29 C
Willemstad
• donderdag 18 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Staatssecretaris Alexandra van Huffelen bezoekt Parkietenbos

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Staatssecretaris Alexandra van Huffelen bezoekt Parkietenbos
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Naam bij redactie bekend aan het woord.

Nederland neemt mensenrechten van buurtbewoners Parkietenbos serieus: Staatssecretaris Alexandra van Huffelen bezoekt Parkietenbos

De illegale dump Parkietenbos bestaat al meer dan 60 jaar. Milieuactiviste Anouk Balentina, die al jaren strijdt tegen de (negatieve effecten van de) illegale vuilnisbelt te Parkietenbos, woont sinds haar geboorte (ruim 42 jaar) op een steenworp afstand van de dump. Zij heeft alle lokale wegen bewandeld, stichtingen en instanties benaderd en zelfs rechtszaken aangespannen en aangiftes gedaan tegen de illegale situatie. Vorig jaar werd het probleem officieel erkent toen een rechter in een spoedprocedure (kort geding) naar aanleiding van de stukken en een bezichtiging van de dump te Parkietenbos tot de conclusie kwam dat: “Het Land (…) onrechtmatig [handelt] jegens onder meer (het gezin van) Balentina”.

Recentelijk heeft ook het Openbaar Ministerie (OM), na diverse aangiftes, publiekelijk erkend dat activiteiten op en rondom de vuilnisbelt in strijd zijn met de wet. Het OM zal een eventuele vervolging tot eind van dit jaar aanhouden om de regering nog een kans te geven om de illegale situatie te herstellen. Balentina heeft Internationale organisaties zoals United Nations, Amnesty, Human Rights Watch, maar ook de Tweede Kamer en leden van de Vaste Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties ter zake benaderd. Dat Nederland de mensenrechtenschendingen en de gehele situatie te Parkietenbos wel serieus neemt, is voor Balentina erg bemoedigend.

Aruba Parkietenbos Alexandra van Huffelen Anouk Balentina | fotocredit Dilma Arends
Aruba Parkietenbos Alexandra van Huffelen Anouk Balentina | fotocredit Theodore De Jongh

Al in oktober 2020 attendeerde Tweede Kamerlid Bosman de regering van Aruba op zijn verantwoordelijkheden hieromtrent. Tijdens een interview gaf hij al aan dat mensen last hebben van het gebrek aan een afvalverwerkingsbeleid en liet daarbij zien dat de problematiek hem raakte: “Parkietenbos staat nog steeds in de fik, en ik moet vragen stellen? Dat kan toch niet waar zijn?” Ook in december 2021 reageerde een Tweede Kamerlid, mevrouw Wuite, op een boodschap van Balentina op Facebook.

Kort na de benoeming van mevrouw Alexandra van Huffelen tot staatssecretaris belast met Koninkrijkszaken, stuurde Balentina aan de bewindsvrouw het Parkietenbosdossier. Aan de staatssecretaris werd gevraagd om de Parkietenbos vuilnisbelt te bezoeken, al zou zij maar “even” langsrijden om de werkelijkheid met haar eigen ogen te aanschouwen. Echter, van de Vertegenwoordiging van Nederland op Aruba (VNO) kreeg Balentina te horen dat het programma van de staatssecretaris helaas al helemaal “volgeboekt” was. Balentina was dan ook blij verrast toen zij, op het laatste moment, bericht kreeg dat de staatssecretaris haar toch even bij de Parkietenbos vuilnisbelt wilde ontmoeten.

Van Huffelen en haar delegatie ontmoetten Balentina samen met andere buurtbewoners bij de ingang van de dump. “Gaat u beter niet naar binnen” werd door chemisch ingenieur Henriquez, gewaarschuwd. Daar wordt van alles gedumpt en het is gevaarlijk: “er liggen daar allerlei gevaarlijke stoffen zoals asbest en radioactief afval die jarenlang ongecontroleerd zijn gedumpt”. De staatssecretaris toonde veel interesse en luisterde aandachtig naar de buurtbewoners. “Er is geen toezicht, geen controle en geen handhaving” vertelde Balentina.

“De vuilnisbelt is in strijd met de wet, internationale verdragen, waaronder het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, diverse deskundigenrapporten, waaronder het PAHO-rapport 2018, terwijl de verbrandingsoven aldaar niet voldoet aan de gebrekkige voorwaarden van een onrechtmatig verleende vergunning. Wij kennen geen milieuwet ter waarborging van milieu en gezondheid. Er heersen onder de buurtbewoners gezondheidsklachten en ziektes die veroorzaakt worden door de giftige en kankerverwekkende stoffen die vrijkomen vanuit de vuilnisbelt. Het meest fundamentele recht op leven wordt geschonden. Bovendien grenst de dump aan het wettelijk beschermd (mangrove)natuurgebied en ligt in de directe nabijheid van de wettelijk beschermde rif-eilanden Parkietenbos en Bucuti.”

“Wat wilt u nou precies?” vroeg de staatsecretaris.

“Ik wil dat het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) vanuit Nederland hier onderzoek komt doen bij de vuilnisbelt, net als op Sint-Maarten. Een gezondheidseffectenscreening of Health Impact Assessment is nimmer gedaan of uitgevoerd, noch is een risico-contouranalyse, Milieueffectenrapportage of bodemonderzoek gedaan. Er zijn geen luchtkwaliteit meetstations aanwezig.

Op grond van het concordantiebeginsel willen wij ook dat de Europese richtlijnen omtrent emissies voor ons worden gehandhaafd. Help ons alstublieft!”, waren de woorden van Balentina aan de staatsecretaris.
De staatssecretaris beloofde dit allemaal met de Arubaanse regering te gaan bespreken.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties