30 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Geen paniek!’

HomeMediaAntilliaansDagblad | ‘Geen paniek!’
Gerstenbluth: Team paraat voor monitoring toeristen

Willemstad – Er is volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth geen reden voor paniek nu in Nederland een run op vakanties naar Curaçao is ontstaan na het nieuws eerder deze week van premier Mark Rutte dat er voor het negatief reisadvies een uitzondering is gemaakt voor het Caribisch deel van het Koninkrijk.

De angst die nu bij een deel van de Curaçaose bevolking leeft dat Nederlanders tijdens hun bezoek aan Curaçao het coronavirus met zich meebrengen, wordt volgens de epidemioloog afgedekt met het systeem dat de afdeling Epidemiologie van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur nu ‘in place’ heeft om de risico’s zoveel mogelijk te beperken.

Zo worden personen die voorafgaand aan de reis positief worden getest voor het virus niet op het vliegtuig toegelaten en worden reizigers die wel meemogen, eenmaal op Curaçao gemonitord.

,,We krijgen mensen beschikbaar voor controles bij hotels en andere accommodaties. Deze mensen worden onder andere door de hotels zelf geleverd en vervolgens door ons getraind. De toerist die hier komt wordt gedurende 14 dagen vier keer gebeld of bezocht om na te gaan of er sprake is van symptomen. Als dit aan het eind van deze 14 dagen nog niet het geval is, laten we deze toeristen met rust”, aldus Gerstenbluth, die vervolgt:

,,Het systeem is nooit waterdicht, maar op deze manier kunnen we er voor 80 procent voor zorgen dat wie hierheen komt het virus niet met zich meeneemt en als dat wel gebeurt, het virus in ieder geval niet verspreidt.”

Maar, zo zegt Gerstenbluth, het is veelal niet de toerist die het virus verspreidt, maar de lokale bevolking. ,,De toerist neemt het virus misschien mee, maar eenmaal hier wordt het door ons verspreid. Daarom blijven de maatregelen voor onszelf waar we constant op hameren steeds van enorm belang. Covid is er nu eenmaal, het gaat niet meer weg en voorlopig is er geen vaccin. We moeten ons de maatregelen om besmetting en verdere verspreiding eigen maken: houd afstand, vermijd samenscholing. Als je ergens komt waar je geen afstand kan houden of waar sprake is van samenscholing, ga dan weg.

En het belangrijkste: als je ziek bent, blijf dan binnen. Denk niet alleen aan jezelf, maar ook aan anderen en vooral aan de meest kwetsbaren binnen onze gemeenschap. We moeten voorkomen dat ons zorgsysteem overbelast wordt. Dat zijn de belangrijkste dingen die we allemaal zelf in de hand hebben”, aldus de epidemioloog.

Gerstenbluth heeft met zijn team zelf een grote rol gespeeld bij het uiteindelijke besluit van Nederland om Curaçao vrij te stellen van het negatief reisadvies voor Nederland. De epidemioloog vindt dit zelf onbelangrijk – ‘het gaat niet om mij’- maar legt wel uit hoe desastreus het zou zijn geweest als het besluit van Nederland anders was geweest.

,,Denk aan de geestelijke gezondheid van de mensen die bijvoorbeeld werkzaam zijn in de toeristensector en hun baan verliezen en in een depressie terechtkomen. Nederland wordt voor Curaçao als een ‘lifeline’ op zowel sociaal als financieel-economisch gebied gezien. Daarom moet het opnieuw invoeren van strengere restricties als een ultimum remedium worden gezien. Dat kunnen we niet zonder meer doen.”

Gerstenbluth houdt vandaag samen met premier Eugene Rhuggenaath een persconferentie over de laatste ontwikkelingen op het gebied van Covid-19.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 reacties

  1. Billetje is dus naar Nederland gereisd en heeft het volgende beklonken. Wij gaan gewoon door met graaien en verrijken. Jullie kijken de andere kant op en sturen ongebreideld toeristen onze kant op. KLM is hiermee gered en gaat niet bankroet. De domme bevolking op Curacao houden we binnen en op afstand van de toeristen. Profeet Gerstennat houd de bevolking wel in toom met zijn Willie Wartaal verhalen. En de bevolking van Curacao zag dat het goed was en zal volgend jaar weer stemmen op deze paljassen. Maar ja we hebben wel de maffia verhinderd om zich te vestigen op Curacao. Toch? Nou dan..

  2. Wie had ooit kunnen dromen dat Curacao de enige vakantie optie voor Nederlanders zou zijn?

    Maak het beste van deze ‘monopolie’ positie Chata,
    Het geeft het eiland een kans om zich te profileren bij reizigers die onder normale omstandigheden niet naar Curacao zouden komen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties