28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Klacht tegen ‘uitmelken’

HomeMediaAntilliaansDagblad | Klacht tegen ‘uitmelken’
Ftac aangeschreven over ‘prijsafspraken en misbruik’ door KLM en TUI fly | Roger Cannegieter

Willemstad – De Fair Trade Authority Curaçao (Ftac), de lokale mededingingsautoriteit ofwel concurrentiewaakhond, heeft een klacht ontvangen over de handelwijzen van de luchtvaartmaatschappijen KLM en TUI fly.

De klacht betreft het verwijt voor het maken van prijsafspraken (‘kartelvorming’) en het misbruiken van hun monopoliepositie op de route tussen Amsterdam-Curaçao. ,,KLM heeft in elk geval meer dan 60 procent op de betreffende route”, aldus de klager.

Hij citeert het doel van de Ftac, volgens haar eigen website: ,,Een vrije en onvervalste markt is niet vanzelfsprekend. Bedrijven kunnen onderling samenspannen om de concurrentie uit te schakelen, bijvoorbeeld door afspraken te maken over de verkoopprijzen van hun producten, of door klanten onderling te verdelen. Verder kunnen grote bedrijven hun machtspositie misbruiken om kleine bedrijven uit de markt te drukken. Een gevolg hiervan is dat er hoge prijzen worden gevraagd, minder diversiteit is in het aanbod, de service gebrekkig is en de kwaliteit te wensen overlaat. Anders gezegd: concurrentieverstoringen zijn slecht voor de economie.”

Het verbaast de klager, ‘als ingezetene van Curaçao’, dat de Ftac blijkbaar ‘nimmer de woekerprijzen van de internationale luchtvaartmaatschappijen, de evidente prijsafspraken en het discriminatoire handelen ambtshalve heeft durven aanpakken’. Zo blijkt uit het schrijven aan de lokale mededingingsautoriteit.

Verwezen wordt naar het artikel ‘Tickets kerst sky high’ maandag in het Antilliaans Dagblad – inmiddels op de website al ruim 15.000 keer gelezen – dat de prijzen van KLM en TUI voor reizen van Schiphol naar Hato het drievoudige zijn van wat normaal wordt gerekend. Dit is overigens al een jarenlang bekende praktijk tijdens de vakantieperiode, aldus de klacht.

,,Je betaalt nu feitelijk een businessclasstarief voor een vlucht met een stoel naast de keuken. De top van zowel TUI als KLM stelt met droge ogen dat ‘de prijzen een resultaat zijn van vraag en aanbod’. En ook: ‘Zodra onze prijzen lager worden, volgt ook de KLM en wederzijds. Dat heet concurrentie’, aldus de manager van TUI op Curaçao. Maar zo naïef is de Ftac toch echt niet om dit te geloven?”

Het gaat hier, volgens de melding aan de concurrentiewaakhond, ‘om overduidelijke prijsafspraken en kartelvorming op deze route’. ,,Zelfs met de inzet van extra stoelen (lees: vliegtuigen) blijven deze hoge tarieven – als het hun uitkomt – van toepassing.”

Verder vraagt de klager om ‘gaarne te onderzoeken’ waarom de prijzen voor all-inclusiveresorts, te weten ticket voor vlucht én hotelverblijf samen, lager zijn dan, dan wel gelijk zijn aan individueel aangeboden tickets. ,,Dan is het discriminatoire karakter van de aanbieding bij de Ftac toch wel duidelijk?”

Maar toch durft TUI te stellen, vervolgt de klacht aan zowel functionarissen als bestuursvoorzitter van Ftac: ,,Nee, wij willen graag een zo aantrekkelijk mogelijke prijs aanbieden voor iedereen, dus wij maken geen onderscheid.”
Oók discriminatoir, meldt de schrijver, omdat de Curaçaose ingezetene en zijn studerende kinderen in Nederland worden benadeeld ten opzichte van, ten eerste, de (lokale en internationale) toeristenindustrie en, op de tweede plaats, de buitenlandse toerist. ,,Curaçao en zijn bevolking verdienen financieel vrijwel niets op die buitenlandse boekingen.”

Dat een en ander verder ook helemaal niets te maken heeft met een door de Curaçaose overheid opgelegde ‘capping’, zoals aangevoerd door KLM, bewijst het feit dat naar eigen zeggen van deze luchtvaartmaatschappijen een ticket van Curaçao naar Amsterdam en terug in dezelfde periode slechts 549 euro kost. ,,Reizigers die komen moeten ook weer gaan, dus de wet van de communicerende vaten gaat hier gewoon op.”

De klager concludeert in het schrijven aan Ftac dat hier sprake is van ‘het ongegeneerd misbruik maken van hun monopolie’. ,,De Ftac, die voor de lokale (lees: Curaçaose) consument dient op te komen, kan hier nu aan beginnen. Het volk van Curaçao en zijn in het buitenland studerende kinderen betalen (lees: sponsoren) de prijs voor voordelige all-inclusivereizen van buitenlandse vakantiegangers. Wij geven de buitenlandse luchtvaartmaatschappijen alle ruimte hun monopoliepositie te verstevigen en de lokale bevolking uit te melken. Waarom?”

Deze krant heeft in eerdergenoemde publicatie van maandag beide vliegbedrijven uitvoerig aan het woord gelaten om te reageren op de feitelijke constatering dat de ticketprijzen in de kerstperiode weer bijzonder hoog zijn. Zie daarvoor:
https://antilliaansdagblad.com/nieuws-menu/22587-tickets-kerst-weer-sky-high

Bron: Antilliaans Dagblad

8 reacties

  1. Of we het leuk vinden of niet we zitten nu eenmaal met een groot gedeelte van de wereld in een economie van vraag en aanbod.
    Is de vraag hoger dan het aanbod gaan de prijzen omhoog. Dit geldt op alle terreinen. vliegtickets, overnachtingen, levensmiddelen etc.
    En wie het onderste uit de kan wil krijgt de deksel op de neus. Wordt het niet meer verkocht.

  2. de exhorbitante ticketprijzen in de maanden van kerst / oud en nieuw en carnaval zijn mij al jaren een doorn in het oog. Voor mij lijken deze verdiensten een beetje op woekergeld..Misbruik maken van de situatie..nu verschuilen de maatschappijen zich achter : vraag en aanbod en concurrentie…concurrentie is niets nieuws.. de maatschappijen weten dat er tijdens die feestdagen veel meer wordt gevlogen dan de rest van het jaar…dus is dat een “goed argument om je achter te verschuilen en de prijzen te verhogen..lang leve de ” Groei van de Gebreidelde Economie !!.. wordt vervolgd..

  3. Als de vraag naar vluchten plotseling stijgt (bijvoorbeeld door de feestdagen) en het is niet mogelijk de capaciteit op korte termijn te verhogen, wat zou DAN een goede manier zijn om de beschikbare tickets te verdelen onder de gegadigden?

  4. @William: en die Duitsers zijn toen naar de kloten gegaan. Waarschijnlijk omdat het zo goed draaide.

    Daarbij, waarom heb je een stoelgarantie nodig als de andere 2 partijen de boel aan het uitmelken zijn?

  5. Rond kerst is het overal duur om ergens heen te vliegen of je moet op kerstavond vliegen. Curacao heeft weinig connecties dus dan blijven de prijzen hoog. Wellicht 1 idee om de prijs opbouw goed te bekijken?

  6. Het is natuurlijk al jaren zo, Suriname en Curacao zijn de vluchten geweest waar geen concurrentie werd toegestaan er werden geen andere Europese lijndiensten toegelaten tot uiteindelijk de Duitsers hierheen mochten komen nota bene met stoelgarantie.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties