AntilliaansDagblad | Rhuggenaath: Stoppen nu geen optie

‘Samen door met PAR voor een beter Curaçao’

Willemstad – Afgelopen maanden heeft hij gereflecteerd over zijn rol als politiek leider en minister-president van het land. ,,Ik heb vooral nagedacht over waar we nu staan. Bijna vier jaar lang heb ik ononderbroken leidinggegeven aan een regering die heel wat achterstanden heeft moeten wegwerken en heel veel tegenslagen heeft doorstaan.”

Dit schrijft Eugene Rhuggenaath in het voorwoord van het partijprogramma ‘Samen door met PAR voor een beter Curaçao’, dat nog niet officieel is gepresenteerd maar gisteren vroegtijdig is uitgelekt. Over vijf weken zijn de Statenverkiezingen.

Als het om tegenslagen gaat, noemt Rhuggenaath ‘vooral de niet te onderschatten impact van de coronapandemie’. ,,Met inzet en de kracht van ons allemaal hebben we het als land overleefd. We hebben getoond dat we weerbaar (‘resilient’) zijn.”

De lijsttrekker van PAR vervolgt: ,,Nu moeten we samen gaan bouwen. Daarom voel ik dat ik een verantwoordelijkheid heb om door te gaan met dit werk! En daarom is stoppen op dit moment geen optie.”

Het thema van ‘Sigui kana ku PAR’ (Verder met PAR) is ‘bouwen’. ,,We moeten beter gaan bouwen & beter zijn in het bouwen. Dit kan alleen door samen te bouwen”, staat er met grote letter op de omslag van het verkiezingsprogramma 2021-2025.

,,De verkiezingen van 19 maart 2021 gaan in feite over de vraag wie ons land het beste kan leiden door de crisis waarin we ons op dit moment bevinden”, stelt Rhuggenaath. De coronapandemie is wereldwijd nog lang niet onder controle, waardoor ook Curaçao voor grote uitdagingen staat voor de komende jaren.

,,Naast het beheersen van een gezondheidscrisis, een economische crisis en een financiële crisis, hebben we te maken met een ongekende sociale crisis en een verdeelde gemeenschap. Er is geen tijd te verliezen aan onervarenheid of slecht leiderschap.”

Meer samenwerken in het Koninkrijk is één van de centrale uitgangspunten van de gele partij. ,,Niet op basis van een afhankelijke en onderdanige positie, maar als gelijkwaardige partners om samen te investeren in de economische ontwikkeling van de landen in het Koninkrijk, gebruikmakend van ieders kracht.”

Rhuggenaath gelooft in het Coho (Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling): ,,Het Coho biedt ons de ruimte om dat te bereiken. Om samen met Nederland gedurende de komende zes jaar verder te werken aan het ‘geld te verdienen’ in het belang van onze bevolking”, verwijzend naar het voorstel van de Nederlandse premier Mark Rutte een aantal jaar terug aan Curaçao om ‘samen geld te gaan verdienen’.

,,Als politieke partij hebben we bewezen niet terug te deinzen voor moeilijke en politiek impopulaire beslissingen. Om hervormingen door te voeren, te bezuinigen waar er bezuinigd kan en moet worden, in te grijpen waar er ingegrepen moet worden, maar vooral om op te komen voor de meest kwetsbaren in onze gemeenschap”, schrijft de PAR-voorman in het voorwoord.

,,De PAR doet wat er moet gebeuren om het algemeen belang te dienen en kijkt niet naar de volgende verkiezing, maar naar de volgende generaties die recht hebben op een leefbaar en sterk Curaçao.”

Stoppen nu is daarom geen optie. ,,Met een sterk team van capabele, serieuze, integere en betrokken mensen stropen we weer de mouwen op. We brengen ons land terug op kracht en bouwen samen aan een sterker en beter Curaçao.”

Bron: Antilliaans Dagblad

23 Reacties op “AntilliaansDagblad | Rhuggenaath: Stoppen nu geen optie

 1. Ruggenaath was voordat hij Min Pres werd al Minister van Economie. Hij had geen problemen met het MDTP fraude clubje. Elke keer als er een klokkeluider naar buiten komt doet Rhug er niets mee. En deze heer wilde corruptie vechten en was voor transparantie. Hij liet Zita en Alcala hun gang gaan en ook de MAN en PIN.

 2. Curacao revisited

  @Hans: opsomming van het falen van PAR en ruggenaat:
  * niet nakomen van milieu voorschriften Isla
  * geen transparantie Klesch deal
  * minister benoeming van 3 maanden
  * niet optreden tegen Texperience
  * de aanleg en sloop van een hellingsbaan bij grote knip

 3. De bestuurlijke flaters van Ruggenaath beperken zich niet tot de benoeming van van Rijn.
  Was dat maar zo er is een waslijst aan flaters.
  Zoals het klesh fiasco dat onder zij regie,
  Benoeming van een minister van onderwijs voor een maand of twee,
  Statenlid benoeming voor een week of 3, en ik weet zeker dat die langs lijst van flaters en persoonlijke mis-management uit gebreid kan worden.
  Maar dat is nog niet, in mijn optiek, het grootste struikelblok; het niet uiten van enige vorm van visie, het niet willen optreden, of zelfs maar aanspreken van zijn eigen ministers op machtsmisbruik of onzorgvuldig handelen. Het geen invulling willen geven aan zijn eigen verkiezingsbelofte, inzake regels van fatsoenlijk bestuur. Dat zijn voor mij de grote punten en daarom mijn stem op een partij zonder bestuurs verleden.

 4. Het toezicht komt zowiezo @Hans!
  Het kan natuurlijk altijd erger dan de PAR, maar ben tot de conclusie gekomen dat PAR met Zita en Girigori net zo currupt en/of incapabel is als andere partijen.

 5. @Hans: wat heeft Rhuggenaath dan precies ‘prima’ gedaan, want ik kan zo gauw even niets verzinnen. laten we het laatste ‘Corona-jaar’ even buiten beschouwing laten. Wat is er in de eerste 3 jaar gebeurd, zowel door de PAR ministers als de parlementariers waar we zo tevreden over kunnen zijn? Please enlighten me.
  Ten aanzien van Vishon: als de oprichter is overgestapt naar een andere partij, wat is er dan mis met Vishon zelf? En ten aanzien van Kumun: de keuze van de nummer 2 op de lijst is wellicht electoraal niet handig maar hij schijnt zijn leven gebeterd te hebben en is een restaurant begonnen. Van het uiterlijk van Jadira kun je van alles vinden maar ze heeft wel een rechtenstudie afgerond. Integratie bij Nederland, wat Kumun voorstaat, lijkt mij persoonlijk de beste strategie voor ons land. Ook met de COHO gaat er, met onze huidige politieke ‘leiders’ niets veranderen. Mark my words. Rhuggenaath is het sympathieke plaatje naar buiten om Nederland rustig te houden. Waarom zouden de ministers nu opeens wel naar hem gaan luisteren? Dat hebben ze de afgelopen 4 jaar ook niet gedaan. Achter zijn rug is iedereen aan het stelen maar, om met wijlen Hans de Boer te spreken: We hebben nu een ‘nette’ regering. Hij moest eens weten.
  De keuze is niet makkelijk. Op iedere partij is wel iets aan te merken, maar wat ik al eerder schreef: als je kiest wat de koos, dan krijg je wat je kreeg. Stilstand, vriendjespolitiek, corruptie, slecht onderwijs, gaten in de wegen etc. Ik waag een gokje op 19 maart. We zullen dan wel zien of één van de nieuwe partijen wel de beloftes waar gaat maken. PAR is altijd de partij geweest van het vooruitschuiven van moeilijke problemen en er zitten nog steeds dezelfde mensen dus dat gaat echt niet veranderen.

 6. Fox heeft gelijk.

  Afgezien van de ongelooflijk domme benoeming van mafiameid Stella van Rijn (de buurvrouw van Ruggenaath op Julianadorp!) tot coordinatrice van de Commissie Integriteit (!), heeft Ruggenaath het prima gedaan.

  De PAR als partij niet, maar ik zie geen beter alternatief dan PAR/MAN.

  Over de MFK mafia en de KdnT proleten hoeven we het niet eens te hebben, maar de nieuwe partijen zijn ook niets.

  De oprichter van Vishon stapte in no time over naar de MFK criminelen, en Komun heeft niet alleen een drugsbaron maar ook de bovenmatig gesiliconeerde golddigger Yadira Bislick, een nitwit eerste klas, op haar lijst.

  Het is nu van belang het geld en he toezicht uit Nederland te blijven ontvangen, en MAN en PAR zijn daarvoor – hoe teleurgesteld ik in hen ook ben – de beste optie.

 7. Ook de PAR ziet de burger blijkbaar als kraaltjes en spiegeltjes volk en houdt het volk zoet met prietpraatjes, o.a. door NIET adequaat te informeren en communiceren.

  De hele klesh deal met Delannoi, Russel Lucasius, Gilbert Martina , en Ruggenaath aan tafel was een grote farce.

 8. @ Just Saying | 13 februari 2021 om 20:36 |
  Helemaal eens. Nieuwe partij is geen zekerheid dat het beter wordt, allerminst, maar huidige partijen moet duidelijk gemaakt worden dat ze het wederom heel erg slecht hebben gedaan. Een stem voor de zittende partijen is een stem voor handhaving van de huidige status quo en handelwijze. Volgens mij moeten we daar nu juist vanaf.

 9. @Dislect | 13 februari 2021 om 10:04

  “Als het afgelopen 4 jaar uw definitie is van goed en ervaren leiderschap. Komt het voor u mischien als een verrassing; het vooruit schuiven van beslissingen en negeren van problemen is geen sterk leiderschap.”

  Waar ik me het meest heb geërgerd is het feit dat tot op heden Het Parlement niet geïnformeerd is omtrent o.a.
  – Wat staat er in de documenten omtrent COHO?
  – Wat stond er in de deal met Klesh?
  – Waarom wordt het Parlement niet correct en volledig geïnformeerd m.b.t. tekorten CMC, geld verkoop UTS, etc.?

  Mijn punt is dat er veel burgers en groepen van alles roepen omtrent zijn handelingen zonder te weten wat zijn kabinet heeft ondertekend.
  Dit kan nooit de bedoeling zijn om beslissingen te nemen zonder het Parlement (en burgers) te informeren en dan hun medewerking te vragen.

  Zelfs een blinde kan zien dat dit niet de manier is om medewerking en begrip te krijgen voor nog eens 4 jaar regeren.

 10. We moesten de afgelopen jaren roeien met de riemen de we (nog) hebben en misschien moet dat zo blijven omdat er weinig tot geen alternatieven zijn. Ruggenaath heeft in ieder geval ‘credibility’ bij de meeste Nederlandse politici. Jammer dat er op de PAR lijst te veel mannetjes en vrouwtjes staan daar niet horen en eigenlijk helemaal uit de politiek verbannen zouden moeten worden.

  Overigens valt het op dat er helaas ook nu weer legio reacties zijn gelanceerd met opmerkingen en veronderstellingen die niet zijn onderbouwd, maar (volkomen) uit de lucht gegrepen.

  Opmerking:
  Het is onwaarschijnlijk dat de premier tot de ‘diaspora’ kan worden gerekend
  De etnische afkomst van personen met de familienaam Rhuggenaath, Durgaram, Resida, Moenir-Alam, Dwarkasing, etc. ligt voornamelijk in (Hindoeïstisch) Suriname waarvan de voorouders veelal uit India en vervolgens uit Brits-Indië kwamen.

 11. Don’t criticize an indian before you have walked in his moccasins for two weeks, zei ooit de geestelijk en intellectueel vader van de destijds op doorbraak en breuk met het verleden stevenende MAN.

  Ja, of anderen het beter zouden hebben gedaan in deze nog steeds deels nepotistische politieke cultuur?

  Qua corona crisis beleid, de regio in overweging nemende en onze beperkte middelen, hebben wij het niet echt slecht gedaan. Daarvoor moeten wij voor kijken naar die idioot in Ameri ká.
  In duo tandem met onze man van de volksgzondheid.
  Die man mag eigenlijk geen dokter worden genoemd. Immers een dokter maakt, vaak, een op een , mensen, patienten, klanten zo je het wil, beter.
  Deze man, uit de diaspora met een fijne neus voor zaken, voorkomt juist dat heel veel mensen tegelijk ziek worden.
  Lastige spagaat, beter maken versus voorkomen dat je ziek wordt op grote schaal.
  Messias is dan een beetje overtrokken, maar hij heeft in ieder geval er toe bijgedragen dat wij het wel blijven doen. Ja, voor mij is hij een weldoener. Hij heeft bewezen een fijne neus te hebben welke richting wij op moesten.
  Daar hebben Joden nu eenmaal een aangeboren voorsprong in.
  Door hun niet zelden mooi vooruit gebogen neus liggen zij vaak een neuslengte voor.
  Daar mogen wij ons mee gelukkig prijzen.
  Wat mij wel opvalt is dat hij more often than not, shirts draagt met een geborduurd paard en ruitertje er op. Ik meen Polo.
  Zou dat verholen reclame zijn?
  Ja, op het Gomezplein was en is er een zaak die dat soort textiel verkoopt. Dat zijn in ieder geval geen Arabieren, Indiërs of Chinezen.
  De band met textiel is en blijft er.
  Gelukkig is onze man dat ontstegen door te gaan studeren.
  Anders had hij nu sloffend op kalfsleren bordeelsluipers met een welvaartsbuikje en een gouden klokje om zijn opaalachtig doorschijnende pols met een stok, afgemeten, de ellen, meters en yardas prachtige kostbare stoffen uit alle uithoeken van de wereld , laten wapperen.
  Dat buikje, stemt mij toch tot enige goedbedoelde bezorgdheid.
  Geen goed voorbeeld.
  Ik had liever een ribbed six pack gezien.
  Hij zal wel een lieve vrouw hebben die hem iedere avond
  vetmest met de lekkerste gerechten volgens de Kasjroet, om hem de bagger die hij zowat elke dag over zich uitgestort krijgt te doen vergeten.
  Ik zou het liefst het Hans en Grietje verhaal herschijven op deze thuis taferelen, maar dan de versie voor volwassenen, waar hem dan iedere ochtend voor het opstaan, wordt gevraagd om zijn vingertje door de tralies te steken om kijken of die al dik genoeg is.

  Ik dwaal af.

  Het volk zal over enige weken beslissen of onze premier, desgevraagd, verder mag of het stokje moet overdragen.
  Het stockske van Oldenbarnevelt..

  Hij heeft in ieder geval zijn beste pogingen gewaagd.
  Hoezeer zijn handen ook soms waren gebonden door partij en kabinet politieke belangen, die zelden het daglicht zien, en het gemarchandeer van Blanda om haar geopolitieke belangen veilig te stellen.

 12. @Fox Je kunt je afvragen wat erger is:
  – onervarenheid die ervoor zorgt dat je je op bepaalde dossiers even moet inwerken maar in ieder geval de wil hebt om het land vooruit te helpen
  – ‘ervaren’ bestuurders die al decennia lang hebben aangetoond de status quo te willen behouden, aantoonbaar niet in staat te zijn om hervormingen door te voeren en er alleen maar zitten voor de family and friends.
  Ik geef liever een nieuwe partij een kans. Met de PAR in het bestuur weten we vooraf al dat er weer 4 jaar niets gaat gebeuren. Hoe kun je Zita nu weer op 4 zetten na alle blunders van de afgelopen maanden…

 13. @Fox, een groot dilemma! Ik geef je gelijk.
  PIN en MAN Nederlands gezind?
  Zeker niet, die zitten/zaten ook in de regering!
  Ruggenaat heeft het IQ en het voorkomen, geef ik je mee!
  Wat about KUMUN? ,

 14. Ik hoop dat de reageerders onder u een beter alternatief hebben. Een waar NL (op niveau) mee wil samenwerken? Hoewel het de kiezers uiteraard vrij staat hun eigen parlement te kiezen, kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat de NL’se regering bepaald niet zit te wachten om met een stel nitwits samen te werken i.h.k.v. Coho.

  Zie het al voor mij samenwerken met bijvoorbeeld de criminele leden van KEM of een op dorpsniveau/ lagere school denkende/ opererende partij, de stagelopers in verschillende nieuwe partijen, mensen die nul verstand hebben, nul kennis hebben van econome, financiën of een partij met puur anti NL’se sentimenten. Denk dat het Coho project dan gelijk stopt en de geldkraan wordt dichtgedraaid. Ajo kansen op herstel.

  Ja it’s a choice!

 15. …..”Ruggenaat is de chos Romero van de politiek. Je hebt zekerheid dat als je deze man aanstelt de problemen die je nu hebt ook over 4 jaar zal hebben”……

  Precies dat @CS, problemen blijven stabiel, consultants geven niet minder problemen, wel meer consultants!

  Er is nog iets wat groeit op dit eiland, de nationale schuld.

 16. Eugene Zonder Ruggengraat

 17. Curacao revisited

  Ruggenaat is de chos Romero van de politiek. Je hebt zekerheid dat als je deze man aanstelt de problemen die je nu hebt ook over 4 jaar zal hebben. In die zin heeft ruggenaat wel voor stabiliteit gezorgd

 18. Je mag in een reclame foldertje best wat overdrijven en de waarheid enig geweld aandoen maar begin niet over positieve stappen m.b.t. bezuinigen en opkomen voor de meest kwetsbaren als daar in de afgelopen 4 jaar niets mee is gedaan.
  Qua intelligentie en betrouwbaarheid sla ik u hoog aan maar als u geen cursussen effectieve leiderschap gaat volgen kunt u beter een ander baantje gaan zoeken.

 19. Ik moet me corrigeren; kwal is niet juist. En een belediging voor een onderdeel van de natuur.
  De correcte term is condoom.
  Een condoom ziet er uit als een fallus maar hij heeft geen inhoud.

 20. “Er is geen tijd te verliezen aan onervarenheid of slecht leiderschap.”
  En daar ben ik het helemaal mee eens.
  Alleen; is Ruggenaath dan de man die blijk geeft van ervaren en goed leiderschap?
  Meneer Ruggenaath, wat is er gebeurd onder de 4 jaar leiderschap van u?
  Al heeft u nu 4jaar ervaring als premier denk ik niet dat het bepaald een ervaring is in goed of sterk leiderschap.
  U had geen controle over uw ministers, ongeacht of die van uw coalitiepartijen of eigen partij waren. U heeft geen poging gedaan om de regels van behoorlijk bestuur te handhaven. U heeft geen poging gedaan om de parlementaire controle op de democratisch niveau te krijgen. U heeft geen poging gedaan om ministeriële verantwoordelijkheid af te dwingen en het zelfde voor ambtelijke verandwoordelijk.
  Als het afgelopen 4 jaar uw definitie is van goed en ervaren leiderschap. Komt het voor u mischien als een verrassing; het vooruit schuiven van beslissingen en negeren van problemen is geen sterk leiderschap.
  En nu vraagt u om een herhaling van de afgelopen 4 jaar? Voor wie zou dat goed zijn? Toch zeker niet voor de kiezer.
  U geeft de indruk een kwal te zijn en een kwal kan zich niet hard maken al zou hij het willen en uw 4 jaar getuigen niet van enige wil om een conflict aan te gaan en te staan voor uw kiezers.
  4jaar geen beleid, geen plan geen uitvoering 4jaar stilstand stilstand is achteruitgang. Er was een ding die buiten uw macht lag en dat is corona, maar ik heb geen economisch plan gezien die rekening houdt met Venezuela of corona. Het maximale wat er aan economische initiatieven is gekomen is een plan voor
  100 koeien op een paarden renbaan in de ruimte getint door buitenlandse Stay at home werkers.
  En dat is, schijnbaar, het maximale wat we kunnen verwachten.

 21. De Rechtsstaat

  Een slap nietszeggend figuur!

  Helemaal mee eens Willie.

  Een “palala” zeggen wij van oudsher…. Moli moli e ta.

 22. Rhuggenaath kan aan het lijstje toegevoegd worden en de Curaçaose geschiedenisboeken ingaan als uitermate slechte ‘Head of State’.
  Een slap nietszeggend figuur!

 23. Ben benieuwd of Ruggenaath de ouders van deze kinderen toestemming heeft gevraagd om de foto van hun kinderen te gebruiken. Zal wel niet want zo gaat het in dit land, sommige negers voelen zeg ver verheven boven anderen en trekt zich niets van de rechten van anderen aan..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *