30 C
Willemstad
• woensdag 27 oktober 2021 11:29

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Tijdschrift voor Historische Geografie in teken eilanden Caribisch Nederland

Volgens de redactie van het tijdschrift is over het landschap en het erfgoed van de eilanden ‘relatief weinig gepubliceerd’.

Willemstad – De derde editie van 2020 van het Nederlandse Tijdschrift voor Historische Geografie staat helemaal in het teken van Caribisch Nederland. Alle zes de eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen komen aan bod.

Volgens de redactie van het tijdschrift is over het landschap en het erfgoed van de eilanden ‘relatief weinig gepubliceerd’. Dat terwijl de banden al bijna 400 jaar oud zijn met de nu onafhankelijke landen binnen het Koninkrijk – Aruba, Curaçao en Sint Maarten – en met Bonaire, Saba en Sint Eustatius, bijzondere gemeentes van Nederland.

‘Reden genoeg’ voor een themanummer, aldus het voorwoord van de laatste editie. De rode draad vormen ‘de zichtbare, maar ook onzichtbare, sporen van de Nederlandse kolonisatie’. ,,Hoe, waar en waarom hebben de bewoners en bestuurders ingegrepen in het bestaande landschap en wat zijn daarvan de gevolgen geweest?”

- Advertentie -

Gastredacteur David Koren analyseert de geschiedenis van het plantageverleden van Curaçao, dat ‘behalve in de monumentale landhuizen nog zichtbaar is in het landschap’. In een tweede bijdrage aan het tijdschrift beschrijft Koren ‘het moeizame proces’ om het plantagesysteem op Bándabou als werelderfgoed voor te dragen. De schrijver beargumenteert dat moet worden ingezet ‘op de waarde van het cultuurlandschap en minder op de architectuurgeschiedenis van de vier geselecteerde plantagehuizen’.

Claudia Kraan vertelt in gesprek met haar collega-archeoloog over de rol van het Verdrag van Malta bij het beschermen van de cultuurhistorisch waardevolle landschappen op Bonaire. Romy van Voren beschrijft in haar artikel over de beschilderde kunuku-huizen op Aruba, ‘cas floria’, de invloed van de Nederlandse kolonisatie op de lokale bouwtradities.

De kolonisten hebben de topografie van Saba op een wel heel bijzondere manier aangepast, zo blijkt volgens de redactie uit de bijdrage van Dré van Marrewijk en Floortje Aldershoff. Dat heeft bijzonder erfgoed opgeleverd. Archeoloog Ruud Stelten legt uit dat de geografische overlevering op Sint Eustatius goed verborgen is en ‘ogenschijnlijk onzichtbaar’.

In de rubriek ‘Landschap op papier’ voert Wim Renkema de lezer mee naar de uitbreiding van een zoutpan op Sint Maarten. Het themanummer sluit af met een volledig aan de Antillen gewijd literatuuroverzicht.

- Advertisement -

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -