AVC | Allergiepatient wil milieuvervuilers strafrechtelijk vervolgen

Door Dick Drayer

Sanne Santoso uit Blue Bay | Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – Op slechte dagen ligt ze op bed met zakjes ijsklontjes op haar gezicht om de zwellingen tegen te gaan. Vooral haar gezicht en haar nek reageren uitermate geïrriteerd op de vervuilde lucht.

“Mijn gezondheidsklachten werden zichtbaar in augustus 2014 en namen toe in de jaren daarna.” Oorzaak: de vervuiling van Isla en Boo, Sanne woont op Blue Bay, een van de wijken onder de rook van de raffinaderij.

“Het moet stoppen, deze aanslag op mijn gezondheid. Dit is geen leven. Verhuizen kan ik niet, want niemand wil mijn groene huis kopen. Als ik weg kan, ben ik weg, maar mijn huis staat al tweeënhalf jaar te koop of te huur. Eén kijker kwam er in die periode kijken!

Sanne Santoso in gesprek met Dick Drayer
(klik hier om te luisteren)

Zwellingen
De huisarts concludeert eind 2015 dat de extreme allergische huid- en oogreacties direct te wijten zijn aan de luchtvervuiling. Zodra de uitstoot van de raffinaderij of BOO hoog is, treedt de allergische reactie op: Jeuk, uitslag en een aanhoudend brandend gevoel over mijn hele lijf. En dan die zwellingen en kortademigheid. De reactie is zo ernstig dat zelfs mijn huisarts een standaard-voorrangsconsult voor mij heeft ingesteld op de momenten dat mijn allergie het hevigst is.

De praktische gevolgen van mijn allergie is niet best. Op deze dagen kan ik niet slapen van de jeuk, niet auto rijden en ben ik dus niet in staat om normaal te werken. Een mediscijn is er niet. Ik heb van alles geprobeerd: anti-histamine, Cetrizine, Cortisone, Prednision, Allegra. Prednison werkt averechts.

Volgens Sanne brengen de vervuilers zwaar lichamelijk letsel toe. “Bovendien is gezonde lucht een basisrecht en de overheid dient die te garanderen. Rechten van de mens heet dat.”

En Sanne is niet de enige met gezondheidsklachten. Zeventig bewoners klagen over hun gezondheid. Zij ondersteunen Sanne’s strijd om de veroorzakers van deze ellende strafrechtelijk te vervolgen.

Ernstige zwellingen en huiduitslag bij overmatige uitstoot van de Isla en Boo

 

Artikel 15
Bij Justitie staan ze niet te springen. “De politie heeft nooit aangifte willen opnemen en het Openbaar Ministerie zegt dat ik maar na de milieupolitie moet gaan. Maar die nemen geen aangiftes op, die gaan alleen maar achter meldingen aan.” Uiteindelijk besluit Sanne een artikel 15 procedure te beginnen, om het OM te dwingen onderzoek in te stellen naar de strafbaarheid van de vervuilers.

“Een unicum, want tot dusver zijn er alleen maar civiele zaken geweest. Ik denk dat Isla en Boo ook via het strafrecht aangepakt moeten worden. Deze aangifte is absoluut niet symbolisch bedoeld, mijn aangifte is persoonlijk, individueel,en uitermate urgent van karakter. Ik vind een strafrechtelijke aangifte inmiddels echt wel op zijn plaats en terecht. Het is tragisch en verontrustend dat mogelijk al jaren feiten en omstandigheden bekend zijn, ook bij beklaagden en die ook nu nog voortduren en die aantoonbaar tot ernstige lichamelijke en psychische klachten leiden.

Bron: Achterkant van Curacao

17 Reacties op “AVC | Allergiepatient wil milieuvervuilers strafrechtelijk vervolgen

 1. beetje belachelijk allemaal-ga toch snel verhuizen naar een onbewoond eiland -want met zon type alergie kan je bijna nergens meer in de werleld wonen.
  nee ik heb niet echt medelijden-dit zijn uitzonderingen.
  En als je de prijzen van Bleu Bay kan betalen kan je bijna overal wonen-gewoon verkopen en wegwezen.

 2. De Isla was er wel maar in de tussentijd heeft men de schoorstenen verhoogt waardoor Blue Bay er meer last van heeft. Als ik naast een café woont die voorheen tot 10 uur open was maar dan ineens er een disco van maakt en tot 2 uur open is dan is dat ook een groot verschil.

 3. Renée van Aller, LaStiwz,

  Brian S, Rechter zal zeggen dat Isla allang daar was voordat zij in de buurt kwam wonen. Zij heeft met volle verstand gekozen om daar te gaan wonen.

  Ik ben ook bewoner van die gebied vol POLUCION en van alles en nog wat.

  Maar dat Isla en de zijnen aan alle Milieunormen moeten voldoen is een feit maaaaaaaaaaaaar dat is een andere zaak.

  Als Isla en de zijnen aan alle Milieunormen voldoet dan blijft zij toch last blijven houden van die allergische reactie omdat een Milieunormen betekend niet 0% uitstoot.

 4. Ja maar wat gaat ze hiermee bereiken?

 5. Je vergeet wat. Voordat de BOO central werd upgegrade had men in Blue Bay weinig last van de Isla. Dat is pas daarna gekomen.. dus dat klopt niet helemaal

 6. dikke deur

  “… dat zelfs mijn huisarts een standaard-voorrangsconsult voor mij heeft ingesteld ” schrijft ze. Maar hij zou haar niet naar de specialist gestuurd hebben? Kom nou.

 7. You are an MD I presume?
  Waarom zou zij niet bij een dermatoloog zijn geweest, aannames aannames ongelooflijk.

 8. Laat de zogenaamde nieuwe regering haar huis kopen en Charles Cooper als huis van de nieuwe MP gaan bewonen dan voelt hij hoe het is om daar te wonen

 9. Daan Banaan

  Een van de weinige mensen op dit eiland die het lef heeft om tegen grote bedrijven en overheidsinstanties te vechten voor een constitutioneel recht. Kijk, zo kan het dus ook. Niet mopperen, maar aanpakken.

 10. Is mevrouw ooit wel eens bij een huidarts of internist geweest? Is er ooit een allergie test gedaan? Er zijn namelijk ook andere oorzaken die deze problemen kunnen geven. Mevrouw hoeft natuurlijk niet alles te vertellen maar ik mis verdere medische onderzoeken in dit verhaal.
  Een gezwollen gezicht is een complicatie van vele verschillende aandoeningen. Zo kan een gezwollen gezicht ontstaan door een bepaald syndroom, zoals het pseudo-Cushing syndroom of de ziekte van Hashimoto, maar kan de aandoening ook ontstaan door een verandering in het hormoonhuishouden, bijvoorbeeld door zwangerschap of omdat iemand ongesteld moet worden. ‘T is maar een vraag!

 11. Goed lezen kan je ook al niet behalve misselijke opmerkingen plaatsen.
  Mevr. geeft aan ‘ haar huis niet te kunnen verkopen’, dat klopt want je hoeft de makelaarssites maar te openen en je ziet de vele huizen en appartementen in de verkoop te staan. ‘Peperduur zoals je aangeeft’ kan je ook vertalen in ondanks de vele borden met reduced je je plek niet kwijtraakt. Jammer altijd dat hatelijke gedoe hier.

 12. Als je op het peperdure Blue Bay woont, kun je makkelijk verhuizen naar een goedkopere rookvrije wijk.

 13. mijn zegen heeft ze…
  de stank in sommige wijken onder de rook is schandalig…
  om maar niet te spreken van de groene aanslag o de huizen

 14. Clean Air Everywhere

  @ Renee&John: er is een hinderwetvergunning; weliswaar van midden jaren 90, maar daar houden ISLA, CRU en Aqualectra zich niet aan en overheid handhaaft niet. De vergunning zou elke 5 jaar worden aangepast aan nieuwe normen maar dat is onder druk van. PDVSA nooit aangepast. Vandaar dat Clean Air Everywhere een bodemprocedure heeft aangespannen tegen de overheid. Daarin wordt geeist dat de overheid de uitstootnormen zoals gepubliceerd door de WHO handhaaft. Mocht de rechter de claim afwijzen, dan zullen we niet twijfelen naar het EHRM te stappen om af te dwingen dat deze normen worden gehandhaafd. Omdat ISLA een belangrijke werkgever is zullen kiezers de overheid onder druk zetten om de raffinaderij open te houden.
  Er zijn de afgelopen paar jaar stappen in de goede richting gezet om de lucht schoner te krijgen, maar we zijn er nog niet.

  @Enri: nee, dat zal de rechter niet zeggen. Volgen het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens hebben bewoners recht op schone lucht en bescherming van hun privé sfeer, dus geen vervuiling. Mocht de rechter toch de claim afwijzen dan zal Nederland worden aangesproken door het EHRM. Wat dat betreft blij dat D66 grote kans maakt in de regering te komen.

 15. Moeten de makamba’s eens zeggen tegen de YdK.

 16. Rechter zal zeggen dat Isla allang daar was voordat zij in de buurt kwam wonen.

 17. Renée van Aller

  Een goed begin is het halve werk. Waarschijnlijk zal het OM onder politieke invloed niet kunnen vervolgen. Een issue hiervan maken voor de komende verkiezing? Waarschijnlijk heeft de raffinaderij geen hindervergunning. Verdere milieuwetgeving bestaat niet. Als er wel een hindervergunning zou zijn, wordt die niet gehandhaafd. Maar dat gebeurt veel in het Koninkrijk. Als het niet opportuun is wordt de landsverordening niet gehandhaafd. Collectieve acties is een goed idee. Met het arrest van de Hoge Raad over de gaswinning toegepast. Strafzaak, onrechtmatige daad en opzettelijk schadetoebrengend handelen. Algemene weigering om te stemmen, als er geen afdoende wettelijke regeling getroffen wordt. In plaats van de kiezer om te kopen, zetten de kiezers de politiek onder druk. Omgekeerde wereld voor de verandering, maar wel veel meer integer en in het algemeen belang. Ga ervoor! Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *