30 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Giro was tijdbom

HomeMediaAntilliaansDagblad | Giro was tijdbom
Overheid moest ongecontroleerd faillissement voorkomen | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Een ongecontroleerd faillissement van de noodlijdende Girobank zou een ‘ernstige bedreiging’ voor de lokale financiële stabiliteit en de lokale economie opleveren.

Ongeveer 15 procent van de bevolking van Curaçao heeft een rekening bij Girobank, waaronder kleine, middelgrote en grote ondernemingen en ook aan de Curaçaose overheid gelieerde partijen.

Dat is mede de reden waarom de regering-Rhuggenaath, die de kwestie Giro erfde, het tot haar verantwoordelijkheid rekent om het probleem op te lossen. Een probleem waarvoor een lening van 170 miljoen gulden van Nederland wordt aangegaan en waarvoor de ‘license fee’ – te betalen over internationale transacties – zal worden opgetrokken.

,,In het geval dat het Land Curaçao geen liquiditeit zou verschaffen aan Girobank zouden alle overgebleven schuldeisers – in ieder geval gedurende lange tijd, maar waarschijnlijk definitief – hun geld kwijt zijn”, aldus het document ‘Toetsingskader Risicoregelingen Rijksoverheid: Lening aan Curaçao ten bate van gecontroleerd faillissement Girobank’.

Alle activa zouden in een faillissement namelijk moeten worden aangewend om de vordering van de Centrale Bank CBCS op Girobank (267 miljoen) af te lossen; het statuut van de CBCS staat de Centrale Bank niet toe een verlies te incasseren.

,,Dit zou gezien de toch al precaire economische situatie in het Land aanzienlijke risico’s voor de economische en financiële stabiliteit met zich meebrengen. Mogelijk kan dit ook tot sociale onrust op het eiland leiden, zeker aangezien Girobank deels een staatsbank was.”

Dit laatste is slechts voor een uiterst gering aandeel het geval, namelijk 2,1 procent. De meeste aandelen zijn in handen van Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) met 39,8 procent, maar vooral International Investment Group (IIG) Capital met hoofdkantoor in New York die 58,1 procent in handen heeft. IIG werd destijds naar Curaçao gehaald door toenmalig bankier, Girobankdirecteur Eric Garcia.

In december 2013 volgde de noodregeling, waarbij de CBCS het roer overnam. Ook is toen door de Centrale Bank aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie (OM), die de kwestie echter seponeerde.

In verband met de ‘bemoeienis’ van de overheid voor een oplossing van de problemen bij een voornamelijk particuliere bankinstelling, luidt een van de argumenten ook: ,,Het ongecontroleerde faillissement van Girobank zou tot bredere onzekerheid in de financiële sector van Curaçao kunnen leiden, wat mogelijk weer tot problemen bij andere financiële instellingen leidt.”

Dit volgt enerzijds uit de relatieve omvang van Girobank, een van de grotere banken op Curaçao, en daarnaast uit het feit dat de controle die CBCS sinds 2013 uitoefent ‘kennelijk onvoldoende is geweest om ordentelijke afwikkeling te waarborgen’, meldt de notitie.

,,Dit kan het vertrouwen in de toezichthouder en de overige onder toezicht gestelde banken ernstig beschadigen”, vervolgt het Toetsingskader. ,,Temeer nu er meer financiële ondernemingen in de noodregeling zitten waarbij de financiële situatie niet rooskleurig is en een acute run op de onderneming – in wat voor vorm dan ook – zeer destabiliserend kan werken.”

Minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën van Curaçao is, tezamen met de CBCS, verantwoordelijk voor de stabiliteit van het financieel stelsel op Curaçao. Daarnaast is de overheid verantwoordelijk voor de bevordering van de economie op het eiland. ,,Gezien deze verantwoordelijkheden ligt het in de rede dat zij een ongecontroleerd faillissement van Girobank willen voorkomen.”

De enige mogelijkheid voor Curaçao om dit bedrag te lenen, te weten een lening voor de gewone dienst van de begroting, is onder de uitzonderingsgrond op basis van artikel 25 van de Rijkswet financieel toezicht (Rft). Daarbij heeft het Nederlandse kabinet-Rutte de inschatting gemaakt dat deze lening inderdaad noodzakelijk en verantwoord is gegeven de situatie op Curaçao.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties