AT5 | Salim (18) reanimeerde Bas: ‘Ongelooflijk dat omstanders van dichtbij stonden te filmen’

Bloemen bij de plek waar het zaterdag gebeurde

De 18-jarige Salim El Meriami heeft afgelopen zaterdag het leven van de 24-jarige Bas uit Badhoevedorp proberen te redden door hem te reanimeren. Bas werd op klaarlichte dag doodgeschoten bij De Nieuwe Meer. Salim is ronduit verbaasd over de rol van vele andere omstanders. ‘Dat iemand daar ligt en dat je dan een filmpje maakt. Dat gaat er bij mij niet in.’

Salim, het Amsterdammertje van het jaar 2016, is op het moment van de schietpartij met zijn vrienden aan het zwemmen bij De Nieuwe Meer. ‘Een vriend rent in paniek op mij af en roept: ‘Er is geschoten!’ Salim heeft een EHBO-diploma en bedenkt zich geen moment. Terwijl badgasten in paniek vluchten, rent hij naar het slachtoffer toe. Daar reanimeert hij Bas, die zwaargewond is.

‘Om aan vrienden te laten zien ofzo? Dat gaat er bij mij niet in’

SALIM EL MERIAMI

Salim is alles behalve trots op zijn daad en had zijn verhaal liever ook niet verteld. Toch wil hij het kwijt, omdat hij baalt van de inactieve rol van vele omstanders. ‘Mensen stonden van dichtbij te filmen’, vertelt hij. ‘Om aan vrienden te laten zien ofzo? Dat gaat er bij mij niet in.’ Hij hoopt dat zijn verhaal mensen aan het denken zet.

‘Ga hulpdiensten halen of de weg vrijmaken ofzo. Het kan echt levens kosten op deze manier’

Salim El Meriami

Curacaoenaar Bas van Wijk wilde zaterdag voorkomen dat een horloge van zijn vriend werd gestolen.

Het incident heeft een grote indruk op hem gemaakt, net als op vele andere badgasten die zaterdag aanwezig waren. Een vader, moeder en twee kinderen komen bloemen leggen op de plaats van de schietpartij. De tranen stromen over hun wangen. ‘We waren aanwezig zaterdag’, vertellen ze. ‘Het was heel heftig. Ouders renden hierheen om hun kinderen weg te halen. Er was veel paniek.’

Ze zijn enorm geschrokken en hun kinderen zijn bang om te zwemmen. ‘Zelf heb ik er ook geen behoefte meer aan. Het is wel jammer dat de kinderen bang moeten zijn voor dit soort dingen’, aldus de vader.

Familie van Bas is Salim dankbaar

De familie van Bas heeft Salim bedankt voor zijn hulp. Hij waardeert dat, maar vindt het onnodig. ‘Je moet er voor elkaar zijn. Je bent niet alleen op de wereld’, sluit hij af.

Bron: AT5

6 Reacties op “AT5 | Salim (18) reanimeerde Bas: ‘Ongelooflijk dat omstanders van dichtbij stonden te filmen’

 1. @William, En daarna de Drill Rap jongeren die elkaar doodsteken in Den Haag. En dan de rellen in Den Haag en in Utrecht van jongeren!

  Maarja laten we weer een BLM mars houden tegen racisme.. want wijzelf hebben een schoon geweten!

 2. M.D. Concepcion

  Ik hoor zo vaak dat er een slachtoffer is komen te overlijden ondanks reanimatie door wie en die. Graag enig uitleg hoe men een slachtoffer van een steek- en of schietpartij kan trachten te reanimeren. N.B. in beide gevallen is er, volgens mij, reeds sprake van interne bloeding c.q. schade aan organen die door een eventueel reanimatie verergeren c.q. de dood bespoedigen.

 3. Zoals gewoonlijk was @Ericlapas op de plek aanwezig dit gezien zijn as usual kant nog wal rakende opmerking.

  https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2020/vrienden-bas-neergeschoten/

 4. Salim (18) reanimeerde Bas op zich knap dat een jongen van 18 eerste hulp kan verlenen en waarom kunnen wij dat niet?

  Het is ongelooflijk dat bij ongelukken of andere levenbedreigende gebeurtenissen dat de politie als een zak patat erbij staat. De vraag is, kunnen ze het niet of willen ze het niet? Waarschijnlijk moet NAPB eerst een soort hulppremie eruit onderhandelen.

 5. Kudo’s voor Salim. Een mooie uiting van menslievendheid en op de manier niet iemand alleen laat sterven. Al met al uiterst triest. En zo gaat men ‘ook’ in NL van incident naar incident. De ene moord is nog niet gepleegd of twee 16 jarige meisjes krijgen hevige ruzie thuis waarbij de één de andere doodsteekt.
  Nog een stille mars.
  Wat een treurige samenleving.

 6. En een 18 jarige is de gene die dit moet zeggen en het initiatief moet nemen om te helpen/reanimeren.
  De alles filmen, posten op social media, doorsturen op whatsapp samenleving is ziek, ontzettend ziek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *