30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AVC | Is het loonstrookje van de ambtenaar een maandelijkse belediging?

HomeMediaAVC | Is het loonstrookje van de ambtenaar een maandelijkse belediging?

Door Dick Drayer | Achterkant van Curacao

Stakende ambtenaren | Foto Antilliaans Dagblad

Een deel van de ambtenaren is in actiemodus. Ze zijn het niet eens met het besluit van de overheid om de indexering van lonen voorlopig te bevriezen en nog wat meer dingetjes in de beloningssfeer.  Gaat het hier om een eerlijke betaling voor geleverde arbeidsproductie, of is het loonstrookje van de ambtenaar een maandelijkse belediging, waar nu paal en perk aan moet worden gesteld?

In tijden van nood, waarin burgers gevraagd wordt de buikriem aan te halen en een deel van de ambtenaren dat offer niet lijkt te willen brengen, is het goed eens te kijken naar hun stelsel van beloning. Wat verdienen ambtenaren nou eigenlijk? Althans wat krijgen ze elk jaar van hun baas voor de dienstverlening aan het publiek, dat hun salaris bij elkaar betaalt?

Wie tijdens actie/stakingsdagen een kijkje neemt op een willekeurig ministerie zal al gauw ontdekken dat de meeste ambtenaren gewoon doorwerken. Vooral het wat hogere kader lijkt geen actiebereidheid te kennen. Desgevraagd zeggen veel ambtenaren dat ze redelijk goed verdienen en zich eigenlijk schamen voor hun actievoerende collega’s, nu het land Curaçao om offers vraagt.

Maar sinds 2013 is er geen indexering geweest op het salarishuis uit 1998 en het leven wordt steeds duurder. Er is dus iets te zeggen voor de wensen/eisen van de vakbonden. Aan de andere kant kan – zoals gezegd – Curaçao zich op dit moment in tijd financieel niet veel veroorloven. We hebben met z’n alleen teveel uitgegeven de laatste jaren en de inkomsten zijn daarbij achtergebleven. Dus je kan wel meer willen, maar het is er niet.

Totale beloning*
Voor ik inga op de verschillende salarissen en het systeem dat daaromheen is gebouwd, wil ik eerst iets over de ambtenarenkosten voor de overheid hebben. Die overheid geeft in 2019 namelijk ruim 440 miljoen gulden uit aan de beloning van haar ambtenaren. Op de kosten voor sociale zekerheid na, de hoogste kostenpost in de begroting van 2019. Die komt uit op ruim 1,8 miljard gulden. Beloningskosten bedragen dus een kwart van de totale begroting (24,05%).

Van die 440 miljoen gaat 293 miljoen op aan salarissen, 17 miljoen aan overwerk, 2,5 miljoen aan kindertoelage, 17 miljoen aan vakantiegeld en 10 miljoen aan overige kosten. Daarbij is dan niet inbegrepen, de 31 miljoen aan AOV-afdracht, 2 miljoen voor de AVBZ, 36 miljoen aan pensioen bijdragen en 32 miljoen voor de ziektekosten.

Salarishuizen
De overheid, zo berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2011 is na de sector Financiële Dienstverlening de best betaalde sector op Curaçao. Het salarisniveau per beroepsgroep is ook aanmerkelijk hoger, zoals straks blijft. Zie de tabel hieronder (2011!):

gemiddeld salaris beroepsgroep en ambtenaren | Bron CBS (2011)

De overheid staat op de tweede plek als het gaat om gemiddelde salarissen. Alleen de financiële dienstverlening betaalt over de hele linie beter. De bedragen zijn na 2011 nog twee keer geïndexeerd, maar de verhoudingen zijn naar ik aanneem redelijk gelijk gebleven.

Schaalverdeling
Wie bij de overheid werkt, wordt naar functie ingedeeld in één van de achttien salarisschalen met elk negen of meer loontredes. Voor brandweer, politie, douane, gevangenis en onderwijs, is het net iets anders, daarover straks meer.

gemiddeld salaris ambtenaren loontrede salarisschaal

Wie een blik werpt op de verdeling van het aantal ambtenaren per salarisschaal, ziet vrijwel meteen dat het gros van de ambtenaren in zijn hoogste loontrede zit: 40 procent! Doorgroei is dan niet meer mogelijk.

Het is daarom niet verwonderlijk dat de vakbonden graag willen dat  de 3% lumpsum uitbetaald gaat worden. Die is ooit ontworpen om juist deze ambtenaren toch nog wat extra te betalen, als ze niet meer door kunnen groeien.

Er is kritiek op die regeling, want doorgroei is wel degelijk mogelijk als je bereid bent om je kennis en productie via opleidingen te verhogen. Dan ligt een volgende schaal op de loer, met nieuwe groeimogelijkheden. Bovendien kunnen jonge ambtenaren dan meteen de plaats van ouderen innemen, waardoor het gemiddelde salaris dat de overheid moet ophoesten iets lager wordt. We zullen straks zien dat dat een half miljoen gulden per maand (!) meer kost.

In schaal 18 (NAf 11.722-14.563), de hoogste schaal binnen de overheid, werken 5 ambtenaren. Schaal 17 (NAf 10.235-12.714) kent 37 ambtenaren, waarvan 21 op de hoogste trede staan. Het waterhoofdmodel is zichtbaar in alle schalen vanaf schaal 6 (zie tabel).

salaris ambtenaren loonstrookje

De overheid betaalt een hogere prijs voor zijn ambtenaren omdat de meesten in de hoogste loontredes zitten. Dat blijkt als we de gemiddelden berekenen, zie de tabel hiernaast:

De kolom met de bedragen onder werkelijk gemiddeld, is berekend op basis van de inschaling met loontrede vermenigvuldigd met het aantal ambtenaren in die schaal. Schaal 13 loopt het meest uit de pas. In die schaal is het gemiddelde salaris 7.822,89 gulden, maar de overheid betaald gemiddeld 8.426,89 gulden per ambtenaar. 604 gulden per ambtenaar meer dan bij een gelijkmatige opbouw van het ambtenarenkorps. Een kostenpost van Naf 95.432,56 in schaal 13 alleen al.

Wil je meer weten over het functiehuis en de bijbehorende salarisschalen van de ambtenaren, klik dan hier.

Tot slot
Ambtenaren hebben een goede rechtspositie en zijn na de financiële sector de best betaalde werknemers in loondienst. Wellicht daardoor loont het om lang in dienst te blijven en dat gebeurt dan ook massaal.

De opbouw van het ambtenarenkorps laat dat ook zien. Een kind met een waterhoofd. Vanaf schaal 6 hoopt het aantal ambtenaren in de hoogste loontredes op. Van doorstroming is geen sprake, waardoor vergrijzing plaatsvindt. Op maandbasis kost dit gemiddeld NAf 571.855,69 extra aan salariskosten.

Het loonstrookje van de ambtenaar is – welbeschouwd – geen maandelijkse belediging. Eerder een maandelijkse aansporing om aan het werk te gaan: je wordt er goed voor betaald! Misschien dat iemand dat de stakende ambtenaren eens moeten vertellen.

*  bedragen uit de begroting zijn voor de leesbaarheid afgerond

-0-0-0-
Bekijk hier de begroting 2019
Bekijk hier de schalen verbonden aan het Bezoldigingsbesluit 1998, laatste update in 2013.
Bekijk hier een samenvatting van het Generiek Functiehuis van het land Curaçao
Bekijk hier het complete Generiek Functiehuis van het land Curaçao

Bron: Achterkant van Curacao

Dit artikel is geplaatst in

15 reacties

  1. Ook de raad van commissarissen bij Bureau Post wordt fiks betaald.

    Reden waarom ze hun toezicht Karel Frielinkiaans uitoefenen, want die inkomstenbron willen zij niet in gevaar brengen.

  2. Franklin Sluis probeert Alvin Daal te ontlopen.

    Iedere keer dat ze elkaar tegenkomen heeft Alvin Daal namelijk een nieuwe lolo die Franklin Sluis op zijn payroll moet zetten.

  3. @Johanna, Laten we inderdaad vergelijken.. Bedrijfsleven.. Bij ontslaan na 1 maand thuis. Ambtenaar.. Je wordt nooit ontslagen zelfs niet als je veroordeeld wordt voor fraude. Ambtenaar. je kan gewoon jaren thuiszitten en je krijgt doorbetaald. Ambtenaar. De Bode kan in schaal 10 zitten. Ambtenaar.. je moet aanwezig zijn en zelfs dat hoeft niet als je bv Menki Rojer bent. Ambtenaar. Betere vergoedingen mbt gezondheidszorg en goede pensioenvoorziening, ambtenaar. de klant is niet de koning! Ambtenaar.. je kan lekker ander werk doen als je aanwezig bent. Wellicht kan je nog mee met wat snoepreisjes…

    Johanna.. Leven als ambtenaar is niet zo slecht!

  4. De auteur gaat voorbij aan de overheids NV’s waarvoor heel andere salarisschalen gelden.

    Zoals Bureau Post en Telecom, waar directeur Franklin Sluis 50,000 per maand verdient, maar verder alle werknemers waanzinnige salarissen verdienen.

    En dan wordt er bij BPT nog eens een kapitaal over de balk gegooid met snoepreizen. Werkelijk iedere conferentie op de wereld wordt bezocht, businessclass vluchtem en 5 sterren hotels.

    Begin daar eens met bezuinigen, Gijsbertha.

    Zeker omdat we weten dat Alvin Daal (PIN) er zijn elders mislukte luie klaplopers van vriendjes plaatst, zonder enige background check.

  5. Er zijn best wel ambtenaren die goed werken.
    Als ambtenaar ben je in dienst van de overheid en werk je voor de bevolking. En als de overheid even geen geld heeft, dan heb je maar te accepteren dat de indexering en de bijdrage op de eindschaal nu niet kan worden betaald. Je hebt al een bevoorrechte positie tov anderen.
    Als overheid moet je duidelijk communiceren naar je werknemers, waarom eea niet door kan gaan.
    De vakbonden dienen een meer realistische positie in te nemen. Zoals zij nu opereren helpen zij hun leden alleen maar naar de verd*mmenis.
    Zij blijven liever in het verleden hangen dan minimaal een halve stap voorwaarts te zetten.
    Geef niet de huidige regering de schuld van de misere. De schuld ligt bij de voorgaande regeringen, ongeacht welke kleur zij hebben/hadden. Vandaar dat het moeilijk is om het mismanagement van alle voorgaande regeringen en negatieve invloeden van buitenaf in 1 klap over boord te gooien.

  6. Wees blij dat je werk hebt en vaak voor om enkel aanwezig te zijn !
    Zoals Brain S dat omschrijft .
    Gewoon een verwend volk .

  7. Ik zie alleen maar obesitas op de geplaatste foto! Dus gewoon 25% inleveren op hun veel te hoge salaris is goed voor hun gezondheid, toch?

  8. Ambtenaren zijn overheidsdienaars die het volk een dienst moeten verlenen.
    Ik zou zeggen als je met ridicule opmerkingen, zoals merendeels werken niet, om de oren wordt geslagen is het je goed recht om tenminste over de beledigingen heen te komen.

  9. Wellicht een goed idee om ook naar de secundaire arbeidsvoorwaarden te kijken. Hoe staan die in verhouding tot het bedrijfsleven.

  10. Ik gun iedereen een goed belegde boterham, die heb ik zelf ook,maar ambtenaren zijn geen geprivilegerende groep meer anno 21e eeuw die buiten bezuinigingen zouden moeten vallen.
    Er moet echt jets aan gebeuren, !!

  11. Als Schaal 18 de hoogste schaal is en daar maximaal 14.563 per maand (40 urige werkweek) salaris voor is, hoe kan het dan dat men een interim directeur hebben bij Directie Communicatie en Voorlichting die 20 duizend per maand krijgt voor een 20 urige werkweek?

  12. Ambtenaren moeten niet zeuren. Merendeel werkt niet en is aanwezig (De Menki Rojers). Merendeel heeft deze functie te danken aan de politiek en ze verdienen al vaak veel meer ondanks ervaring en kennis en diplomas.
    En daarom blijven ze er ook tot hun pensioen erzitten en veel ambtenaren werken er nog zwart bij.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties