AntilliaansDagblad | Toerismesector opgelucht

Negatief advies Nederland geldt niet voor Cariben

‘Caribisch deel van het Koninkrijk geen buitenland’

Willemstad/Den Haag – Het Caribisch deel van het Koninkrijk wordt door Nederland niet als buitenland behandeld, zo heeft premier Mark Rutte (VVD) gezegd in verband met het algemeen negatieve reisadvies voor Nederlanders in de periode rond kerst.

Daarmee haalt de toeristische sector van Curaçao opgelucht adem. Dat geldt ook voor de andere Caribische eilanden van het Koninkrijk. Het Outbreak Management Team (OMT) heeft voor buitenlandse vakanties in de kerstperiode een negatief reisadvies geadviseerd.

Dit zal echter niet voor Curaçao en de andere eilanden van het Koninkrijk gelden. Wel moeten ze code geel hanteren. Dat heeft de Nederlandse minister-president Rutte gisteren tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

Het reizen naar het buitenland is niet verboden, maar het gaat om een dringend (negatief) advies dat tot half januari geldt. Wat er daarna mogelijk is, kon Rutte gisteren nog niet zeggen. De Nederlandse regering wil niet dat mensen het virus meenemen vanuit het buitenland, zoals begin dit jaar gebeurde. Toen raakten veel personen onder meer besmet op de skivakantie.

Een negatief reisadvies voor binnenlandse vakanties is niet wenselijk, zegt Rutte. Volgens hem moeten mensen zich ook kunnen ontspannen, bijvoorbeeld in een hotel of buitenhuisje. Dat in het reisadvies een uitzondering wordt gemaakt voor de zes Caribische eilanden is een opluchting voor de lokale toeristenbranche.

Eerder liet voorzitter Hans Slier van de Curaçao Hospitality and Tourism Association (Chata) weten dat een negatief reisadvies rampzalig zou zijn voor Curaçao. Nu blijft de mogelijkheid voor Nederlandse toeristen om de eilanden te bezoeken, ook in de kerstperiode, bestaan, mits ze code geel hebben.

Bonaire staat vanaf vandaag op code geel. Doordat Bonaire het coronavirus goed onder controle heeft, heeft gezaghebber Edison Rijna enkele weken geleden een verzoek ingediend bij Nederland om het eiland weer op code geel te zetten. ,,Het heeft even geduurd voordat er een antwoord kwam. Dit omdat Nederland eerst wilde kijken naar de situatie van alle eilanden in het Koninkrijk. Overleg heeft meer tijd gekost dan verwacht.”

Het ministerie van Buitenlandse Zaken verandert vandaag de code en dan zal er meer informatie worden gegeven.

Vrijdag liet de gezaghebber doorschemeren dat hij met de toeristenbranche in overleg is over eventuele alternatieven. Bonaire Hotel and Tourism Association (Bonhata) dringt er al langer op aan om het luchtruim weer open te stellen, ook voor (delen van) de Verenigde Staten en Rijna lijkt dit nu serieus te overwegen.

Na de persconferentie van Rutte liet Rick van der Pluijm, hoofd van TUI Dutch Caribbean, weten ‘enorm blij’ te zijn met het feit dat passagiers uit Nederland naar Curaçao mogen blijven reizen.

,,Er is veel belangstelling voor reizen naar Curaçao en dat zal alleen nog maar toenemen. Reizigers weten dat er een streng testregime is en weten dat ze van een ontspannen vakantie kunnen genieten op Curaçao met de genomen maatregelen. Ik realiseer me dat de maatregelen hier strikt zijn, maar het betekent wel dat de situatie in de grip is”, aldus Van der Pluijm.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 Reacties op “AntilliaansDagblad | Toerismesector opgelucht

 1. Inmiddels begrepen dat er een ‘run’ is op reizen naar Curacao. Dus COVID-19 ‘cone on in.

 2. @Jack Teuns: misschien is het het type vakantie?
  Naar Italië/Zwitserland/Oostenrijk lekker opeengepakt in de skilift, daarna opeengepakt in de alpenhut apres skiën.

  Of naar Curacao duiken (met mondkapje en luchttoevoer), met PCR test in het vliegtuig en op een nagenoeg godverlaten strand liggen.

  Met in het achterhoofd om Curacao een flinke boost te geven op het gebied van toerisme.

 3. Jack Theuns

  En vreemd genoeg wordt er in Nederland geschreven dat Nederlanders NIET op vakantie moeten gaan naar een code geel land als Italië, maar dat reizen naar een code geel eiland in de caraïben WEL kan.

  Zou Corona een onderscheid maken en al die bezoekende macamba’s vrijwaren van besmettingen? Is het minder erg als besmette mensen reizen vanuit het ene gele gebied dan vanuit het andere gele gebied?

  Het is wel duidelijk dat er bij den haag andere motieven een rol spelen bij beslissingen.

 4. Een negatief reisadvies zou rampzalig zijn maar het is hetzelfde verhaal als altijd, de mensen die het echte werk doen profiteren niet van.

  Er wordt van kamermeisjes verwacht dat ze slecht geventileerde kamers schoonmaken en vervolgens naar hun kinderen en ouders gaan. De kamermeisjes zijn de kanaries van de kolenmijnen.

  Bij het eerste hulpverzoek konden we al zien dat hufterigheid diep in ons genen zit. Die rare vrouw van de bank Daisy Carolus probeerde ondanks alle ellende samen met dit kabinet nog miljoenen voor consultants van Nederland los te krijgen.

  Geen wonder dat de besmettingen oplopen, er wordt verwacht van schoonmakers dat ze in slecht geventileerde bussen reizen en hutje musje met zijn tienen in een huis wonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *