29 C
Willemstad
• maandag 3 oktober 2022

Extra | Journaal 3 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | SNSM extracts three sailors from stranded cargo vessel

MARIGOT--On the instructions of Regional Centre for Surveillance and Rescue Operations Antilles-Guiana CROSS-AG, French-side sea rescue SNSM volunteers went to the assistance of a cargo vessel early...

AntilliaansDagblad | Gezaghebber Rijna werpt kritiek verre van zich

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire benadrukt in een reactie op een publicatie waarin zijn integriteit als gezaghebber en die van een niet bij naam genoemde...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

AntilliaansDagblad | Silvania schiet uit z’n slof

Aanval op journalist Gonzalo Cuales maar ook op aan PAR-verbonden bedrijven Willemstad - ,,Grote bedrijven die verbonden waren aan het kabinet-Rhuggenaath hebben miljoenen aan de NOW-regeling ontvangen, waarna...

AntilliaansDagblad | ‘Schaarste dreigt’

Importeurs wijzen op ongewenste gevolgen Makutu Básiko 2022 Willemstad - De nieuwe basismandregeling - Makutu Básiko 2022 - zal ongewenste gevolgen hebben, te weten schaarste en het mogelijk...

AntilliaansDagblad | ‘PCR-test niet afdwingbaar’

De voorzieningenrechter in Den Haag heeft een reiziger die hiertegen een kort geding aanspande op oudejaarsdag in het gelijk gesteld.

Den Haag – De verplichte negatieve PCR-test die reizigers naar Nederland sinds 29 december moeten tonen staat op losse schroeven.

De voorzieningenrechter in Den Haag heeft een reiziger die hiertegen een kort geding aanspande op oudejaarsdag in het gelijk gesteld.

Wat dit betekent voor passagiers die vanuit de Caribische eilanden naar Nederland vertrekken moet nog blijken. Het Nederlandse kabinet is in hoger beroep gegaan.

De poging van het kabinet om via de aanpassing van de artikelen 53 en 54 van de Wet publieke gezondheid (Wpg) de verplichte PCR-test mogelijk te maken, lijkt na het kort geding mislukt. Voor die aanpassing ging het kabinet er nog vanuit dat het zonder wetswijziging niet mogelijk is een Nederlands staatsburger te dwingen een PCR-test te laten afnemen. De rechter gaat daar echter nog steeds van uit, zo blijkt.

Het geding was aangespannen door een familie die op 24 december naar Zanzibar vertrok. De dag ervoor had minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid de invoering van de testplicht vanaf 29 december aangekondigd. Het gezin van een moeder en twee kinderen zou op 3 januari terugkeren naar Nederland en hoorde dus een dag voor vertrek dat zij zich dan moesten laten testen.

Het gaat om het gezin van Jeroen Pols, de jurist van actiegroep Viruswaarheid, die protesteert tegen alle coronamaatregelen die het Nederlandse kabinet afkondigt. De rechter maakt in zijn vonnis duidelijk dat de maatregelen tegen verspreiding van het virus nodig zijn. Maar de wet maakt het volgens hem niet mogelijk Nederlandse ‘onderdanen’ te dwingen zich te onderwerpen aan een lichamelijk onderzoek. Ook al is een PCR-test ‘weinig belastend’, het blijft een aantasting van de lichamelijke integriteit.

Het grootste probleem is volgens de rechter dat de verplichting voor het tonen van een negatieve PCR-test indirect aan de passagier in het buitenland wordt opgelegd. Het wordt via de veiligheidsregio aan de luchthaven (Schiphol) opgelegd. Die geeft op zijn beurt luchtvaartmaatschappijen de opdracht in het buitenland van hun passagiers het bewijs te eisen voor zij aan boord gaan.

,,Voor een verplichting die zich via deze getrapte reeks van maatregelen, een aanwijzing van de minister, een opdracht van de voorzitter van de veiligheidsregio, en een opdracht aan een luchtvaartmaatschappij door de luchthavenexploitant – per saldo richt tot een reiziger die naar Nederland vliegt, bieden (…) de artikelen 53 en 54 Wpg naar het oordeel van de voorzieningenrechter onmiskenbaar geen basis.”

De rechter citeert uit de wet een alternatieve maatregel. In de wet is namelijk de mogelijkheid opgenomen om een verplichte quarantaine op te leggen aan reizigers. Hoogleraar Staats- en Bestuursrecht Wim Voermans zegt in een reactie tegen de NOS dat dit ‘paardenmiddel’ nu mogelijk in beeld komt.

Volgens hoogleraar Algemene Rechtswetenschap Jan Brouwer zal het kabinetsbeleid worden aangepast. Want de uitspraak geldt weliswaar alleen voor dit ene geval, een volgende passagier kan de Staat weer dagen en mag dan dezelfde beslissing verwachten van de rechter. Tegen de Volkskrant zegt hij dat een quarantaineplicht met een hoge boete een afschrikwekkende werking kan hebben, al is de controle lastig.

Op Nederlandse nieuwswebsites leidde de uitspraak op oudejaarsdag tot berichtgeving. Maar veel aandacht kreeg het nieuws niet tussen de berichten over door corona overbelaste ziekenhuizen en het verloop van de jaarwisseling in Nederland.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

6 reacties

 1. @ Ericlapas,

  Zoals was te verwachten is de wet al aangepast en wordt de PCR test dus wel verplicht.

  @ Juan,

  Krijg het idee dat ze denken dat ze slimmer zijn dan de wetgever. Het is inderdaad stuitend om te zien wat voor opmerkingen sommigen weten te plaatsen over het vaccin. Totaal geen idee waar ze het over hebben, maar schreeuwen om het hardst.

 2. Het zijn steeds dezelfden die zitten te zieken en processen aanspannen om de overheid te sarren. Ik denk dat er echter zinvollere tijdsbestedingen zijn.
  En verder moeten die wappies niet zo zeuren. Alle vaccinaties van de afgelopen eeuw hebben er toch maar voor gezorgd dat de bevolking gemiddeld gezonder is geworden en een langere levensduur heeft gekregen.

 3. Waar is men zo bang voor? Als je ergens naar Afrika moest, was een gele koorts prik ook verplicht en niemand vroeg zich af of dat wel bijwerkingen had. En zo zijn er nog meer voorbeelden.
  Maar ja, als je medisch advies inwint op Facebook dan snap ik dat wel….

 4. ‘PCR-test niet afdwingbaar.’ Ben benieuwd hoe het straks met het vaccin zit, een werkgever kan dat niet verplichten. In Nederland willen ze zorgverleners en huisartsen als eerste vaccineren maar je mag als cliënt niet aan de huisarts vragen of hij/zij gevaccineerd is.

  Ben bang dat zelfs in een ziekenhuis niet bekend zal zijn wie wel of niet gevaccineerd is.

 5. Op de vervoerder Artikel 58 Wet Publieke Gezondheid loslaten

  met name: 58p, eerste en tweede lid, eerste zin.

  Klaar is Kees…geen ontsnappen aan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -