29 C
Willemstad
• zondag 4 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

AVC | Amigoe en persvrijheid: een ongelukkig combinatie

HomeMediaAVC | Amigoe en persvrijheid: een ongelukkig combinatie

Dick Drayer | Achterkant van Curacao

Trustsectormedia in coronanood: ‘Amigoe zegt 140 mensen in dienst te hebben. Die kunnen in normale tijden al onmogelijk betaald worden uit advertentie-inkomsten.’

Amigoe en persvrijheid. het blijft een ongelukkig combinatie. Vooral omdat de krant er vanuit commerciële motieven zelf voor kiest om bijvoorbeeld Facebookgebruikers de mond te snoeren of het delen van haar eigen berichtgeving tegengaat en daardoor niet relevant wil worden. Bij Amigoe gaat commercie voor persvrijheid en nu verwijt de krant de regering dat het diezelfde vrijheid bedreigt, zij het vanuit ander motief.

 

De krant slaat daarmee in mijn ogen de plank totaal mis. Wie bovenstaand – op de voorpagina (!) geplaatst – artikel leest, wordt door de kop alleen al misleid. De vrijheid van de pers wordt in één adem gekoppeld aan de economische wetten van onze samenleving. Het is nog altijd zo dat je in onze kapitalistische samenleving het veld moet ruimen als je vraag en aanbod niet weet te matchen. ook de Amigoe.

De krant kan kennelijk zijn broek niet zelf ophouden vanwege teruglopende advertentie-inkomsten door de Corona-crisis. En dat bevreemdt mij. Amigoe zegt 140 mensen in dienst te hebben. Die kunnen in normale tijden al onmogelijk betaald worden uit advertentie-inkomsten. Er moet dus en er gaat dus geld bij. Hoeveel is mij onbekend, want zo transparant is de middagkrant nu ook weer niet.

Overheidssteun
Amigoe vindt dat het uit het oogpunt van de persvrijheid recht heeft op overheidssteun nu de economie op z’n gat ligt. Subsidie van de overheid, moet je als medium alleen al vanuit moreel-ethisch oog punt weigeren.

Wie betaalt, bepaalt: daar moet je als krant of ander medium ver van blijven. Zeker als je diezelfde overheid al in een eerder stadium dictatoriale neigingen verwijt. Daar moet je geen geld van willen. sterker, ik hoop dat de overheid de pers overslaat, ook in een later stadium. Een goede schifting in de markt kan onze sector alleen maar beter maken.

Persvrijheid
Dat wil niet zeggen dat de persvrijheid niet onder druk staat op Curaçao. Ik verzet mij alleen tegen de wat al gemakkelijke koppeling met het onthouden van overheidssteun.

Nee de bedreigingen vanuit maatschappij en overheid zijn er, om de pers te reguleren vanuit eigen voordeel. Daar wordt veel belastinggeld tegenaan gegooid en de manier waarop onze luie pers (waarom zie ik zelden een Amigoe-verslaggever op straat?) aan zijn informatie komt, wordt inderdaad voor een groot deel bepaald door de manier waarop de overheid zijn informatie verspreidt.

Persconferenties zijn zo strak gereguleerd, dat er geen sprake kan zijn van ‘vrijheid’. Je mag als journalist twee vragen stellen en die moeten ook nog eens compact, besluitvaardig en to the point zijn. Terwijl de minister of deskundige aan de andere kant uitvoerig aan het woord mag, ongeacht of het een antwoord is op de vraag. De minister krijgt zelfs, nadat-ie 85 procent van de tijd aan het woord is geweest, nog de gelegenheid aan het eind voor een ‘laatste woord’!

Laakbaar
Bovendien besluit de overheid ook persconferenties te houden zonder de aanwezigheid van de pers. Een wel heel doorzichtige manier om lastige boodschappen zonder weder-bevraging weg te kunnen zetten.

Dat alles is nog laakbaar, als ministers na afloop gelegenheid geven om verdere vragen te stellen. Iets dat tot voor kort altijd mogelijk was, maar nu stelselmatig wordt verhinderd. Minister-president Eugene Rhuggenaath voorop, die gewoon botweg wegloopt, ook al heb je afgesproken om even kort een gesprekje te doen.

Dienst Voorlichting
De Dienst Voorlichting gedraagt zich enerzijds als een hulpvaardige en geoliede voorlichtingsmachine, maar maakt nu ook eigen journalistieke producties. Dat is in mijn ogen een veel kwalijker zaak. Wellicht een verlangen van mijn oud-collega’s die nu voor de dienst werken, maar het is niet de taak van de dienst. Die taak is om informatie van de regering en de ministeries te verspreiden en ontmoetingen met de pers te faciliteren.

De laatste productie van de dienst behelsde een aantal testimonials van genezen Corona-patiënten. De dienst had kennelijk toegang tot het patiëntenbestand van Izzy Gersthenbluth. Ik probeer al van dag een om met deze mensen in contact te komen, maar telkenmale wordt mij dat geweigerd en is ‘privacy’ steeds het toverwoord. Kennelijk geldt dat niet voor de vragenstellers van de overheid.

Oase
En dan is er ook nog het neveneffect van al deze zaken: het bevragen van andere zaken dan Corona. Het moet voor politici een oase van rust zijn, nu alleen Corona op de agenda staat. en niet bijvoorbeeld de verontrustende conclusies van de Algemene Rekenkamer over hoe die overheid omgaat met ons geld.

Daar zou de waakhond Amigoe zich eens druk over moeten maken.

Bron: Achterkant Van Curacao

14 reacties

 1. OP Curacrim PERSVRIJHEID, laat mij niet lachen, het begint s`ochtens al met het voor lezen van de corrupte en op gestelde kranten, waaronder door een meneer met een staal gezicht van tv direct het leugenachtig geschreven bedrog nieuws voor leest, persvrijheid, als hij een keer wat verkeerd voorleest krijgt hij de zak, daarom leest hij de kranten drie keer voor en wel voor de slecht ziende en slecht horenden, wat een aanfluiting, ik zeg altijd, de commeedie klanten trekken weer met grote getallen voorbij.

 2. De Pers op Curacao heeft een tijd geleden gekozen voor een commercieel beleid en niet voor pers integriteit. De pers moet onafhankelijk onderzoek doen en rapporteren, maar de moeilijke vragen worden niet gesteld. Maar zeker in deze tijden is het te verwachten dat de pers kijkt naar de overheid en onderzoekt wat de wetten hier over zeggen. Hun persvrijheid hangt ook aan een zijden draadje.
  Denk eraan als je steun van de overheid aanneemt: Wie betaalt, wie bepaalt

 3. Het lijkt erop dat onze overheid bezig is met het opzetten van een sociale structuur van angst en onderdrukking. (een bang volk is een volgzaam volk)

  Dreigen van Maharo Isenia?B

 4. Draaier. tja. heeft gelijk. Maar is ook draaier.
  Er is geen echte pers op Curacao,
  Punt.
  Het is een reclamemedium voor wie eigenaar is of betaald.
  Piepen over amigoe.
  ja ja.
  Dat is piepen over alles op Curacao.
  En nee het is geen Nederland.
  Het is zeker een heel mooi plekje.
  Wat onder gewaardeerd wordt.
  Wat mensen moeten beseffen is dat de waarde van wat je kan stelen afhangt van de waarde dat het heeft.
  Dus als Curacao heel veel geld heeft kan je meer stelen.
  Als we geen inkomsten hebben valt er niks te stelen.

 5. Joep, Umpi Welvaart is vrijgesproken.

  De tientallen kilo’s cocaine op zijn bootje ‘El Capo’ zijn er waarschijnlijk door maanmannetjes ingelegd.

  En de door geen enkele integriteit gehinderde porkeria krant Vigilante neemt Umpi Welvaart meteen weer in dienst en laat hem 24/7 over onze wegen rijden en live verslag doen via Facebook.

 6. Ja umpie welvaart is ook huillie huillie, niet te geloven, net zo gemakkellijk misstanden aan de kaak stellen kan allemaal bij jachmin. Geld nog meer voor constantia als zgn parlementarier

 7. Censuur begint hier ook vaste grond te krijgen. De overheid bepaalt momenteel hoe en wat er nasr buiten komt. Ernstig dit.
  Gisteren las ik een erg interessant stuk in FTM waarop ik geabonneerd bent dat ook in NL het probleem nu is – niet de journalistiek – maar dat parlementariërs zich beklagen dT er allerlei besluiten worden genomen door de 2, Rutte en hoofd RIVM, en dat er geen enkele besluitvorming mogelijk is.
  Interessant stuk voor wie erin geïnteresseerd is.
  Hetzelfde geldt hier natuurlijk ook afgezien van het feit dat deze parlementariërs wel uitermate onintelligent zijn en nauwelijks toezicht op deze regering houden. @KK je hebt daarin helemaal gelijk.

 8. Het Antilliaans Dagblad heeft ook huilie huilie gedaan omdat ze geen steun krijgen.

  En inderdaad, ook daar zal de advertentieverkoop en de losse verkoop op straat zijn ingestort.

  Ben het daarom niet eens met Dick Drayer. Waarom zou een krant geen steun krijgen, als die conform duidelijke richtlijnen en zonder gemarchandeer wordt verstrekt?

  Misschien moet Drayer zich eens druk maken over coca boy Umpi ‘Capo’ Welvaart, die vers uit de gevangenis een schrijven van de overheid heeft ontvangen waarmee hij 24 uur op straat mag zijn.

 9. Het lijkt erop dat onze overheid bezig is met het opzetten van een sociale structuur van angst en onderdrukking. (een bang volk is een volgzaam volk)
  Het inperken van persvrijheden en eenzijdige voorlichting neigen naar de opzet van een totalitaire staat.
  De inzet van de krijgsmacht als “ondersteuning” voor het onder de duim houden van de bevolking zonder dat hier enige juridische basis voor is, wekt ook de nodige vragen op.
  Is het volledig stil leggen van de economie ter bescherming van een kleine groep zwakkeren in de samenleving een maatregel om corona te bestrijden of is dit de eerste stap naar een nieuwe sociale structuur gebaseerd op angst en onmenselijkheid waarbij de overheid geen verantwoordingen meer hoeft af te leggen en het volk te druk is om te overleven.

 10. ……”Het moet voor politici een oase van rust zijn, nu alleen Corona op de agenda staat. en niet
  de verontrustende conclusies van de Algemene Rekenkamer over hoe die overheid omgaat met ons geld”…….

  Struisvogel politici met brandjesblus kwaliteiten die mosterd serveren als nagerecht!

  We hebben geen Minister maar een Mini- Ster zitren op de post van Financien, Economie Sociale en Gezondheids zaken etc..

  Mini sterren die de dag in dag uitvoor de camera bepalen wat ze je wel en niet willen vertellen

 11. Amigoe mag inderdaad onderzoek naar het falend OM, De mega salarissen van overheids nv directeuren, gevangeisstraffen van Jacinta en Cicely

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties