Babel: inval in Italië

Gerrit Schotte en Cicely van der Dijs gearresteerd

In de zaak Babel, waarin oud-premier Gerrit Schotte en zijn partner Cicely van der Dijs verdacht worden van het witwassen van geld en valsheid in geschrifte, is afgelopen week een huiszoeking gedaan in Italië

In de zaak Babel, waarin oud-premier Gerrit Schotte en zijn partner Cicely van der Dijs verdacht worden van het witwassen van geld en valsheid in geschrifte, is afgelopen week een huiszoeking gedaan in Italië. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) gisteren bekendgemaakt.

Ook zijn er verschillende getuigen gehoord. Niet alleen op Curaçao, maar ook op Sint Maarten en in Italië.

Lees meer…

Bron: Antilliaans Dagblad

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) gisteren bekendgemaakt. Ook zijn er verschillende getuigen gehoord. Niet alleen op Curaçao, maar ook op Sint Maarten en in Italië.

Hoewel het OM zelf geen verdere uitspraken doet over de huiszoeking, deden er gisteren al verschillende geruchten de ronde dat dit bij Francesco Corallo zou zijn; het was immers zijn bedrijf BPlus dat verdachte stortingen – een van 140.000 dollar en een van 73.422 dollar – heeft gedaan op de rekening van Van der Dijs.

Over de huiszoeking in Italië beperkt het OM op Curaçao zich tot de volgende verklaring:

,,In de afgelopen week is op verzoek van het Openbaar Ministerie, en na daartoe verkregen toestemming van de autoriteiten aldaar, huiszoeking gedaan in Italië. Daarnaast zijn diverse getuigen gehoord, zowel in Italië als in Sint Maarten.

Ook op Curaçao zijn er vandaag (gisteren, red.) meerdere getuigen gehoord.”

Schotte zelf, die nog steeds vastzit, en over wie de rechter-commissaris uiterlijk maandag een beslissing zal nemen inzake de rechtmatigheid van de voortzetting van de inverzekeringstelling, is gistermiddag door het onderzoeksteam van de Landsrecherche nader gehoord.

Persrechter bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie, Mauritsz de Kort, legt uit dat er bij het toetsen door de rechter-commissaris verschillende punten zijn waarop gelet wordt:

,,Zo kijk je als rechter- commissaris of er een redelijk vermoeden van schuld is. Met andere woorden; is er voldoende verdenking om hem of haar te detineren. Ook kijk je naar hoe de aanhouding is gegaan. Is de verdachte netjes behandeld?”.

Een ander belangrijk punt waarop getoetst wordt, is of een verlenging van detentie niet disproportioneel is.

,,Stel iemand heeft een blikje cola gestolen. De officier vraagt om verlenging van detentie, omdat ze nog één ding moeten uitzoeken. Hiervoor moet de verdachte nog eens acht dagen achter slot en grendel zitten. Dan heeft deze verdachte in totaal tien dagen gezeten voor de diefstal van een blikje cola. Dat wordt gezien als disproportioneel.”

Mocht inderdaad besloten worden dat Schotte nog acht dagen langer in verzekering wordt gesteld dan is het niet zeker dat hij deze acht dagen ook echt vastzit.

,,De officier van justitie mag altijd tussendoor iemand naar huis sturen”, laat De Kort weten.

De levenspartner van Schotte, Van der Dijs, werd afgelopen donderdag op vrije voeten gesteld door een blunder van een rechercheur. Officier van justitie Guillano Schoop verklaarde donderdag tegenover deze krant dat de vrijlating van de metgezellin van Schotte door de rechter-commissaris werd gemotiveerd met ‘het opgewekte vertrouwen bij de verdachte’. Schoop legde uit:

,,Eén van de rechercheurs die C.R.D. (Van der Dijs) heeft verhoord, heeft gezegd dat de verlenging één dag duurt. De rechtercommissaris oordeelt dan dat je bepaalde verwachtingen hebt gecreëerd bij de verdachte.”

Naar het oordeel van de rechtercommissaris was de voortzetting van de inverzekeringstelling onrechtmatig en werd de onmiddellijke invrijheidstelling van Van der Dijs gelast. In het geval van zo’n onmiddellijke invrijheidstelling kan de beslissing van de rechtercommissaris niet meer worden teruggedraaid.

,,Het enige wat nog kan is dat de officier opnieuw vraagt om de bewaring van de persoon in kwestie”, aldus de persrechter.

Gisteren liet het OM weten dat het besluit om Van der Dijs op vrije voeten te stellen niet gebaseerd is op een miscommunicatie over het onderzoek.

,,De vrijlating van C.R.D. betreft een beslissing over haar detentie gebaseerd op een miscommunicatie binnen het onderzoeksteam en niet over het onderzoek zelf. Het onderzoek wordt voortgezet en C.R.D. blijft verdachte in het onderzoek Babel.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *