Aruba krijgt eigen rijkswet | Antilliaans Dagblad

Aruba krijgt eigen rijkswet | Antilliaans Dagblad

Oranjestad – Nederland heeft begrip getoond voor het standpunt van Aruba om vast te willen houden aan de Status Aparte. De opname van Aruba onder de Rijkswet financieel toezicht (Rft), die al geldt voor Curaçao en Sint Maarten, is van de baan.

Was het eerst een opneming van Aruba in de Rft samen met Curaçao en Sint Maarten, na de Rijksministerraad van 10 juli is een nieuwe Rijkswet ontworpen voor alleen Aruba, met de toezegging van rentelastverlichting voor de jaren 2020 en 2021, de Rijkswet Aruba financieel toezicht (RAft).

Op verzoek van Aruba is een meer objectieve beëindigingsclausule voor het financiële toezicht vanuit Nederland geformuleerd. Aruba moet gedurende drie jaar achter elkaar voldoen aan artikel 15RAft inclusief een begrotingsoverschot van minimaal een procent. De jaarrekeningen van land Aruba moeten zijn voorzien van een goedkeurende accountantsverklaring over die drie opeenvolgende jaren.

Ook moet tijdig een deugdelijke verankering plaatsvinden in de Arubaanse wetgeving van constitutionele aard, van minimaal begrotingsevenwicht en een norm van vijftig procent als maximum voor de schuldquote in 2039 en verder. Dit moet gebeuren voorafgaand aan de beëindiging van de RAft gedurende vijf jaar op een rij, met minimaal een effectieve lineaire daling van de staatsschuld richting vijftig procent per 2039.

Ook moet Aruba tijdig zorgdragen voor aantoonbare adequate vervanging van het CAft door een gelijkwaardig Arubaans orgaan.

Als Aruba erin slaagt om vanaf 2026 te voldoen aan artikel 15 RAft en vanaf 2028 een goed functionerende en met gezag optredende onafhankelijke financieel toezichthouder heeft, kan de RAft in 2029 worden beëindigd. Dit betekent overigens ook een einde aan het lenen via Nederland via de lopende inschrijving.

Dit lenen betreft herfinanciering door Nederland van de buitenlandse schulden die aflopen of in 2020 en 2021 tegen een procent of in 2021 en 2022 tegen twee procent. Voor meerjarige financiering is geen mandaat, aldus Nederland.

Bron: Antilliaans Dagblad

5 Reacties op “Aruba krijgt eigen rijkswet | Antilliaans Dagblad

 1. Drechi pa bosnan Tur

  Zo is dat Claire, en niet anders!!!!!!!!!
  Ondanks degenen die menen je hier op KKC de mond te kunnen snoeren: Laat Nederland nu bewijs van de zg “waarborgfunctie” waar jullie altijd de mond vol van hebben zien, en niet alleen gebruiken als het jullie uitkomt.

 2. Verdiep je eens in wat er speelt Claire, voor dat je hier goedkope en oerdomme opmerkingen maakt. Als de eilanden dezelfde financiële discipline hadden als “het moederland” dan was er geen probleem. Maar wij zijn een bodemloze put en daarmee zetten we onszelf op het onbetrouwbaar lijstje, en jij gaat dat discriminatie noemen??

 3. Abraham Mossel

  Inderdaad @ Clair het zijn geboren en getogen Nederlanders en moeten ze zich dan ook als Nederlanders gedragen, en niet de hele dag op elke hoek waar ze een toko tegen komen bier of sterke drank geen zitten zuipen en van 12 tot 15 uur hun roes gaan uit slapen om daarna dan weer verder te gaan zuipen. Inderdaad Nederland zou er graag willen uit stappen maar dat kan helaas niet en dat bevalt de Arubaan maar al te graag!.

 4. Tja, als de Koninkrijkse eilanden een last voor Nederland wordt waarom geen afstand van ze nemen?
  Let op: Niet vergeten dat de bewoners van deze eilanden ras Nederlanders zijn en geboren en getogen onder de nederlandse vlag. Behandel ze dus niet als buitenlanders. Want dat is eigen volk discrimineren !!!
  En dat is volgens de Nederlandse wet strafbaar!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *