28 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 04:53

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Geen beweging aan de kant van Ansary’

CBCS reageert feitelijk op jongste aanval Ennia-eigenaar

Ennia advocaat Mirto Murray | Antilliaans Dagblad

Willemstad – ,,Aan de kant van de heer Ansary is tot nu toe geen enkele beweging richting een concreet schikkingsvoorstel gekomen, ondanks diverse uitnodigingen daartoe.”

Zo reageert de Centrale Bank CBCS op een ‘statement’ van Hushang Ansary’s Parman International bv (PIBV) waarin, zoals hij zelf zegt, ‘met krachtige bewoordingen’ kritiek wordt geleverd aan het adres van de Centrale Bank, die ‘falen’ wordt verweten ten aanzien van het mandaat dat in verband met Ennia werd verkregen met de noodregeling in 2018.

- Advertentie -

Terwijl PIBV namens Ansary vooral kijkt naar de periode ná de door het gerecht uitgesproken noodregeling van 6 juli 2018, heeft de CBCS juist aandacht voor alles wat zich in de periode vóór die datum binnen en met betrekking tot de Ennia Groep heeft voorgedaan.

,,Na een uitgebreid onderzoek kon worden vastgesteld dat door wanbeleid van oud-beleidsbepalers en aandeelhouders, waarbij weloverwogen gebruik is gemaakt van ondoorzichtige constructies en van de instellingen die buiten het toezicht van de CBCS vielen, Ennia een schade heeft geleden van minimaal 700 miljoen gulden”, legt de Centrale Bank andermaal uit.

,,Die schade vordert Ennia nu terug in de aansprakelijkheidsprocedure die op 11 oktober 2019 met een verzoekschrift aanhangig is gemaakt. Bijna een jaar daarna, op 28 september 2020, is door de heer Ansary in die procedure gereageerd op het bewijsmateriaal en de onderbouwing van de stellingen in het verzoekschrift.”

Afgelopen maandag heeft advocaat Mirto Murray (op de foto rechts) namens de gedaagden PIBV, Ansary, zijn dochter Nina Ansary en de voormalige Ennia-directeuren Ralph Palm en Abdallah Andraous de zogeheten conclusie van antwoord bij het gerecht ingediend. Het document wil de raadsman niet delen met de media.

- Advertisement -

In plaats daarvan stuurde PIBV een verklaring naar de pers, waarin fel wordt uitgehaald naar de CBCS en – niet voor het eerst – specifiek naar CBCS-directeur Jose Jardim. Al eerder richtte Ansary zijn pijlen op de financieel-economisch directeur van de Centrale Bank.

Door het Antilliaans Dagblad gevraagd om een reactie, geeft de CBCS het volgende op feiten gebaseerde commentaar:

,,Begin juli 2018 is, op verzoek van de CBCS, door het Gerecht in eerste aanleg van Curaçao de noodregeling uitgesproken ten aanzien van onder andere Ennia Caribe Leven nv, Ennia Caribe Schade nv en Ennia Caribe Zorg nv. De heer Ansary heeft die uitspraak van de rechter via meerdere gerechtelijke procedures aangevochten en deze procedures verloren. Ook de US Bankruptcy Court in New York heeft de noodregeling erkend en het verweer van de heer Ansary daartegen verworpen. De rechtmatigheid van de noodregeling staat vast.

De noodregeling is ook uitgesproken tegen Ennia Caribe Holding nv en EC Investment nv. Die twee instellingen stonden niet onder het toezicht van de CBCS en daardoor was het pas na het uitspreken van de noodregeling mogelijk om de ware omvang van de problematiek te overzien.”

Ook meldt de Centrale Bank: ,,De CBCS is steeds bereid serieuze schikkingsonderhandelingen te voeren. In de afgelopen jaren – voor en na het uitspreken van de noodregeling – zijn meerdere keren uitgebreide besprekingen met de heer Ansary gevoerd. Indien de heer Ansary met een concreet en realistisch schikkingsvoorstel komt om de door Ennia geleden schade te compenseren, staat de CBCS klaar om daarover in gesprek te gaan.”

Intussen werkt de CBCS samen met het managementteam bij Ennia naar eigen zeggen ‘onverminderd hard verder aan de wettelijk opdracht tot herstructurering van Ennia’. De overige opmerkingen en beschuldigingen van Parman International en Ansary laat de CBCS kennelijk voor hun rekening, want daar wordt verder niet op ingegaan. Het gaat dan om de ‘miljoenenverliezen’ en het ‘verlies aan marktaandeel’, waardoor ‘de belangen van polishouders en de baanzekerheid van het personeel gevaar lopen’.

Ook speelt Ansary de huidige top van de CBCS uit tegen de vorige directie van de Centrale Bank, destijds onder aanvoering van president Emsley Tromp, want met het optreden sinds 2018 worden volgens Ansary de besluiten van de voorgangers gedurende de afgelopen elf jaar ‘in diskrediet’ gebracht. Al die jaren werd gewoon ingestemd met de publicatie van de jaarcijfers van Ennia. Door hier nu tegenin te gaan wordt, aldus Ansary, het vertrouwen van het publiek in de CBCS ‘ondermijnd’.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

3 reacties

  1. Duidelijker kan Ansary het niet aangeven. Onder het bewind van Tromp en kornuiten Romero en Hasselmeyer werd alles goed gekeurd. Dat klopt natuurlijk want die waren blijkbaar ook op de payroll van Ansary.Wanneer gaat de toenmalige directie van de CBCs voor de bijl of moet dat net als Saleh ook beschermd worden door het hof?? Waar blijft de strafzaak. Hier is duidelijk sprake van een criminele organisatie. En neem dan gelijk de Giro bank mee want daar zitten voor wat betreft de CBCS toch dezelfde mensen in het complot. Onvoorstelbaar dat die mensen toch weer in de diverse comité,s worden benoemd door de regering. Wat zal dat stinken als Nederland de beerput gaat openen.

  2. Ik weet niet of het kan en mag. Maar ik zal gewoon die handel aan een derde verkopen. Inclusief Banco di Caribe. De opbrengsten met die 700 milj verrekenen en restant aan Ansary geven. En tegen Ansary zeggen vete pal carajo en als je voet op wal zet dan ga je in het gevang. Daar zullen ze jou niet vriendelijk behandelen.

    Waarschijnlijk zijn er ook lijken in de kast bij Banco di Caribe.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 20 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | BnnVara blijft bij stelling over salaris bankdirecteur Curaçao

Met filmpje BnnVara houdt vast aan de stelling dat de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) 460.000 euro per jaar verdient, ook al...

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...
- Advertentie -