32 C
Willemstad
• zondag 15 september 2024

Extra | Journaal 13 September 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 12, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 12 September 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, September 11, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 September 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, September 10, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Winair essentieel voor eilanden’

HomeMediaAntilliaansDagblad | ‘Winair essentieel voor eilanden’
Maatschappij krijgt 3 miljoen dollar staatssteun van Nederland

Den Haag – De kleine luchtvaartmaatschappij Winair vervult een essentiële rol in de verbindingen tussen de eilanden in het Nederlands-Caribisch gebied.

Daarom krijgt het vliegbedrijf 3 miljoen dollar (2,7 miljoen euro) steun van de Nederlandse staat.

Door de teruggevallen inkomsten als gevolg van de Covid-19-crisis is de maatschappij in financiële problemen geraakt, schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) aan de Tweede Kamer.
Winair is de tweede luchtvaartmaatschappij die steun krijgt van de Nederlandse staat. Ook KLM kwam door Covid-19 in financiële problemen en kreeg steun van het Rijk omdat het in stand houden van het bedrijf als essentieel wordt gezien. De veel grotere maatschappij kreeg 3,4 miljard euro.

,,De interinsulaire connectiviteit van Saba/Sint Eustatius met Sint Maarten en Bonaire komt in gevaar”, aldus de Nederlandse minister. Premier Silveria Jacobs van Sint Maarten, waar Winair is gevestigd, heeft het Nederlandse kabinet daarom gevraagd financiële steun te verlenen, zodat de verbindingen in stand blijven.

Ondanks de oproep om het reizen te beperken is het belangrijk dat vervoer mogelijk blijft, schrijft de bewindsvrouw. ,,Denk aan ziekenvervoer, vervoer van studenten, of andere noodzakelijke reizen. Bovendien is verbondenheid van de eilanden essentieel voor het vervoer van goederen, post en de toekomstige verspreiding van vaccins die tegen Covid-19 beschermen.”

Net als de steun voor KLM is ook de steun voor Winair een lening. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) financiert 1 miljoen euro, IenW neemt deel voor 1,7 miljoen euro. Van Nieuwenhuizen: ,,Het verstrekken van deze steun is gebaseerd op de noodzaak van het in stand houden van de luchtverbindingen met de Caribisch Nederlandse gemeenten.”

Een harde voorwaarde voor de steun is dat Winair ten minste twee keer per dag blijft vliegen tussen de Bovenwindse Eilanden ‘zodra de Covid-19-inreisbeperkingen zijn opgeheven’. Dat is ook nodig ‘met het oog op het leven na corona’. ,,Goed bereikbare eilanden dragen bij aan een spoedig herstel van de toerismesector, en daarmee aan de economie op de eilanden.”

De looptijd van de lening is achttien maanden met de mogelijkheid tot verlenging tot maximaal zes jaar. Het gaat om een hypothecaire lening met het luchthavengebouw van Winair als onderpand tegen een rente van 4,41 procent per jaar. Aflossing kan op elk moment.

Het kabinet-Rutte stelt naast het onderhouden van de verbindingen als extra voorwaarde dat de bestuurders en commissarissen van Winair geen bonussen zullen ontvangen. Ook winst- en dividenduitkeringen voor de aandeelhouders is niet toegestaan zolang de lening niet is afgelost.

Van Nieuwenhuizen kijkt aan het slot van haar brief ook even vooruit. Ondanks de steun die Winair nu krijgt, blijft de connectiviteit van Caribisch Nederland fragiel. ,,Er wordt verkend op welke wijze de connectiviteit op de lange termijn gegarandeerd kan worden. Daarover wordt gesproken tussen de Rijksoverheid, Sint Maarten en Winair.”

Nederland heeft een minderheidsbelang van bijna 8 procent in Windward Islands Airways International nv (Winair). De rest is in handen van het Land Sint Maarten.

Volgens de website vliegt Winair sinds 21 december weer op Curaçao en Aruba. In principe driemaal per week: maandag, woensdag en vrijdag. Daarvoor wordt een wetlease ingezet met Air Antilles van Guadeloupe. De eigen vliegtuigen van Winair, de relatief kleine Twinotters, kunnen de afstand naar de Benedenwindse Eilanden niet aan. De Curaçaose particuliere maatschappij JetAir kan dat wel.

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

  1. Als er gvd nou eens werk gemaakt werd van veerdiensten tussen eilanden die vlak bij elkaar liggen! Dat maakt de communicatie een stuk eenvoudiger. Nog los van de prijs. Maakt vervolgonderwijs ook mogelijk voor de kleinste eilanden.
    En wie wilde 10-10-10 zo nodig 3 Nederlandse gemeenten, als caribisch nederland? En waarom is er dan geen normale verbinding met Bonaire? Omdat de preferred supplier winair dit niet eens kan.
    Steunt Nederland dan de concurrenten van WinAir? Nee, en dat is erg dubieus!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties