heeft een politiewoordvoerder bevestigd. De 16-jarige jongen...

PBC | Daling aantal Caribische Geneeskundestudenten

Persbureau Curacao Sinds de invoering van de decentrale selectie bij geneeskunde- en vervolgopleidingen is er een duidelijke daling te zien in het aantal toegelaten Caribische studenten. Deze trend...

Column Youp | Eigenmoord

Terwijl we afgelopen week in ons land vooral bezig waren met de zo herkenbare troela van de BBB die haar truitje andersom en binnenstebuiten droeg. En natuurlijk...

NTR | Uitzending gemist: Nacht van Caribisch Netwerk met Ruth Groenewoud

In de Nacht van Caribisch Netwerk op NPO Radio 1 ontvangt presentator Guilliano Payne gasten die een link hebben met de eilanden. Vanavond is dat Ruth Groenewoud....
- Advertisement -spot_img

Barakken bij SDKK verbeterd

HomeMediaBarakken bij SDKK verbeterd

Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK)Willemstad – De in 2011 gerealiseerde renovatie van de vreemdelingenbarakken bij de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) kan worden aangemerkt als een verbetering. Dat wordt gemeld in de voortgangsrapportage over de staat van de detentiefaciliteiten op Curaçao.

Advertentie

Volgens het rapport zien de barakken er behoorlijk uit en zijn ze voorzien van adequaat sanitair, douches en acceptabele verblijfsruimtes.
Voorts is voorzien in een luchtkooi en een ruimte waarin een basketbalring is aangebracht.

,,Een punt van aandacht betreft de afwezigheid van een bel-(intercom)systeem waarmee de aandacht van het personeel kan worden gevraagd. Tijdens dit bezoek bleek één van de twee spreekkamers defect te zijn,”

aldus de inspecteurs in hun rapport aan minister Ronald Plasterk van Buitenlandse Betrekkingen en Koninkrijksrelaties.
Ondanks de aanwezigheid van een luchtplaats hebben de inspecteurs tijdens hun bezoek vastgesteld dat het de vreemdelingen niet altijd is toegestaan om daarvan gebruik te maken.
De vrees voor ontsnapping tijdens het luchtmoment zou de reden hiervoor zijn.

,,Gerealiseerd dient te worden dat dagelijks luchten van personen die van hun vrijheid beroofd worden vastgehouden – zeker wanneer dit vreemdelingen betreft – in het internationale recht een absoluut minimumrecht is. Een recht derhalve waarvan niet kan worden afgeweken”

, aldus het rapport over de staat van detentiefaciliteiten op Curaçao.
Voor het inspectieteam vormt de mogelijkheid tot luchten en bewegen in de buitenlucht dan ook een zeer belangrijk aspect in de beoordeling van het verblijf in detentie en heeft meermaals benadrukt dat personen die langer dan 24 uur worden vastgehouden dagelijks de gelegenheid geboden dient te worden om ten minste één uur in de buitenlucht te kunnen bewegen.

,,Dat vreemdelingen niet mogen luchten, wringt des te meer nu hun geen zinvolle dagbesteding wordt aangeboden.
Naast telefoneren zijn er behoudens een televisie nauwelijks recreatiemogelijkheden voor de aanwezige vreemdelingen.
De ruimte die daarvoor beschikbaar is, wordt niet gebruikt. De daar aanwezige tafeltennistafel is defect en wordt gebruikt als zitmeubel.”

Overdracht van zorg aan personeel SDKK
Tijdens het bezoek van het inspectieteam in januari 2013 aan SDKK en de vreemdelingenbarakken aldaar, bleek dat de zorg voor de vreemdelingen is overgedragen aan de directie en het personeel van SDKK.
Het is voor het inspectieteam onduidelijk of deze verandering ook een verbetering in de kwaliteit van de bejegening heeft teweeggebracht.
Bij een eerder bezoek in 2007 werd er apart aandacht besteed aan het personeel werkzaam in de detentiecentra voor vreemdelingenbewaring.
Hierbij werd in het bijzonder het belang van een zorgvuldige selectie van goed opgeleid personeel onderstreept.

,,Zo dient het personeel te beschikken over adequate communicatieve vaardigheden. Daarnaast dienen zij bekend te zijn met de verschillende culturele achtergronden van de vreemdelingen en kennis van relevante vreemde talen te hebben. Verder dienen zij in staat te worden geacht bepaalde symptomen van stress bij vreemdelingen te herkennen en hier op adequate wijze mee om te gaan”

, aldus een eerder rapport van de inspecteurs.
Uit de voortgangsrapportage valt tevens op dat een arts bij binnenkomst een intakegesprek afneemt bij de gedetineerden.
Tijdens het verdere verblijf is een verpleegkundige of arts op afroep beschikbaar.

,,Het lijkt ons te ver gaan voor de medische verzorging van vreemdelingen structureel in een verpleegkundige ter plaatse te voorzien. Gelet op het aantal aanwezige vreemdelingen lijkt het voldoende dat kan worden teruggevallen op de in onmiddellijke omgeving gehuisveste medische dienst van de SDKK”, aldus het rapport.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties