29 C
Willemstad
• maandag 8 maart 2021 15:07

DKR | Curaçaose goksector incasseert pijnlijke nederlaag

Dossier Koninkrijksrelaties.nl Willemstad – In een poging een criticaster de mond te snoeren, heeft de online gambling-sector op Curaçao, vanwege illegale praktijken vaak aangeduid als ‘gokmaffia’, zichzelf lelijk...

NRC | Curaçaose oud-minister krijgt 30 jaar cel voor opdracht tot moord

Noor Zwolsman | Met vonnis Curaçaose oud-minister krijgt 30 jaar cel voor opdracht tot moord Misdaad George Jamaloodin stond volgens het hof „aan de wieg” van de moordaanslag op...

ParadiseFM | File in aanvragen Statenvergadering

De oppositie heeft zoveel aanvragen ingediend voor openbare vergaderingen dat er een enorme wachtlijst is ontstaan. Volgens Statenvoorzitter Ana-Maria Pauletta is het systeem volledig vastgelopen. Van benadeling...

WNL | Hoekstra wil drugscriminelen harder aanpakken: ‘Stevenen stap voor stap af op halve narcostaat’

Peter Visser Het is hoog tijd dat we de georganiseerde misdaad in Nederland harder gaan aanpakken. Doen we dat niet, dan wordt Nederland “een soort halve narcostaat”. Dat...

NTR | Scholen op eilanden hebben voortaan wat te zeggen over opleiden van nieuwe leraren

Marit Severijnse KRALENDIJK – Scholen op Bonaire, en ook Curaçao en Aruba, hebben nu ook wat te zeggen over het opleiden van nieuwe leerkrachten. Deze samenwerking met lerarenopleidingen...

DH | Netherlands lifts COVID-19 testing requirements for Dutch Caribbean

AMSTERDAM--Royal Dutch Airlines KLM announced on Thursday that the Netherlands has lifted its coronavirus COVID-19 testing requirements for all six islands of the Dutch Caribbean. Travellers checking in...
- Advertisement -

Meest gelezen afgelopen maand

Home Classificatie Politiek AntilliaansDagblad | Pakket/Coho: ‘ongekend onrecht’

AntilliaansDagblad | Pakket/Coho: ‘ongekend onrecht’

Camelia Romer (PIN): ‘abuzu’ (misbruik) ofwel ‘ongekend onrecht

Willemstad – Wat PIN-leider Suzy Camelia-Römer betreft zijn het Coho en het Landspakket ‘ongekend onrecht’, verwijzend naar de snoeiharde titel van het rapport van de parlementaire ondervragingscommissie van de Tweede Kamer in de zogeheten kindertoeslagaffaire in Nederland.

 

Wat de Nederlandse regering Curaçao aandoet door het Landspakket en het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho) af te dwingen – in ruil voor liquiditeitssteun (in 2020 ontving Curaçao 670 miljoen gulden, red.) – is in de ogen van de ex-minister en lijsttrekker van Partido Inovashon Nashonal (PIN) ook ‘ongekend onrecht’. Zo verklaarde zij afgelopen week in een uitvoerig vraaggesprek met Dwight Rudolfina bij ‘Punto di Enfoke’ van Radio MAS.

Nederland had in een pandemie-situatie waarin de autonome Caribische landen van het Koninkrijk zijn beland, gewoon direct de portemonnee moeten trekken om op basis van de regeling voor onderlinge bijstand en de waarborgfunctie – ‘waar men altijd zo de mond van vol heeft’ – de landen te ondersteunen zónder dit te koppelen aan vergaande voorwaarden, die bovendien niet door de beugel kunnen.

Het blijft Camelia-Römer een doorn in het oog dat ‘drie Europese Nederlanders vanuit Den Haag’ straks over de lokale hervormingen gaan beslissen, zonder dat Curaçao en de andere Caribische landen – Aruba en Sint Maarten – daar invloed op uit kunnen oefenen.

Ze geeft onder meer als voorbeeld dat het Landspakket voorschrijft dat er straks een verplichte eigen bijdrage wordt verlangd voor medische zorg. De PIN-leider wijst erop dat het eerder al zo moeilijk lag om de receptregelvergoeding door te voeren.

Weliswaar bestaat er in Nederland ook een eigen bijdrage (afhankelijk van het fiscaal inkomen vanaf zo’n 210 euro per jaar, red.), maar op de eilanden ligt dat toch anders. Toen zij nog minister van Gezondheid was en deel uitmaakte van de coalitie met regeringspartijen PAR en MAN, tot 24 juli 2020, wilde ze in verband met de noodzakelijke bezuinigingen in de gezondheidszorg aftoppen van de extreem hoge salarissen van zorgaanbieders, waaronder de medisch specialisten, maar heeft ze altijd geprobeerd de burger te sparen.

,,Op basis van bestaand en/of aanvullend onderzoek naar de doelmatigheid (inclusief bekostiging) en effectiviteit van de zorg (…) zullen voorstellen worden ontwikkeld en geïmplementeerd. Gedacht kan worden aan herijken verzekeringspakket en invoeren van eigen betalingen”, staat er op dit punt in de eerste Uitvoeringsagenda van het Landspakket.

Camelia-Römer benadrukt dat ze niet nu maar ook al toen ze nog bewindsvrouw was tégen het Coho (toen nog CHE: Caribische Hervormingsentiteit) was, maar een paar weken later moest ze aftreden omdat het enige PIN-Statenlid als onafhankelijk parlementariër verderging en zijn steun aan het kabinet introk.

Zij verklaarde destijds dat de ‘WIC-partijken weer terug zijn’, doelend op de koloniale West-Indische Compagnie (de WIC kwam geld halen, Nederland brengt nu – weliswaar geconditioneerd – geld naar de eilanden, red.). ,,Een kwestie van beter onderhandelen”, vindt ze en verwijt ze premier Eugene Rhuggenaath (PAR) en minister Steven Martina (MAN) die op 2 november hun handtekening zetten onder het Landspakket.

De Curaçaose regering had haar rug moeten rechthouden en meer uit de onderhandelingen met Nederland moeten halen. Dat zij het wél kan, heeft ze bewezen, verklaarde ze tegenover Radio MAS. Waarna ze zelfs herinnert aan het moment dat Römer als toenmalig PNP-minister van Justitie van de Nederlandse Antillen tijdens een conferentie het voorstel van Nederland demonstratief verscheurde.

Nederland heeft, volgens Camelia-Römer, geen andere keuze dan om de eilanden in bijzondere crisistijden zoals nu – ongeconditioneerd – bij te staan. Met de waarborgfunctie wordt gedoeld op het bepaalde in artikel 43, tweede lid, van het Statuut van het Koninkrijk, dat luidt:

,,Het waarborgen van deze rechten, vrijheden, rechtszekerheid en deugdelijkheid van bestuur is aangelegenheid van het Koninkrijk”.

Dat geldt volgens de PIN-lijsttrekker niet alleen als het Nederland zo uitkomt, maar ook als dat voor de autonome landen nodig is en Nederland geld kost. Ze herhaalt dat het Coho, dat nog in een rijkswet vorm moet krijgen, en het Landspakket wat PIN betreft niet in het voordeel zijn van Curaçao en Curaçaose burgerij.

Sterker, Coho en Landspakket komen wat haar betreft overeen met ‘abuzu’ (misbruik) ofwel ‘ongekend onrecht’.

Bron: Antilliaans Dagblad van 16 februari 2021

23 reacties

 1. Wat een merkwaardige lijst: Mevr.Mercee Doran, de zus van DJ Doran?
  Mevr.Dijkhoff die Minister voor de PAR was in tijden van Miguel Pourier!
  Mevr.Tore,die van de KvK naar MEO onder Minister El Hakim voor MFK was? Un lista de reajuntados? Wauw!!!

 2. Suzy Camelia-Römer die de mevrouw die invalide is gebleven door het carnavalsongeluk in de kou heeft laten staan heeft het over “ongekend onrecht”? Is dit de zelfde Camelia-Römer die directeuren van openbare nv’s en Stanley Betrian van openbare middelen miljonair heeft gemaakt, terwijl een groot deel van de bevolking moet zien te overleven?

 3. J.Martina heeft hier al een mooi ingezonden opiniestuk over geschreven.
  Het is duidelijk wat Suzie dwarszit. Het graaien is for the moment voorbij. En dat steekt haar flink, samen met vele anderen!

  Over de NL politiek mask ik mij minder druk desondanks het grote aantal partijen die een gooi willen doen naar de macht.
  Vooral nu de zgn linkse partijen zich verenigen – zoals in Amsterdam al is gebeurd – zal het landelijk navolging vinden.
  I don’t worry at all.
  Ook wat hier betreft: er zijn niet zoveel statenzetels te verdelen dus veel zal er niet veranderen, denk ik zo.

  https://knipselkrant-curacao.com/ingezonden-het-ongekende-onrecht-van-camelia-romer/

 4. @Rudy, zeker cherry picking!
  En Suzy kan dat beter als geen ander, en op Curaçao komt ze er mee weg blijkbaar. Het gros vh volk begrijpt het toch niet.

  Grappig dat ze altijd de zaken weet aan te wijzen waar nederland verantwoordelijk is.

  Maar nooit de zaken waar zij nooit verantwoordelijkheid voor heeft genomen maar wel had!

 5. Dank Knoek-koe. Interessant is ook om te lezen dat Romer aan ‘cherry picking’ doet v.w.b. het statuut. In hetzelfde artikel staat in lid 1: (….) Elk der landen draagt zorg voor de verwezenlijking van de fundamentele menselijke rechten en vrijheden, de rechtszekerheid en de deugdelijkheid van het bestuur. (….) Wellicht kan Romer eens geïnterviewd worden hoe zij hier een bijdrage aan heeft geleverd.

  Ik maak mij op zich ook niet heel veel zorgen over Romer. Ik zie voor haar geen politieke meerderheid ontstaan zodat zij regeringsdeelname kan afdwingen. Waar ik mij wel zorgen over maak is dat wij met 15 partijen de verkiezingen in gaan. Dat worden veel 1 a 2 zetel partijen. In Nederland zal politiek gezien ook het nodige gaan veranderen. COHO kan nog wel eens behoorlijke averij gaan oplopen.

 6. Dit is niets meer dan onbeschaamd zieltjes winnen in het ongeletterde NEE-kamp. Het enige dat dit sujet voor ogen heeft is een zetel in de staten. Zij weet als geen ander dat dergelijke retoriek effect heeft.

 7. @Rudy, goed verwoord! Deze figuren trappen alles wat naar controle riekt de grond in!

  Komen zelf nóóit met een viabel alternatief.
  Hebben voor COVID grof meegedaan aan deze “djòdjòcrasia” en de gebrekkige wet de gebrekkige wet gelaten!

  Deze politica denkt dat iedereen net zo smaldenkend en/of onwetend is als haar electoraat.

 8. Ik hoop dat de samenleving inziet dat zo net voor de verkiezingen er veel wordt geroeptoeterd voor de bühne.

  (….) Nederland heeft, volgens Camelia-Römer, geen andere keuze dan om de eilanden in bijzondere crisistijden zoals nu – ongeconditioneerd – bij te staan. Met de waarborgfunctie wordt gedoeld op het bepaalde in artikel 43, tweede lid, van het Statuut van het Koninkrijk, dat luidt:

  ,,Het waarborgen van deze rechten, vrijheden, rechtszekerheid en deugdelijkheid van bestuur is aangelegenheid van het Koninkrijk” (….).

  Ik lees hier een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Door het afwijzen van het COHO en zelf niet met een redelijk alternatief te komen en je in de jaren voor COVID niet bezig te houden met de zaken die echt noodzakelijk zijn, verspeel je m.i. je invloed. COVID is niet de oorzaak, COVID is de versneller.

  V.w.b. het verscheuren. Ik had graag twee linkjes geplaatst, maar ik begreep dat dit gedoe geeft. Google dan op de woorden; “Romer verscheuren justitie” in je resultaten (eind jaren 90) kom je dan een aantal interessante artikelen tegen uit Nederlandse kranten. Er wordt een mooi beeld geschapen over Romer. Verplicht leesvoer voor hen die oppositie willen voeren tegen Romer, maar ook een interessant stukje geschiedenis. Veel lees plezier.

 9. Suzie is een griezelig mens zonder enige vorm van compassie voor haar medemens, ze kan zich zondermeer aansluiten bij de rest van de Curaçaose ‘zakkenvullers’ Behalve haar eigen kring!!

 10. “maar heeft ze altijd geprobeerd de burger te sparen.”
  Nee Suzi je hebt de burgers niet gespaard.
  Alles wat je aan “leuke snabbels” geteld hebt voor je man, je schoonzoon en je eigen bedrijf is betaald door de burger. Het regelen van astronomische salarissen voor bestuurders van overheids nv’s is betaald door de burger. Wetgeving voor de offshore gokbedrijven zo maken dat ze totaal niets af hoeven te dragen is betaald door de burger.
  Suzi heeft niets gedaan om de burgers te sparen.
  De burgers kunnen niet sparen om dat al haar geregel altijd een prijskaartje had. En een deel van dat prijskaartje is direct of indirect in haar portemonnee verdwenen.
  En het prijskaartje is altijd op het bord van de burgers terecht gekomen.
  Ik wist niet dat Suzi een familielid had met de naam of bijnaam “burger”

 11. “ongekend ontrecht”? – nee PIN ” ongekend corrupt”.

  Helaas zou het mij niets verbazen dat de partij gewoon een zetel gaat winnen omdat de kiezer in Curacoa nu eenmaal graag krijgt te horen dat het allemaal de schuild is van Nederland in plaats van onze “toppers”

 12. Wie trekt zijn portemonnee op Curaçao open zonder strakke voorwaarden?
  In ieder geval niet Suzy! Zeker de banken, en gehaaide juristekantoren/ consultantskantoren niet !
  Niemand doet dat.

 13. Mercée Doran nr. 8 op de lijst presenteerde zich eerder op TV als een wierook expert en nu haar programma bij Direct TV is geschrapt, heeft ze plotseling verstand van politiek?

  Suzy Camelia-Römer voelt al natigheid wat betreft het vullen van zaken van vrienden en familieleden met gemeenschapsgeld.

  Er is wel heel wat fantasie voor nodig om een link tussen de zogeheten kindertoeslagaffaire en COHO te maken. Blijkbaar weet ze, een domme bevolking kan je altijd van alles wijsmaken.

 14. Juist wegens ordinaire zakkenvullers als Sushi Suzy en haar schoothondje Alvin Daal hebben we COHO hard nodig.

  Alvin Daal reisde bijvoorbeeld op kosten van de gemeenschap de hele wereld over om landbouwbeurzen te bezoeken, terwijl deze beroepsparasiet van de overheid nog geen tomaat van een aardappel kan onderscheiden.

 15. Is ruimte voor Photoshop Sushi Suzy, de “dame” die kijkt zoals iemand kijkt, die gehoord heeft te zijn uitbehandeld bij de schoonheidsspecialiste….

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Steun Knipselkrant Curacao

Knipsel brengt regelmatig misstanden aan het licht met de nodige bewijzen en onderbouwing.
Als je de analytische blogs en naschriften van KKC waardeert kan je ons helpen dit nieuwsforum mogelijk te blijven maken.

Een donatie helpt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek op de eilanden in stand te houden. Uw steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met dit werk. Masha danki!

Geselecteerd bedrag € -

Vragen over doneren? Kijk hier voor meer informatie.

Zoeken

Recente reacties