32 C
Willemstad
• zondag 30 juni 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Zorgen om CIS

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Zorgen om CIS

Mogelijk banenverlies bij dochterbedrijf Dokmaatschappij

Willemstad – Zowel de MAN-fractie als de eenmansfractie KEM wil zo snel mogelijk een Statenvergadering om te praten over de zorgelijke bedrijfsomstandigheden van Curaçao Industrial Services (CIS).

,,De 58 werknemers maken zich zorgen over een mogelijke sluiting van het bedrijf en het verlies van hun baan”, zo voert MAN aan bij monde van Statenlid Steven Martina. CIS is in 1988 opgericht en is een dochteronderneming van CDM Holding (CDMH) die 100 procent eigenaar is. Het bedrijf heeft een werkplaats en is gespecialiseerd in de reparatie van industriële en elektrische motoren die voornamelijk geleverd worden door Damen Shiprepair Curaçao (DSCu), maar ook door de raffinaderij en Curaçao Refinery Utilities (CRU), Aqualectra en andere bedrijven met industriële motoren en generatoren. Voor Aqualectra worden installatie- en onderhoudswerkzaamheden aan kabel- en meterinfrastructuur uitgevoerd.

Martina: ,,CIS slaagde er in de loop der jaren in om het hoofd boven water te houden, zij het soms met goede en met minder goede jaren, maar zonder tussenkomst van CDMH. Maar het bedrijf is onlangs geconfronteerd met verschillende uitdagingen die de hulp van CDMH vereisten. Zo is het zakendoen met de raffinaderij niet winstgevend en met Aqualectra ook niet rendabel, omdat Aqualectra tarieven oplegt die niet meer kostendekkend zijn. Het CIS-gebouw is erg duur gebouwd, en het bedrijf heeft moeite met het betalen van pensioenafdrachten.” Niet dat CIS hier niet aan gewerkt heeft, zo voert het Statenlid nog aan.

Er is een businessplan opgesteld en er zijn gesprekken gevoerd met de raffinaderij en Aqualectra. En, zo weet Martina: ,,Met Aqualectra zijn de gesprekken constructief verlopen, waarbij het nutsbedrijf de tarieven heeft aangepast. De raffinaderij en Curaçao Refinery Utilities (CRU) hebben ook beloofd dat ze, nu ze wereldwijd werkzaamheden gaan uitvoeren, de normale tarieven zullen betalen.” Ondanks deze inspanningen blijven er problemen bij CIS. Zo is er bij moederbedrijf CDMH sinds 1 september een nieuwe directeur aangesteld.

,,Het lijkt erop dat de nieuwe directeur met een duidelijke opdracht is gekomen, met name ten aanzien van CIS”, zo vermoedt Martina. ,,Het blijkt dat andere bedrijven geïnteresseerd zijn om CIS over te nemen. De algemeen directeur van CIS, die de afgelopen achttien maanden veel werk heeft verricht om het bedrijf te redden, heeft van de nieuwe CDMH-directeur geen verlenging van zijn contract gekregen en is met onmiddellijke ingang vertrokken. De nieuwe CDMH-directeur zal zelf CIS gaan leiden.”

En daarom heeft het Statenlid vragen aan de minister van Economische Ontwikkeling (MEO), Ruisandro Cijntje (PNP): ,,Is de minister op de hoogte van de ernstige situatie bij CIS? Is het waar dat de minister wil dat CIS failliet gaat? Als het antwoord ja is, kan de minister uitleggen waarom? Als het antwoord nee is, kan dan uitgelegd worden waarom het businessplan niet wordt gevolgd? Is de minister zich ervan bewust dat de financieel adviseur van CDMH een mogelijk belangenconflict heeft als het om CIS gaat? Waarom laat de minister geen onpartijdige instantie zoals de Stichting Belastingaccountantsbureau (SBAB) of Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) de cijfers van CIS controleren om alle twijfel over een mogelijk belangenconflict weg te nemen?”

Martina somt nog op wat de net vertrokken directeur van CIS goed gedaan heeft.

Zo zijn realistische tarieven bij Aqualectra bedongen. Verder helpt het nutsbedrijf CIS aan werk. CIS is ook bezig met het uitbreiden van de werkzaamheden bij andere bedrijven en op Bonaire. En een claim bij Aqualectra van 1,5 miljoen gulden is voldaan. Het bevreemdt het Statenlid dan ook dat er niets gedaan is om de directeur te behouden.

Michelangelo Martines (KEM) wil de kwestie het liefst in een vaste commissievergadering van MEO bespreken en voorafgaand aan die vergadering de jaarrekening 2022 en de begroting 2023 inzien. Hij wil niet alleen met minister Cijntje spreken, maar ook met de directie en vertegenwoordigers van de arbeiders van CIS.

Bij de Kamer van Koophandel (KvK) staat als general manager van CIS ingeschreven Jefferdion Polonius. Bij moederbedrijf CDMH zijn Augustin ‘Tinchi’ Diaz (52) en Getmar Caldera (64) volgens de KvK de directeuren. Onlangs is echter bekendgemaakt dat Caldera geen directeur meer is. De commissarissen zijn Edward de Porres Ricardo (55), Elfried Koots (66), Marius Römer (69) en Marlon Provence (49).

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties