Dick Drayer | Achterkant van Curacao
Economische, financiële, sociale en institutionele hervormingen zijn nodig om drie landen in het Koninkrijk weerbaar en veerkrachtig te maken. Althans, dat is wat Den Haag vindt nu de coronacrisis ontegenzeggelijk de zwaktes van politiek, bestuur en economie heeft blootgelegd. Zonder hervormingen en investeringen gaat er geen geld naar de eilanden in het kader van de coronasteun op korte en lange termijn.
De situatie waarin de landen nu terecht zijn gekomen geeft geen ruimte meer voor verder uitstel. De kosten van de overheid moeten fors omlaag zodat de belastingdruk kan worden gereduceerd om investeringen en binnenlandse consumptie te stimuleren.
Entiteit
Centraal in de plannen van Den Haag staat de Caribische Hervormingsentiteit of welke naam eraan zal worden gegeven. Die krijgt tot taak om toezicht te houden op de afspraken die vastgelegd zijn in de landspakketten.
Met de oprichting van de Entiteit wordt niet alleen Curaçao gebonden, maar ontstaat er een commitment aan beide kanten van de oceaan. De vrijblijvendheid waarmee Nederland gezicht gaf aan de de relatie binnen het Koninkrijk de afgelopen decennia is voorbij.
Curaçao en Nederland weten uit ervaring dat als afspraken niet wettelijk worden vastgelegd, er vaak ook niets van komt. Op het gebied van overheid en financiën, economische hervormingen, zorg en onderwijs en het versterken van de rechtsstaat bindt Nederlands zich nu echt politiek/bestuurlijk tot aan 2027. En ook Curaçao kan er niet meer onderuit, ongeacht het signatuur van volgende regeringen.
De dwang die achter de uitvoering van de Entiteit is ingebouwd, de consensus Rijkswet mag dan wat ongemakkelijk voelen voor Curaçao, zij zal het economisch vertrouwen vergroten omdat het kabinet overstijgend werkt. De Entiteit is dwingend naar hervormingen en duldt geen verder uitstel. Bovendien zit er een enorme stok achter de deur, die investeerders mogelijk over de streep trekken: bij weigering van uitvoering volgt er een Algemene Maatregel van Rijksbestuur.
—————-
- Volgende aflevering: Overheid en Financiën, wat levert het landspakket Curaçao op?
Bron: Achterkant van Curacao
Als mijn naam Knops geweest zou zijn was ik dat hele gezeik met die clowns hier spuugzat geweest.
Ze blijken steeds in staat je een mes in je rug ge proppen. Wat een walgelijke mensen zeg.
Dan het gebazel van McW wat alle perken te buiten gaat.
Verder maakt niemand zich duidelijk zorgen over de uit de hand lopende Corona besmettingen. 34 op een dag is niet mis, vooral als je 18 niet kunt traceren.
De beuk erin dit us abnormaal voor zo’n kleine gemeenschap.
Afspraken wettelijk vastleggen. Hier zit het dilemma en hoofdpijn dossier van Nederland en Knops.
Ieder afspraak of handtekening hier heeft geen enkele waarde. Wat is er tot nu toe terecht gekomen van de afspraken en tijdsbestekken voor noodzakelijke hervormingen van de 2e tranche. Op het verhogen van de ministerssalarissen met 25% en vervolgens daar een korting van 18% op denken toe te kunnen passen helemaal niets.
De Staten die akkoord gaan met de OLO en een dag later met een regeringspartij zich bij de VN melden voor een poging dit weer om zeep te helpen.
Stel je voor dat wij in de Nederlandse schoenen zouden staan hoe zouden wij dan met zo’n onbetrouwbare partner omgaan. Blijf er maar geld in pompen en we zien wel waar het blijft. Ik denk het niet.