28 C
Willemstad
• donderdag 6 mei 2021 09:52

PBC | 30.000 mensen op Curaçao volledig gevaccineerd

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bijna 30.000 mensen op Curaçao zijn volledig gevaccineerd. Vanochtend om 10.00 werd die mijlpaal bereikt. Nog eens 45.000 mensen hebben hun eerste prik gehad. Dat...

PBC | Laura Quast krijgt eindelijk de Cola-Debrot-prijs

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Dramaturg Laura Quast heeft vandaag dan eindelijk de Cola Debrotprijs 2020 gekregen uit handen van premier Eugene Rhuggenaath. De Curaçaose cultuurprijs, in de categorie Theater,...

PBC | COVID Art Project van start

Persbureau Curacao Vandaag, woensdag 5 mei, start het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied met het COVID Art project. Het fonds roept vanaf deze dag alle artiesten en kunstenaars van...

ParadiseFM | Voedselhulp via ministerie komt moeilijk op gang

De voedselhulp op ons eiland komt moeilijk op gang, nu de overheid er sinds deze week verantwoordelijk voor is. Zaterdag hebben ze die taak overgenomen van het...

NTR | Nabestaanden over 4 mei herdenking: ‘Goed om stil te staan bij die nare tijd, hoe sober ook’

Marit Severijnse KRALENDIJK – “Mijn vader ging vroeger en nu hij er niet meer is, vind ik het belangrijk om hem en de familie te vertegenwoordigen,’’ dat zegt...

DH | Govt. representative Helmond reflects on freedom on May 4

SABA/ST. EUSTATIUS--Dutch Government Representative in the Caribbean Netherlands Jan Helmond wondered what freedom really means in front of a small party gathered in Bonaire on Tuesday, May...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAntilliaansDagblad | Ongeloof en boosheid

AntilliaansDagblad | Ongeloof en boosheid

Binnen 72 uur opnieuw black-out; nu andere oorzaak

Willemstad – Curaçao is voor de tweede keer binnen 72 uur tijd getroffen door een complete stroomuitval. Na maandagochtend was het donderdagmiddag wéér raak. De samenleving reageert met ongeloof en grote verontwaardiging.

Darick Jonis, algemeen directeur van Aqualectra legde ‘met pijn in mijn hart’ uit dat de black-out dit keer een andere oorzaak heeft dan de stroomuitval van begin deze week. ,,Het is nu niet de capaciteit die ons parten speelt, maar een fout in het protectiesysteem”, stelde hij in een persbriefing, buiten op het terrein van het energiebedrijf aan de Dokweg. Jonis neemt, samen met financieel directeur Neysa Isenia, alle verantwoordelijkheid voor het gebeuren op zich.

Donderdag viel de elektriciteit omstreeks 15.00 uur uit als gevolg van een storing in de CRU-plant op het Isla-terrein. CRU staat voor Curaçao Refinery Utilities, ook wel bekend als de BOO-centrale. De storing vertoont veel gelijkenissen met die van november vorig jaar, legt de directeur uit. Het nutsbedrijf heeft daardoor wel sneller kunnen handelen en zo spoedig mogelijk telecommunicatiebedrijf UTS/Flow van stroom voorzien. De topman legt uit dat CRU en Aqualectra elkaar nodig hebben, ook bij het opstarten.

,,Vandaag zagen we ineens dat CRU, als gevolg van een probleem aldaar, alle elektra van Aqualectra wegtrok. Met als gevolg dat onze machines allemaal één voor één uitvielen. Daarnaast is het zo dat er een krachtig beveiligingssysteem in de nieuwe centrale bij de Dokweg is ingebouwd en dat bij een storing al snel alle eenheden worden afgesloten. Er is 150 miljoen gulden in de nieuwe plant gestoken, dus een goede bescherming is nodig. Tegelijkertijd moeten we zoeken naar een betere balans, waarbij dit – een black-out – toch niet zo snel kan gebeuren”, zo licht Jonis nader toe.

Hij kon om 18.00 uur tijdens de ingelaste briefing nog niet zeggen hoe laat hij de stroom terugverwachtte. Dokweg moest op dat moment nog opstarten. Iets voor 19.00 uur werden de eerste wijken weer van elektra voorzien, maar vele buurten op het eiland zaten nog in het duister. In huizen zorgden kaarsjes voor een beetje licht. Op veel plekken waren generatoren te horen. Op de stille, donkere straten heerste begin van de avond een spookachtige sfeer. Om 21.00 uur was circa 85 procent van de huishoudens en bedrijven weer aangesloten. Tegen 22.00 uur liet de directie desgevraagd weten dat iedereen weer stroom had. Bijna zeven uur na de uitval.

De stroomstoring ontstond precies op het moment dat de bedrijfsleiding de black-out van maandag aan het evalueren was. ,,Ik zag, voor mijn ogen, op de schermen in de controlekamer alles op rood springen”, aldus de directeur.

,,We waren fase twee van een storing aan het bespreken, namelijk het ontwikkelen van een Plan B. Fase één is een analyse van wat er is gebeurd. Fase drie is hoe problemen zo snel mogelijk opgelost kunnen worden. We hebben er vandaag voor gezorgd dat sommige wijken binnen twee uur weer op het net aangesloten waren.”

Ondertussen zijn volgens Jonis verschillende medewerkers van vakantie teruggeroepen. Mensen uit het buitenland krijgen is wat moeilijker vanwege de coronamaatregelen en reisrestricties. Maar zelfs daarvoor heeft het nutsbedrijf bij het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) een verzoek ingediend om de mensen die eigenlijk in quarantaine moeten toch enkele uurtjes per dag op het machinepark aanwezig te laten zijn.

Op sociale media was de boosheid groot. Velen kunnen niet begrijpen dat het eiland weer in het donker zit. Ze wijzen op de economische schade, maar ook op de reputatie van Curaçao. Er worden vraagtekens gezet bij de betrouwbaarheid van de infrastructuur van Aqualectra.

Minister Steven Martina (MAN) met Aqualectra in zijn portefeuille heeft nog niet gereageerd.

Bron: Antilliaans Dagblad

6 reacties

 1. Heb gehoord dat Neysa Isenia haar Girobank best buddy en partner in crime Stephen Capella als consultant heeft binnengehaald bij Aqualectra.

  Hij factureert via zijn moeder in Panama die ‘Avalon software aan Aqualectra levert’.

 2. Mensen in quarantaine toch enkele uurtjes per dag laten werken. Geweldig ! Machinepark weer besmet.
  De tank van mijn generator zit vol met diesel. Merry Christmas !

 3. Overal waar onkunde management speelt worden zaken van elkaar afhankelijk gemaakt die dat helemaal niet hoeven en moeten. Maar als je niet denkt vanuit continuïteit kom je daar niet achter.

 4. …..“Jonis neemt, samen met financieel directeur Neysa Isenia, alle verantwoordelijkheid voor het gebeuren op zich.”….

  Hoe?, wat betekent dat?
  Of zijn het lege woordjes?

  Verantwoordelijkheid nemen is:
  Dokken, uit jouw portemonnee!
  Niet zoals politicie en een sigaar uit eigen doos aanbieden! Of sinterklaas spelen met belastingcentjes.

  Eigenlijk moet je weg, zonder oprotpremie, en opdraaien voor alle schade die jouw miljoenensalaris management heeft veroorzaakt

 5. “Jonis neemt, samen met financieel directeur Neysa Isenia, alle verantwoordelijkheid voor het gebeuren op zich.”

  Bye bye…..

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties