34 C
Willemstad
• zaterdag 30 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

AVC | Girobank heeft het geld wel, maar moet het nog ophalen

HomeMediaAVC | Girobank heeft het geld wel, maar moet het nog ophalen

Dick Drayer | Achterkant van Curacao

Voormalige girobank CEO Eric Garcia | Foto Dick Drayer

De Girobank is hard bezig 166 miljoen gulden terug te vorderen op de eigenaren van de internationale IIG Maltabank. Dat gebeurt in een rechtbank in New York. De Girobank beschuldigt twee bestuurders van het moederbankbedrijf van onterechte verrijking in een leningregeling. Positief nieuws, hoewel het merkwaardig blijft dat bestuurders Eric Garcia, Stephen Capella en Neysa Isenia zo lang ongestoord hun gang konden gaan.

Tot voor kort was IIG Malta zelf bij de zaak betrokken en werd het beschuldigd van het hebben van een kredietlijn van Girobank zonder garantstelling en zonder het geleende geld terug te betalen. Maar sinds de zaak in New York van start is gegaan, is IIG Malta niet langer direct een van de beklaagden. In plaats daarvan zijn het de uiteindelijke grootaandeelhouders, David Hu en Martin Silver, die zich moeten verantwoorden op de beschuldigingen van de Girobank.

Bevriezen
Die zegt namelijk dat Hu en Silver, als eigenaren van de Internal Investment Group LLC – en directeuren van de Malta-bank – een meerderheidsbelang in Girobank hebben verworven om leningen van de bank te verkrijgen zonder garantstellingen en zonder het geld terug te betalen.

Als gevolg van de ‘wijdverbreide frauduleuze regeling’ zegt Girobank dat haar financiële positie aanzienlijk is verslechterd en dat zij onder een noodmaatregel en uiteindelijk onder controle van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten is geplaatst.

Deze week viel echter het doek nadat rekeninghouders massaal hun geld kwamen eisen en de Centrale Bank alle operaties van Girobank bevroor.

Rekeninghouders eisen hun geld voor de deuren van de Girobank | Èxtra

Gebrekkige portefeuille
Girobank zegt dat de IIG Group valse verklaringen heeft afgelegd in een poging om gelden van een eigen onrendabele portefeuille af te schrijven op de portefeuille van de Girobank. Hu en Silver zochten en vonden in de Girobank een partner waar ze hun gebrekkige handelsfinancieringsportefeuille aan konden verkopen.

Cruciaal in die verkoop was Girobank-directeur Eric Garcia, die het belang van de meerderheidsaandeelhouder Totalbank in Girobank wilde verkopen aan IIG. Sindsdien is Garcia, 78, veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf op Curaçao wegens verduistering van 11 miljoen dollar, vervalsing en het witwassen van geld in een nep-hypotheekregeling en voor het opstellen van een vals faillissement.

Naast het bezit van Totalbank (58%) van Girobank, was de bank in handen van het Curaçao ambtenarenpensioenfonds en de Stichting Stip. Garcia bemiddelde in een bijeenkomst in 2010, waarbij IIG de aandeelhouders van Girobank overtuigde van haar portefeuille van handelsfinancieringen en haar strikte controles en uitgebreide due diligence.

Op basis van deze verklaringen hebben de aandeelhouders van Girobank en de Centrale Bank de overname goedgekeurd.

Rechtszaak
De kern van de rechtszaak nu is de overeenkomst tussen Girobank en de handelsfinancieringsportefeuille (TOF). Volgens de Girobank gebruikte Garcia zijn invloed om de accountmanagers van zijn bank te misleiden toen die zich realiseerden dat TOF en IIG Capital deelnemingen kochten in leningen die Girobank-managers eerder hadden afgewezen.

Girobank ontdekte later een brief van IIG-eigenaar Martin Silver uit juni 2010, waarin hij verklaarde dat de overname van Girobank snelle liquiditeit zou bieden om investeerders in TFP terug te betalen – een Panamese onderneming die investeringen deelde met het TOF-fonds.

Inderdaad, een van de leningen van Girobank werd verstrekt aan een TPF-investeerder, de Ontario Teachers Pension Plan Board, voor een totaalbedrag van € 67 miljoen. In het bijzonder droeg Hu de Girobank op om betalingen naar Ontario te storten, zogenaamd voor de aankoop van participatiebelangen van TOF.

Girobank op slot | Foto: Èxtra

Venezuela
Girobank beschuldigt Hu en Silver ook van het verstrekken van leningen aan leners in Venezuela, een zeer riskant rechtsgebied. Veel van die kredietnemers zijn in gebreke gebleven zonder dat IIG Capital de wanbetalingen had gemeld en zonder dat Girobank toestemming had gekregen om een ​​onderpand voor de wanbetaling in te nemen.

Girobank beweert ook dat de beklaagden de Malta-bank gebruikten om een ​​kredietlijn van Girobank te verkrijgen om handelsfinancieringsleningen voor IIG Capital te kopen. Maar sindsdien hebben de advocaten van IIG Bank gezegd dat ze een akkoord hebben bereikt met de eisers om hun zaak tegen de Malta bank te beëindigen.

De Malta-bank ontkent betrokken te zijn bij een vermeende regeling en verklaarde niet deel te hebben genomen aan de betrokken transacties. Malta Bank zegt dat zij en verschillende andere entiteiten in de procedure ten onrechte als gedaagden worden genoemd.

Wordt vervolgd…

—-

Dit artikel is een samenvatting van het artikel Malta bank off the hook but $93 million New York suit hangs on IIG owners, gepubliceerd op https://www.maltatoday.com en geschreven door Matthew Vella.

Bron: Achterkant van Curacao

Naschrift KKC

Dit is de link naar de rol van de Maltese bank bij Girobank, beschreven door The Malta Times. De rechtszaken in New York van Girobank onder curatele tegen meerderheidsaandeelhouders David Hu en Martin Silver is hier te volgen:

http://iapps.courts.state.ny.us/iscroll/SQLData.jsp

Het nummer is 655968-2018

Met name in nrs 41, 45 en 49 worden de rollen van Girobank bestuursleden Eric Garcia, Stephen Capella en manager Neysa Isenia-Schoop nader belicht.

Lees hier de vonnisen tegen Girobank directeur Eric Garcia (CEO).

Lees hier het vonnis tegen Girobank CFO Stephen Capella

Lees hier meer over de rollen van Girobank’s voormalige Raad van Commissarissen Anthony Cijntje, Willem van Bokhorst, Philip Martis, Dieudonné van der Veen en Ivan de Windt en UBO’s David Hu en Martin Silver (in New York, Verenigde Staten) en Girobank accountant Ernst & Young Accountants.

De transacties en ‘gefabriceerde leningen’ waar de aangifte betrekking op heeft, vonden naar het zich laat aanzien begin 2013 plaats; ongeveer in de periode maart tot mei 2013. De jaarrekening 2012 van de Girobank kreeg op 23 april 2013 nog een goedkeurende verklaring van accountant Erick Statius van Eps van Ernst & Young Accountants op Curaçao.

Lees hier het Girobank dossier dat de KKC ten behoeve van haar trouwe lezers bijhoudt.

4 reacties

 1. Stephen Capella is een miezerig klein mannetje, een rat die voor geen meter deugt.

  Zijn vrouw, Milaika Capella Ras, beheert de onroerendgoed portefeuille van havenbedrijf CPA en zou daar meteen ontslagen moeten worden.

  Als de vuile rat Stephen Capella zijn moeder misbruikt voor malafide transacties van Girobank naar Panama, zal hij zijn vrouw Milaika ook misbruiken voor frauduleuze onroerendgoedtransacties bij CPA.

  De RvC van CPA dient Milaika Ras Capella meteen op non actief te stellen.

 2. Het is elke ochtend lachen met Radio Direct het lijkt wel Radio Rochela, vanochtend hadden ze over dat in andere landen de spaarders in opstand waren gekomen en dat zelfs de persconferentie niet nodig zou zijn geweest.

  Blijkbaar was Direct teleurgesteld dat de spaarders niet meer rotzooi hebben getrapt.

  Ben benieuwd welk ander land ze bedoelen want in de landen die ik ken zouden ze Eric Garcia, Stephen Capella en Neysa Isenia gelyncht hebben.

 3. “Girobank heeft het geld wel, maar moet het nog ophalen” . Klinkt als Insel Air heeft wel geld maar het zit vast in Venezuela…
  Beide zaken stinken als een beerput.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties