28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Kopen stemmen moeilijk te bewijzen’

HomeMediaAntilliaansDagblad | ‘Kopen stemmen moeilijk te bewijzen’
Honderd gulden gift certificate van partij KEM | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Het is in de praktijk zo goed als onmogelijk te controleren of er bij het uitdelen van cadeautjes door politieke partijen ook een afspraak met de ontvanger wordt gemaakt om voor de partij in kwestie te stemmen. ,,Dat is niet te bewijzen. De ontvanger zou in zo’n geval zelf aangifte moeten doen van het kopen van stemmen.”

Dat zegt Raymond ‘Pacheco’ Römer, voorzitter van de Electorale Raad (voorheen het Hoofdstembureau) tegenover het Antilliaans Dagblad.

De verkiezingscampagne is in volle gang. Overal hangen reclameborden en wapperen vlaggen van de vele politieke partijen die dit jaar aan de Statenverkiezingen willen meedoen. Ook gaan de partijen, om zo veel mogelijk kiezers voor zich te winnen, de wijken in en worden onder andere voedselpakketten uitgedeeld.

Afgelopen weekeinde verscheen een video op social media waarin te zien is dat Michelangelo ‘Lo’ Martines, van Partido Kem, die komend weekeinde meedoet aan de voorverkiezingen, waardebonnen van Centrum Supermarkt uitdeelt in Jandoret; de wijk waarin hij is opgegroeid. Martines deelde de bonnen in een witte envelop zelf uit en zei dat er boodschappen mee gedaan konden worden bij Centrum. Deze actie riep bij verschillende mensen de vraag op of hier geen sprake is van het kopen van stemmen en of dit wel is toegestaan.

Het aspect van het kopen van stemmen is moeilijk te bewijzen, als daar al sprake van is, zo legt Römer uit. ,,De vraag is eigenlijk wat het cadeautje dat door de politieke partij wordt gegeven, precies inhoudt. Alle politieke partijen zeggen dat ze arme mensen helpen. Dat mag. Ook als het gewoon gaat om reclame maken voor de politieke partij of een politicus. Er staat nergens geschreven dat dit niet is toegestaan; dit is niet in de wet geregeld. Het wordt strafbaar als er bij de uitwisseling van dat cadeautje afspraken worden gemaakt dat de ontvanger bij de verkiezingen op de betreffende persoon of politieke partij stemt. Maar hoe bewijs je dat er sprake is van het kopen van stemmen? Dat is niet te doen.”

De Electorale Raad heeft geen meldingen binnengekregen van mogelijke gevallen van het kopen van stemmen. Maar zelfs als dit bij de Electorale Raad wordt gemeld, kan daar niets tegen worden gedaan. ,,Wij kunnen de schuldigen niet straffen. Er moet aangifte worden gedaan bij de Justitiële autoriteiten en die pakken het op”, aldus Römer, die verder aangeeft dat de Electorale Raad wel een stukje eigen verantwoordelijkheid neemt en de bevolking zoveel mogelijk probeert bewust te maken van het belang van het ‘eerlijk stemmen’.

,,Als ik arm ben en iemand me eten aanbiedt, dan neem ik het aan. Maar dat betekent nog niet dat ik voor de persoon of partij moet stemmen. Ik zeg altijd tegen iedereen: verkoop nooit je principes of geweten. Aan niemand. Dat blijven we benadrukken; zeker in deze verkiezingstijd.”

Bron: Antilliaans Dagblad

7 reacties

  1. @Rudy
    Dank voor de aanvulling! Op deze manier wordt ook voorkomen dat iemand (ongemerkt) aan meerdere partijen steun kan betuigen. Zou mij namelijk evenmin verbazen. Hier een voedselbon en daar een kilo porkchop ontvangen.

  2. @Lex: je hebt gelijk en daarnaast wie zeg dat ik ook daadwerkelijk op KEM ga stemmen. Politieke partijen beloven van alles in deze periode, maar…. Het is nu een keertje omgedraaid. Ik beloof als kiezer op KEM te stemmen, krijg mijn waardebon en als ik in het hokje sta kleur ik toch een ander vakje in.

    @William: mooi artikel, maar een paar maanden na de verkiezingen kunnen we alle gekozen parlementariërs wel door het OM laten vervolgen. Zij hebben allemaal beloftes gedaan….

    Wat ik hiermee wil zeggen is dat het ‘ kopen’ van stemmen nog niet zo heel eenvoudig is.

  3. @William
    “Ik denk dat er geen enkele partij is geweest tot nu toe die uit “naastenliefde” iets hebben gedaan”.

    Het gaat er niet om wat wij denken maar wat juridisch bewijsbaar is.
    Partido KEM zou bij de rechter kunnen beweren dat het een nieuwe partij is die wel aan naastenliefde gaat doen. Hoewel niemand dat gelooft en het wel gaat om stemmen te winnen: bewijs maar dat die naastenliefde niet waar is,
    Onmogelijk al er geen getuigen zijn die het tegenovergestelde- belofte doen-
    beweren.
    Op St. Maarten heeft zo’n casus zich voorgedaan.

  4. Ik denk dat er geen enkele partij is geweest tot nu toe die uit “naastenliefde” iets hebben gedaan.
    Ik durf te stellen geen enkele. Natuurlijk is het moeilijk te bewijzen, dat spreekt. Maar men herinnert zich nog wel in 2017 toen het ‘gerucht’ de ronde deed dat de PAR zo’n 1000 stemmen ophaalde voor 300 NAF pp in de wijk waar ongetwijfeld nooit iemand op die partij zou stemmen, Seru Fortuna. Vreemd vond ik dat altijd dat daar nooit onderzoek naar is geweest.
    Tenzij het aantal stemmen per wijk niet worden vermeld. Dat weet ik niet.

  5. @William
    Indien in de wet daadwerkelijk staat ” door gift OF belofte” dan is het enkele feit van het geven van een waardebon al strafbaar ook indien er geen belofte aan te pas komt. ( of een verkrijger van zo’n bon moet getuigen dat er weldegelijk om een -mondelinge- belofte wordt gevraagd. Dat zou dan iemand moeten zijn die welbewust op een andere partij stemt).
    Maar ik kan mij wel vinden in de redenatie van de heer R. Römer dat het heel moeilijk aan te tonen is. Men kan immers ook waardebonnen verstrekken wanneer er helemaal verkiezingen zijn. Gewoon uit naastenliefde.
    De wettekst is dan onduidelijk/onhoudbaar in huidige vorm.

  6. De wet is er duidelijk over:

    ??????? ?:?? ??????? ??? ?????????? ???????
    1. Hij die bij gelegenheid van een krachtens wettelijk voorschrift uitgeschreven verkiezing door gift of belofte iemand omkoopt om zijn of eens anders kiesrecht hetzij niet, hetzij op bepaalde wijze uit te oefenen, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie.
    2. Met ten hoogste dezelfde straf wordt gestraft de kiezer of de gemachtigde van een kiezer die zich door gift of belofte tot een of ander laat omkopen.

  7. De wonderen zijn de wereld nog niet uit.

    De heer Pacheco Römer met een verstandig relaas.

    Had ik mij zich nooit kunnen voorstellen!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties