28 C
Willemstad
• donderdag 6 mei 2021 09:53

PBC | 30.000 mensen op Curaçao volledig gevaccineerd

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bijna 30.000 mensen op Curaçao zijn volledig gevaccineerd. Vanochtend om 10.00 werd die mijlpaal bereikt. Nog eens 45.000 mensen hebben hun eerste prik gehad. Dat...

PBC | Laura Quast krijgt eindelijk de Cola-Debrot-prijs

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Dramaturg Laura Quast heeft vandaag dan eindelijk de Cola Debrotprijs 2020 gekregen uit handen van premier Eugene Rhuggenaath. De Curaçaose cultuurprijs, in de categorie Theater,...

PBC | COVID Art Project van start

Persbureau Curacao Vandaag, woensdag 5 mei, start het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied met het COVID Art project. Het fonds roept vanaf deze dag alle artiesten en kunstenaars van...

ParadiseFM | Voedselhulp via ministerie komt moeilijk op gang

De voedselhulp op ons eiland komt moeilijk op gang, nu de overheid er sinds deze week verantwoordelijk voor is. Zaterdag hebben ze die taak overgenomen van het...

NTR | Nabestaanden over 4 mei herdenking: ‘Goed om stil te staan bij die nare tijd, hoe sober ook’

Marit Severijnse KRALENDIJK – “Mijn vader ging vroeger en nu hij er niet meer is, vind ik het belangrijk om hem en de familie te vertegenwoordigen,’’ dat zegt...

DH | Govt. representative Helmond reflects on freedom on May 4

SABA/ST. EUSTATIUS--Dutch Government Representative in the Caribbean Netherlands Jan Helmond wondered what freedom really means in front of a small party gathered in Bonaire on Tuesday, May...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | Weinig vertrouwen in plannen raffinaderij Aruba

AntilliaansDagblad | Weinig vertrouwen in plannen raffinaderij Aruba

Weinig vertrouwen in plannen raffinaderij Aruba

Oranjestad – De mededeling van minister-president Evelyn Wever-Croes dat er gegadigden zijn om te investeren in de raffinaderij, heeft tot allerlei reacties geleid, maar vooral twijfel gezaaid. De genoemde bedrijven lijken helemaal geen ervaring te hebben in de olie-industrie.

De eerste reacties kwamen uit de politiek, direct na de presentatie van de premier. De coalitiepartijen buitelden over elkaar heen van enthousiasme, maar de oppositie was minder blij.

Mike de Meza (AVP) ziet kop noch staart in de beweringen van Wever-Croes. Hij vindt het vreemd dat Quantum LNC 3,5 miljard dollar zou gaan investeren, terwijl het bedrijf bij zijn weten nog nooit een raffinaderij heeft geëxploiteerd en gespecialiseerd is in elektriciteit, telecommunicatie en financieringen.

Volgens De Meza hebben grote bedrijven uit de sector in de loop van de afgelopen decennia allemaal wel eens naar de Arubaanse installatie gekeken en besloten dat de mogelijkheden die deze biedt niet rendabel zijn op de internationale markt.

Over Quanten LCC en Eagle LGN wordt door Refineria di Aruba (RdA) weinig verteld, met verwijzing naar de Non Disclosure Agreement. Volgens NoticiaCla gaan er drie mensen schuil achter Quanten, onder wie Karl Welch.

Die is geen onbekende op Aruba, want hij was in het verleden de grote man achter de optredens van Sinbad. Wat NoticiaCla opviel, was dat er nogal was grammaticale fouten op de website van Quanten te vinden zijn, wat twijfels doet rijzen over hun professionaliteit.

De aankondiging van mogelijke heropening van de raffinaderij, zo’n negen maanden voor de verkiezingen, doet de vraag rijzen of het een met het ander te maken heeft. Het lijkt namelijk tijdens de coronacrisis niet logisch dat een consortium zomaar drie miljard dollar ter beschikking zou hebben om op Aruba te investeren. NoticiaCla vroeg dit vorige week aan de premier, die onlangs ‘officieel’ de verkiezingsperiode opende. Ze zei dat de MEP een mogelijke heropening niet in de campagne zou inzetten.

Gisteren zei ze dat ze blij is dat zoveel mensen de gebeurtenissen kritisch volgen, maar dat ze een commissie van deskundigen heeft benoemd om een toekomst voor de raffinaderij uit te stippelen.

,,Ik heb vertrouwen in hen. Het ergste dat ons kan overkomen is dat we de installaties alsnog moeten ontmantelen. Dan zijn we niet slechter af dan nu. Het beste is een nieuwe exploitant voor de raffinaderij en daar wordt nu aan gewerkt.”

Bron: Antilliaans Dagblad

5 reacties

 1. Zou me niet verbazen als met een ondoorzichtige constructie Maduro aan zijn raffinaderij geholpen wordt. En dan valt er voor zijn corrupte vazallen iets meer dan kruimels van tafel.

  Maar los daarvan, hoe goed kan het eiland een zwaar olielek overleven? Wil je dat echt proberen? Weet je hoeveel jaar het duurt voordat alle stranden weer schoon zijn en de riffen hersteld? Alles bij elkaar is het sowieso geen strategische keuze.
  Er zijn geen veilige raffinaderijen.

 2. @Peter van den Berghe zegt: “…Korte termijn denken. De olie-industrie is eindig…”
  Ik neem aan dat je bedoelt dat de fossiele brandstof industrie eindig is. (Waarvan ik zelfs geloof dat dat niet waar is.)

  Als we morgen geen olie meer oppompen en verwerken is er weinig op deze wereld wat nog gemaakt kan worden.

  Enkele voorbeelden:
  – nagenoeg alles waar plastic in zit, ja, ook je laptop en mobieltje;
  – waspoeder
  – asfalt
  – verf
  – lcd schermen
  – medicijnen
  – et cetera.

  En jij denkt dat we zonder olie-industrie kunnen?

 3. ZON zat. Dus zet in op waterstof technologie. Had al veel eerder kunnen gebeuren, ook op Curaçao. Maar de Red tape !!! Investeerders zijn niet gek….

 4. Korte termijn denken. De olie-industrie is eindig. Vóór 2050 moet alles ontmanteld worden en dan zou men nu gaan investeren voor die 30 jaar? Laat men nu toekomstgericht beginnen. wellicht is het terrein geschikt als zonnepark of windm0lenpark voor energie opwekking. Gek is dat regeringen en vakbonden altijd geneigd zijn om te willen behouden wat er ooit was terwijl de meeste winst te halen valt uit het meegaan met de allerlaatste ontwikkelingen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties