28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AVC | ‘Curaçao spil in internationaal milieuschandaal’

HomeMediaAVC | 'Curaçao spil in internationaal milieuschandaal'

Door Dick Drayer

Het asfaltmeer in Willemstad ligt er al sinds de Tweede Wereldoorlog | Foto: Bea Moedt
Het asfaltmeer in Willemstad ligt er al sinds de Tweede Wereldoorlog | Bea Moedt

WILLEMSTAD – De inval van Justitie bij Asfalt Lake Recovery dinsdagochtend wijst op mogelijke betrokkenheid van Curaçao bij een internationaal milieuschandaal. Dat zegt Herman Piso, deskundige op het gebied van asfaltverwerking.

Het mengen van asfalt met voornamelijk chemisch en kankerverwekkend afval tot stookolie is een weinig bekende vorm van milieucriminaliteit waar volgens de Nederlandse Justitie miljoenen euro’s mee worden ‘verdiend’.

Herman Piso in gesprek met Dick Drayer
(klik hier om de audio te beluisteren)

Onderzoek Andante

Begin 2012 startten de politie van Nederland en het functioneel parket van Rotterdam met een onderzoeksproject onder de naam Andante. Dat richtte zich voor langere tijd op het aanpakken van het vermengen van giftig afval in stookolie.

Nederland is een van de grootste producenten van stookolie voor zeeschepen ter wereld. De route via Curaçao is volgens Piso extra aantrekkelijk vanwege de aanwezigheid van 500.000 kubieke meter asfalt in het ‘asfaltmeer’. Een erfenis uit de Tweede Wereldoorlog toen Shell op grote schaal kerosine produceerde voor de geallieerde troepen en het restproduct in een moerassig deel van het Schottegat pompte.

Oogje toeknijpen

Daar kan anno 2016 met diesel als verdunner, stookolie van worden gemaakt. “Maar als je een oogje toeknijpt”, zegt Piso dan kun je daar ook allerlei afval uit de petrochemische industrie voor gebruiken. Dat soort afval is duur om te verwerken, vanwege de strenge milieuregels in Europa. Op Curaçao heb je daar minder last van en snijdt het mes aan twee kanten: je komt goedkoop af van je rotzooi en je maakt meer winst met je stookolie als eindproduct.”

Justitie doet vooralsnog geen mededelingen over het onderzoek, maar zegt wel monsters te hebben genomen op het terrein van de Isla-raffinaderij, waar de asfaltverwerkingsfabriek is gevestigd. Piso zegt het bewijs in handen te hebben dat Asfalt Lake Recovery het asfalt niet met diesel vermengd, maar een stof die heel vluchtig is.

Ontploffing bij asfaltverwerking in 2013 | Foto: Bea Moedt
Ontploffing bij asfaltverwerking in 2013 | Foto: Bea Moedt

Justitie had dat kunnen weten, toen in maart 2013 een ontploffing plaatsvond in de fabriek. Tijdens het lassen bleken vluchtige verbindingen in de fabriekshal te hangen. Twee mensen vonden de dood bij dat ongeluk. Het onderzoeksrapport wist wel de oorzaak aan te wijzen, maar gaf geen verklaring voor de aanwezigheid van die stoffen in de hal.

“Ik ken het procedé dat daar gebruikt moet worden. Bij de verwerking van asfalt tot stookolie komen geen vluchtige stoffen voor. Tenminste als je met diesel werkt als verdunner. Het ongeluk toont aan dat Asfalt Lake Recovery destijds al afweek van het standaardprocedé. De inval van dinsdag had twee jaar geleden al plaats moeten vinden”, vindt Piso.

Bron: AchterkantVanCuracao

10 reacties

  1. We moeten er een toeristenattractie van maken.

    In Trinidad hebben ze een iets groter asfaltmeer. (Weliswaar een natuurlijk ontstaan asfaltmeer, maar who cares).

    40 ha zwarte drab. Trekt ongeveer 20.000 bezoekers per jaar.

    Of neem het La Brea asfalmeer in Los Angeles. Daar hebben ze een park omheen gebouwd.

    Om met de woorden van een dode te spreken: “elk nadeel….”.

  2. Nareco, een bedrijf wat speciaal met als doel het opruimen van het asfaltmeer in het leven was geroepen begon ten tijde van de laatste 2-3 jaren van de Shell hier met opruimen/opwerken van het asfalt meer. Na de aankoop van de raffinaderij door Curacao kwam er eind jaren 80 de klad in omdat de huurder van de raffinaderij het liet sloffen en niet betaalde, de PVDSA was er de oorzaak van dat Nareco de pijp aan maarten gaf aangezien men de productielevels laag hield/laag waren… voor afname. Iedereen stond er bij en keer ernaar maar op Curacao deed men zoals gewoonlijk helemaal niets. Men koos voor overname van de raffinaderij, de PVDSA bleek dus een onwillige afnemer/betaler voor de herwonnen producten en het opwerken van het asfaltmeer stierf een vroege dood.
    Met het stijgen van de olieprijzen is er diverse malen belangstelling getoond voor het asfaltmeer van buitenaf, aangezien het een economische waarde had/heeft. Op Curacao bleef men de boot afhouden en men kon niet tot een besluit komen. Dus Norelco stierf een te vroege dood, belangstelling door derden werd afgehouden en “het eigendom van Curacao” waar men contractueel de Shell ook voor had gevrijwaard vwb het achteraf kunnen roepen van dat er een milieudelict was, bleef dus liggen. In 2006 kwam Asfalt Lake Recovery in de lucht en begon wederom met opwerken/verwijderen van het product in het asfaltmeer. Men is nu nog steeds bezig bij het asfaltmeer maar ik weet niet of het gezien de huidige olieprijzen nog een rendabel gebeuren is. Gaan we dit verhaal bij een rechter neerleggen en de Shell daar de schuld voor geven? Dit ook in het licht van dat de vervuiling zoals die toen overal was nooit met het voortschrijdend inzicht goed is aangepakt en dat men in een hoop gevallen zelfs op dezelfde voet is doorgegaan tot bijna op de dag van vandaag? Hoe je het ook draait of keert, de PVDSA is de lachende derde, de rest is het eigendom en de verantwoordelijkheid van de regering van Curacao zowel het (weinige) positieve alsmede het negatieve.

  3. Sander heeft gelijk. De Duitsers zijn een oorlog begonnen. Daarom moesten de gealeerden veel kerosine produceren. Duitsland is schuldig en moet betalen voor het opruimen van de rotzooi.
    ——-
    Sander heeft geen gelijk. De gealieerden hebben de kerosine geproduceerd. De US en UK zijn schuldig en moeten betalen voor het opruimen van de rotzooi.
    ——–

    Iedereen heeft gelijk. Niemand heeft schuld en de schuldigen mogen hun schuld doorverwijzen. Niemand hoeft dus de rotzooi op te ruimen. Gewoon laten liggen, zand erover.

  4. Shell wilde het asfaltmeer opruimen maar Maria Liberia had liever de 400 millioen cash die het zou kosten, om het zelf te doen Waar zijn die pegels gebleven? “Nos Mes Por!” Stelen ja, en dan Shell de schuld geven.
    Naderhand verklaarde Shell dat ze een winstgevend procédé hadden om de rommel op te ruimen. Vergeet het maar.

  5. Europa zou hier aan moeten mee betalen, want dit meer is inde oorlog ontstaan om de vliegtuigen te kunnen inzetten tegen de bezetting door duitsland.
    Dus Europa moet dit probleem voor Curacao oplossen!!!

  6. Als ik naar de bovenste foto kijk vraag ik me af waarom de vervuiler nooit betaald heeft voor milieudelict op zeer grote schaal. Heb gehoord dat dat meer een prachtige blauwe zee was, totdat de Shell straffeloos een asfaltmeer van gemaakt had.

  7. Wat is erger dat asfaltmeer zo laten liggen voor de volgende generaties (zoals Shell gedaan heeft) of zo goed als het kan opruimen? Vraag me af hoe Green Town wel denkt het asfaltmeer te gaan saneren…

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties