29 C
Willemstad
• woensdag 22 september 2021 22:58

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Uitbetaling deposanten Giro nabij

GI-RO Settlement Holding opgericht | Foto: Èxtra

Willemstad – Voor het doen van uitbetalingen aan de deposanten van de noodlijdende Girobank nv en de voortgang van de gecontroleerde afwikkeling ervan is gisteren ‘een belangrijke stap gezet’. Aldus de Centrale Bank CBCS.

De CBCS heeft in samenwerking met de regering van Curaçao een oplossing uitgewerkt en vastgelegd in een overeenkomst die is ondertekend door de CBCS, het Land en een nieuwe, door het Land opgerichte, vennootschap genaamd GI-RO Settlement Holding nv.

Deze laatste is speciaal opgericht om de uitstaande leningen van Girobank te beheren en te innen en de opbrengsten daaruit te gebruiken voor uitbetalingen aan de deposanten van de bank, die in 2013 in de problemen raakte. GI-RO Settlement zal over de uitstaande leningen kunnen gaan beschikken door middel van het aanvragen van een rechterlijk verlof.

- Advertentie -

Met het oog op de gecontroleerde afwikkeling van Girobank heeft Nederland zich op 18 december bereid verklaard onder voorwaarden een lening te verstrekken aan het Land Curaçao. Na het verkrijgen van instemming van de rechter zal de lening van Nederland met tussenkomst van het Land aan GI-RO Settlement worden verstrekt.

Daarmee kan GI-RO Settlement versneld uitbetalingen doen aan de deposanten van Girobank. ,,Naar verwachting zullen met die gelden veruit de meesten van de ruim 2.000 deposanten die nog een tegoed hebben dat onder het moratorium valt, volledig kunnen worden voldaan”, meldt de CBCS. ,,Voor enkele tientallen resterende deposanten zal dat niet het geval zijn.”

De lening van Nederland zal worden afgelost uit de opbrengsten die GI-RO Settlement verkrijgt uit het beheer en de inning van de leningen van Girobank. Daarna zal GI-RO Settlement bij voldoende opbrengsten verdere uitbetalingen aan de resterende deposanten doen.

Zoals eerder gemeld wordt voortgegaan met de afbouw van de activiteiten van Girobank. Geleidelijk zullen de filialen worden gesloten en zullen de ATM’s buiten werking worden gesteld. Een sluiting of buitenwerkingstelling zal ruim van tevoren bekend worden gemaakt.

- Advertisement -

,,Hierbij zal rekening worden gehouden met deposanten die nog niet over een rekening bij één van de andere commerciële banken beschikken”, zo wordt aangekondigd. De deposanten van Girobank worden geadviseerd een rekening te openen bij één van die banken. Voor het personeel van Girobank wordt een sociaal plan opgesteld.

Deposanten van Girobank ontvangen in het begin van het nieuwe jaar een brief met meer detailinformatie over uitbetalingen en de administratieve afhandeling van hun rekeningen. Kredietnemers dienen hun rente- en aflossingsverplichtingen op de gebruikelijke wijze te voldoen. Wijzigingen hierin worden tijdig aan de kredietnemers gecommuniceerd.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

4 reacties

 1. Hoi Kaat, die Nederlander is heus niet gek, dus voor wat hoort wat….. Al die openstaande leningen is cashen voor de makamba!!!!

 2. Schandalig dat deze mensen zo lang hebben moeten wachten.
  Maar ja, de CBCS en alle Bankvriendjes, waaronder Bo gran Amigu “Masha Corupto Bank”, ( geld helpen witwassen is corrupt) vonden de rekeninghouders te onwaardig om een reserve te doteren tlv hun P&L
  Banko amigo si, banko enemigu!

 3. Wat ‘n ongelooflijke dievenbende hier. Bij alle instanties is gejat bij ‘t leven , Ned is niet gek , alleen hartstikke gek om maar steeds over de brug te komen voor die boeven.

 4. En de verantwoordelijken gaan vrijuit en worden voor hun diefstal of volledig falend toezicht nog steeds beloond met topposities. Toevallig wel allemaal topposities bij de overheid, want de private sector lust deze niet integere mislukkelingen niet:
  Eric Garcia
  Neysa Isenia
  Stephen Capella
  Stephen Capella’s moeder
  Neetje van der Veen
  Philip Martis

  Hou de vrouw van Stephen Capella ook in de gaten: zij behert het onroerend goed van havenbedrijf CPA waar veel geld valt weg te sluizen.

  Wellicht via haar schoonmoeder in Panama.

  Stephen Capella als partnerkeuze geeft in ieder geval blijk van een volslagen gebrek aan integriteit.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, September 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Kustwacht schiet illegale man op zee neer

De Kustwacht Caribisch gebied heeft gisteravond schoten gelost bij de aanhouding van een illegale boot in de wateren van Curaçao. Daarbij is een man gewond geraakt. De Kustwacht...

Nu.cw | Nederlandse regering reserveert 314 miljoen gulden voor Coho

In Den Haag werd gisteren de Rijksbegroting gepresenteerd. De gevolgen van het coronavirus zijn goed zichtbaar, ook op de Caribische landen in het Koninkrijk. De Nederlandse regering...

Nu.cw | Curacao Pride: ‘Hijs alsjeblieft de regenboogvlag tijdens de Pride-week’

De organisatie van de Curaçao Pride roept ondernemers, stichtingen en particulieren op om tijdens de Pride-week de regenboogvlag te hijsen of via social media hun steun voor...

Nu.cw | Nieuwe zittingsdatum voor de zaak-Girasol

Er zijn vier verdachten in de zaak-Girasol, waarbij het gaat om verdenking van het vervalsen van documenten, misbruik van subsidiegelden en witwassen bij de stichting Wit Gele...
- Advertentie -