AVC | Goede wint van het Kwade

Met vonnis | Door Dick Drayer

oud-rector Miquel Goede | Persbureau Curacao

oud-rector Miquel Goede | Persbureau Curacao

Vroeger begonnen revoluties op de universiteit. Vernieuwend, progressief denken, verandering. Je plakt deze lavende woorden in één adem op dit instituut van vrij denken en creativiteit. Maar niet op Curaçao.

Al jaren heeft de politiek dit instituut in haar verzengende greep en lukt het de UNA en haar opvolger, de University of Curaçao, moeilijk om meer te zijn dan een veredeld instituut voor hoger beroepsonderwijs. Een universiteit die geen onderzoek doet en niet publiceert mag geen universiteit heten. Da Costa Gomez zou zich in zijn graf omdraaien. Zeker als ook het proefschrift van de nieuwe rector niet in de eigen bibliotheek terug te vinden is. Je moet toch ergens met transparantie en verantwoording beginnen, toch?

Zuivering
De vorige rector magnificus, Miguel Goede heeft wel een proefschrift, maar werd ontslagen. Weggewerkt in gewoon Nederlands. Dat is althans opnieuw de conclusie van de rechtbank. Bovendien heeft de universiteit geprobeerd de rechtsgang te blokkeren door niet te beslissen op de bezwaarschriften van de ontslagen rector.

Het vonnis is de moeite waard van het bestuderen. Eerder al bevestigde de rechter dat er ondubbelzinnig sprake is geweest van een zuivering, waar bij juristen en een accountant van bedenkelijk allooi de toenmalige regering terzijde stond om haar eigen poppetjes op plaats te hebben.

Vinger in de pap
De vriendjes van René Rosalia – herinnert u hem nog? – werden daags na 10-10-’10 de UNA binnengesleept omdat deze versbakken minister meer invloed wilde hebben op de universiteit. Hoewel er geen wetenschappelijke reden valt te bedenken waarom een overheid een vinger in de pap zou willen hebben, werd hem geen strobreed in de weg gelegd.

Mr. Flocker zou dat klusje wel even klaren. Hij had net laten zien hoe je – samen met andere bedenkelijke vakbroeders en gesouffleerd door gezondheidsminister Contancia – de ambulancedienst de nek om kan draaien. Dat moest met de UNA ook wel lukken.

Met het aanpakken van Goede werd een oude rekening vereffend. Hij had immers in de ontvlechting van Curises en UNA de zijde van voormalig RM, Jeanne de Bruin, gekozenen. En die ontvlechting moest weer worden teruggedraaid. Het extra inkomen van veel docenten en de werkelijke macht op de universiteit stond op het spel.

Pijnlijk
Het vonnis maakt pijnlijk duidelijk dat de universiteit niet eens kon verzinnen waarom Goede weg moest. Op de goed onderbouwde punten van Miguel Goede werd ook in hoger beroep niets tegenovergesteld. Goede stond in de weg van het Kwade en daarmee uit.

Het wordt tijd dat dit geraffineerde spel om mensen te beschadigen met als enige doel om er eigen mensen voor in de plaats te zetten een halt wordt toegeroepen. Een oproep bestemt voor al die politici die nu in het centrum van de macht of langs de zijlijn staan.

Integriteit
Hun geloofwaardigheid en integriteit staat of valt met het ontwerpen van serieuze wetgeving om de invloed van de overheid in instituties als de UNA, Aqualectra, RdK, SSC, CPA, KTK en Curoil te elimineren. Het rapport van Huub Willems over de handel en wandel van de overheids-NV’s en de politieke bemoeienis daarbij, gaf al een goede aanzet.

Curaçao gaat er namelijk aan kapot. We zouden wat meer om mensen en wat minder om macht moeten geven.

-0-0-0-

Download hier het vonnis van 26 juli 2016

Bron: AchterkantVanCuracao

11 Reacties op “AVC | Goede wint van het Kwade

 1. Triest dat het niet nemen van eigen verantwoordelijkheid zo diep geworteld is in de Curacaose cultuur.

  In een beschaafde samenleving waren de schuldigen aan deze Goede gate, waaronder Wilfred Flocker en Dennis Dambruck, al lang uit zichzelf opgestapt of als ze dat niet gedaan hadden daartoe gedwongen.

  In de Curacaose samenleving blijven de schuldigen gewoon zitten, incasseren hun maandelijkse paycheck en niemand legt hen een duimbreed in de weg.

 2. Frankie, Capella heeft zijn eigen adviesburootje (uiteraard in een pand van Erik Garcia) sinds hij bij Girobank ontslagen is wegens megafraude.

  Jouw teksten hier dragen niet bij aan de groei van zijn klantenpakket.

  Door mensen als jij moet hij dadelijk uit zijn villa in Zuurzak en bij zijn moeder intrekken.

 3. Goed stuk. Dit is onder andere de reden dat deze regering zichzelf een brevet van onvermogen heeft gegeven. PAIS/PNP/Sulbaran zijn blindelings verder gegaan met de trend die na 10-10-10 in werking is gezet. Het laatste kopje van integriteit vat alles samen. Los van de feiten die openbaar zijn gemaakt, stinkt het in de overheid NVs. Onze gezagdragers zijn hiervan bewust. Helaas hebben ze ook teveel belang bij zwakke schakels in beslissende posities.

 4. Wat meer respect voor Stephen Capella, hij zorgt bijvoorbeeld uitstekend voor zijn moeder.

  Die had ineens bankrekeningen in Panama met miljoenen erop.

 5. En waarschijnlijk is dat ook het antwoord waarom Capella op de stoel van financieel en operationeel directeur is geplaatst.

 6. Hans, ik heb geen flauw idee, maar zou het misschien dezelfde reden zijn als die waarom Garcia Anthony ‘Centje’ Cijntje en Philip Martis in de Raad van Commissarissen plaatste?

 7. Dennis Dambruck is ook hoofd van de afdeling interne controle van Girobank.

  Drie maal raden waarom Erik Garcia hem op die stoel heeft neergezet.

 8. Ik heb de directie van de UoA van de week benaderd en verzocht een krachtig signaal te laten uitgaan mbt het feit dat er in Turkije een heksenjacht gaande is op duizenden hoogleraren en docenten.
  Geen enkele reactie, waarvan ik aanneem dat zelfs die lat voor deze onderwijsinstelling te hoog gegrepen is solidariteit op zoiets vreselijks is zelfs te veel.
  Onze zoon heeft 5 jr geleden, omdat hij in de regio wilde blijven na zijn kandidaats rechten aan de UoC alsnog besloten naar de UvA gegaan. Uiteindelijk gebleken een juist keuze, maar jammer is het wel.
  Helaas moet ik constateren dat de UoC niet de beste instelling in de ‘regio’ is. Waarvan akte.

 9. Renée van Aller

  Universiteiten zijn plaatsen waar men kennis en vernuft moet opdoen. Daar kan men het hele leven mee voort. Eerlijk onderzoek doen en goed onderwijs geven. Leren goed van kwaad te onderscheiden en hoe daar praktisch en eliminerend mee om te gaan, is ook heel bruikbaar. Onze afgestudeerden zijn meestal bijzonder nuttige leden van de maatschappij. Zij werken in het belang van de wetenschap en zijn vooral extreem integer. Helaas zijn de universiteiten in het Koninkrijk te vaak een politiek wapen in de strijd om de macht en een plek waar friends &family aan de slag kunnen zonder enige kennis van zaken. Integere personen moeten plaatsmaken voor elastisch bewogen politieke stropoppen. Geen wonder dat het vaak slecht afloopt met integere personen. Af en toe zegeviert gerechtigheid, maar te weinig. Dat neemt niet weg dat integere bestuurders de taak hebben het kwaad te verdunnen. Hoe doe je dat? Dossieropbouw, nooit versagen en het Handboek der Voorzichtigheid van Gracian uit het hoofd kennen, evenals De Mandeville, Machiavelli, A. Rapoport, Clausewitz on war, Sun Tzu (de kunst van het oorlog voeren) en een goede spindoctor zijn. En het kwaad bestuderen, zodat je het herkent in jezelf en anderen. Renée van Aller & John de Vries

 10. En de verantwoordelijken voor het ontslag, Wilfred Flocker en Dennis Dambruck, zitten nog steeds in de Raad van Toezicht van de UNA!

  In plaats van dat zij eruit geschopt worden en aansprakelijk worden gesteld voor alle kosten van het ontslag van Goede (ik las meer dan een miljoen, de ratvocaatkosten meegeteld) halen zij nog iedere maand een vette cheque bij de UNA op.

  De rat Wilfred Flocker heeft zelfs een (dik betaalde) positie in een van onze hoogste staatsorganen, de Raad van Advies, waarin hij moet adviseren over wetsvoorstellen!

 11. Fruit dat van binnenuit rot moet je weggooien. Curaçao valt niet meer te redden. Hopelijk wordt Curaçao snel onafhankelijk en daarna op korte termijn ingelijfd door Venezuela.

  Dan kan – na een bevolkings mix met Venezuelanen en eentalig Spaans – een meer homogene gemeenschap ontstaan. Een gemeenschap die niet een andere gemeenschap kan uitbuiten. Het zal wel 80 tot 100 jaar duren, dat wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *