AV | Directeur Intertrust: ‘niks fout aan belasting besparen’

Intertrust heeft 41 vestigingen over heel de wereld, bijvoorbeeld op de Kaaimaneilanden, Guernsey en Curaçao.

Dick Niezing, directeur van Intertrust, het grootste Nederlandse trustkantoor, ziet er geen been in om voor vermogende personen en bedrijven constructies te verzinnen die hen zo weinig mogelijk belasting laten betalen.

‘Dat is belastingbesparing’, zegt Niezing, behalve directeur van Intertrust ook bestuurder van Holland Quaestor, de vereniging van trustkantoren. Deze door de sector bestuurde instelling bepaalt het kwaliteitskeurmerk en de gedragscode voor ‘goede’ trustkantoren. Niezing verdedigde woensdag zijn sector tijdens de zesde dag van de mini-enquête van de parlementaire commissie die belastingontwijking en -ontduiking onderzoekt. Intertrust heeft vestigingen over heel de wereld, bijvoorbeeld op de Kaaimaneilanden, Guernsey en Curaçao. De enquête is een uitvloeisel van de zogenoemde ‘Panama Papers’.

Jurisdictie

Op de vraag van de commissie waarom Intertrust activiteiten op deze locaties heeft, stelde Niezing een wedervraag: ‘Definieert u belastingparadijs. Cayman is geen belastingparadijs. Cayman is een jurisdictie voor Amerikaanse investeringsfondsen. Er wordt belasting geheven en er is transparantie. De Virgin Islands zijn ook geen belastingparadijs. Daarvoor geldt hetzelfde.’ Hij ziet de Kaaiman-eilanden als ‘een strikt gereguleerde transparante jurisdictie, voor Amerikaanse investeringsfondsen.’ De Kamerleden, sommige duidelijk met nauwelijks ingehouden verontwaardiging, dachten er duidelijk anders over en voelden hem langdurig aan de tand.

Notariaat

Emeritus hoogleraar notarieel recht Martin Jan van Mourik noemde een dag eerder ook de Kaaiman Eilanden als voorbeeld. Hij vertelde stukken te hebben gezien die aan notarissen werden voorgelegd met de vrijwel zekere intentie via een bv, stichting of cv de belasting te ontduiken. ‘Dan is er een bv op een of ander Caribisch eiland dat ik moet opzoeken op internet omdat ik er nog nooit van heb gehoord. Daar liggen dan een paar rotsen in de zee en dat is dan kennelijk het centrum van de handel? Op dat moment moet je gaan opletten’, zei hij over de plicht van zijn eigen beroepsgroep.

Bron: AccountancyVanmorgen

Naschrift KKC

Het verhoor van Niezing is hier te bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *