25.6 C
Willemstad
• dinsdag 21 maart 2023

Luchtvaartnieuws | Akkoord over onbeperkte vluchten tussen Curaçao en Trinidad & Tobago

WILLEMSTAD – Luchtvaartmaatschappijen uit Curaçao en Trinidad & Tobago kunnen binnenkort onbeperkte commerciële vluchten tussen elkaars eilanden aanbieden. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over een...

Column Kadushi | Té ongeloofwaardig

Dossier Koninkrijksrelaties “Het eiland is dankzij de bijna altijd schijnende zon, een heerlijk verkoelende passaat en de vijftig tinten blauw gekleurde zee populair bij toeristen die weinig geven...

PBC | Dode na schietpartij bij rotonde Palu Blanku

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een dode en een gewonde door een schietpartij. Dit gebeurde rond 3 uur in de ochtend van 19 maart. Volgens de politie is er...
- Advertentie -

PBC | Politicus Rolando Brison dag na aanhouding weer vrijgelaten

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten heeft bekendgemaakt dat Rolando Brison, een parlementslid dat vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen...

PBC | Video: Hoe vangt de marine drugs in het Caribisch gebied?

Persbureau Curacao In deze video legt de marine uit hoe drugs worden onderschept in het Caribische gebied. Voor drugssmokkelaars is de Caribische zee de perfecte plek om ongezien...

PBC | Tentoonstelling slavernijverleden van het Rijksmuseum te zien in New York

Persbureau Curacao NEW YORK – Het onderwerp van slavernij is van wereldwijde betekenis. Om die reden heeft de Verenigde Naties (VN) besloten om de tentoonstelling “Slavernij” van het...

Column Youp | Doffe dreun

Lees ik nou dat steeds minder Nederlanders seksueel actief zijn en dat alleen de 70+’ers nog regelmatig vaak van bil gaan? Hebben die oudjes bij die enquête...
- Advertentie -

Column Kunneman | Besluit

Juridische column Prof. dr. Frank Kunneman

Prof. dr. F.B.M. Kunneman
Prof. dr. F.B.M. Kunneman

Besluiten van het bestuur van een organisatie zijn gericht op actie. Bestuurders moeten het werk doen. Commissarissen niet. Besluiten van raden van commissarissen zijn meestal niet gericht op actie. Commissarissen worden geïnformeerd.

Hen worden voornemens tot actie voorgelegd. Besluiten van de raden van commissarissen zijn daarom vaak gericht op goedkeuring. Dat lijkt niet zo moeilijk. Toch gaat daar nogal eens wat mis. Zeven voorbeelden.

1. Treuzelen bij besluiten. Raden van commissarissen hebben soms moeite om snel beslissingen te nemen. Men vindt dat iedereen het met elkaar eens moet zijn. Als dat niet lukt, dan wordt het besluit vaak doorgeschoven naar de volgende vergadering. Voor het bestuur is dat bijzonder hinderlijk. Het geeft onnodig en soms kostbaar oponthoud. Oplossing: als er een (flinke) meerderheid is, neem dan gewoon het besluit. Stel niet uit.

2. Onduidelijke besluiten. Eerst wordt er oeverloos gediscussieerd en tenslotte lijkt het alsof er een vorm van overeenstemming is bereikt. Er wordt dan doorgegaan naar het volgende agendapunt zonder dat de voorzitter helder samenvat wat het besluit is. Naar aanleiding van de notulen wordt daar de volgende vergadering opnieuw eindeloos over gedelibereerd. Oplossing: Formuleer altijd een kort en duidelijk besluit voordat naar het volgende agendapunt wordt overgegaan.

3. Besluiten buiten de agenda. Het komt regelmatig voor dat commissarissen bij hun besluitvorming niet de agenda volgen. Er ontstaan allerlei discussies naar aanleiding van de notulen. Op basis van die discussies worden weer aanvullende of andere besluiten genomen. Het belang van een duidelijke agenda die ruim van tevoren is verspreid en waarop de leden zich hebben kunnen voorbereiden is juist dat de besluitvorming zorgvuldig tot stand komt. Oplossing: volg de agenda en neem alleen bij uitzondering besluiten over niet geagendeerde punten. Besteed geen tijd aan de notulen. Die moeten tevoren zijn toegezonden en wie er wat over te zeggen heeft, laat dat tevoren per email weten.

4. Doorgedrukte besluiten. Nogal wat raden van commissarissen kennen een voorzitter die zichzelf en/of zijn rol overschat. De voorzitter heeft tevoren al bepaald hoe door de raad moet worden besloten. Hij formuleert zijn eigen wensen als gezamenlijk besluit. Oplossing: de raad moet uit mensen bestaan die krachtig genoeg zijn om een open debat tot stand te brengen en tot werkelijk gezamenlijke besluitvorming te komen. Gooi autoritaire voorzitters eruit.

5. Ongeïnformeerde besluiten. Het komt regelmatig voor dat commissarissen onvoldoende of zelfs in het geheel niet voorbereid naar vergaderingen komen. Ze nemen de tijd niet om de stukken te lezen en over de geagendeerde onderwerpen van tevoren na te denken. Dit leidt tot onnodige discussies en vertragingen tijdens de vergadering zelf, en ook tot ongeïnformeerde besluitvorming. Oplossing: geef commissarissen die regelmatig slecht voorbereid zijn een negatieve evaluatie. Bij herhaling: gooi ze er uit.

6. Nietige besluiten. Veel commissarissen hebben nauwelijks kennis van de inhoud van de statuten en reglementen van hun eigen organisatie. Dat leidt ertoe dat nogal eens besluiten worden genomen die regelrecht in strijd zijn met die statuten. Die besluiten zijn op grond van de wet nietig. Als dat nietige besluit toch wordt uitgevoerd, kan dat tot allerlei vervelende en kostbare gevolgen leiden. Oplossing: zorg dat alle commissarissen de structuur en regelgeving van de organisatie goed begrijpen.

7. Gelekte besluiten. Besluiten van de raad van commissarissen zijn in beginsel vertrouwelijk, tenzij men gezamenlijk akkoord is dat ze met derden kunnen worden gedeeld. Wat in de raad wordt besproken en besloten, blijft binnen de organisatie. Grootste doodzonde is het als een commissaris heimelijk aan derden Informatie geeft (‘lekt’) over de besluitvorming. Oplossing: neem de verplichting tot het in achtnemen van vertrouwelijkheid in een overeenkomst van opdracht op. Wie de vertrouwelijkheid schendt, gaat er uit.

Tenslotte: neem een besluit over deze oplossingen.

Prof. dr. F.B.M. Kunneman is senior partner bij advocatenkantoor VanEps Kunneman VanDoorne en hoogleraar Corporate Governance aan de UoC. Hij leidt het team dat adviseert over corporate governance. Hij schrijft en doceert al decennia over dit onderwerp.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

 1. Door het systeem van coöptatie bestaat een grote kans dat een RvC een lege, maar kostbare, huls blijkt te zijn.
  De vrindenclub benoemt elkander in de onderscheiden ondernemingen. Ze kennen elkaar en weten dat er niet teveel fuzz over elkaars ondernemingen naar buiten mag komen. Dus er valt weinig gevaar te duchten voor de Raad van Bestuur (die ook weer commissarissen zijn bij andere ondernemingen).
  Zie CBCS. Ik moet toch tot de conclusie komen dat de RvC daar de afgelopen 20 jaar heeft gefaald. (De mond gesnoerd omdat de
  RvC-leden rijkelijk gefêteerd werden door iemand?).
  Maar ja, om commissarissen te laten benoemen door een toevallig op dat moment zittend en op korte of langere termijn weer verdwijnend kabinet lijkt mij ook niet de oplossing. Integendeel zelfs. Dat zou m.i. van de drup in de regen zijn. (en niet andersom).
  Zie de RvC-benoemingen tijdens het kabinet Schotte ( bij weliswaar parastatale bedrijven. Maar ook daar behoort mijns inziens de overheid op afstand te blijven).
  Misschien moet er een sterkere personeelsvertegenwoordiging deel uit maken van een RvC?

 2. Klopt helemaal.
  Zo werkt zo’n beetje de hele overheid helaas
  Onvoorbereid naar vergaderingen komen, stukken niet af, of niet op tijd indienen.

  Het is eigenlijk heel logisch dat Curaçao in deze financieel sociale positie zit!

  Denk je nou echt dat pik pisas eén stuk leest ?
  Die heeft het te druk met high 5 uitdelen in de gecangenis

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -