27 C
Willemstad
• woensdag 18 mei 2022 09:35

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Beslissingen CN voor volgend kabinet’

Wouter Koolmees, Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Den Haag – Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) neemt in de demissionaire periode geen ingrijpende beslissingen meer in het kader van het ijkpunt bestaanszekerheid voor Caribisch Nederland (CN). Dat blijkt uit zijn antwoorden op vragen uit de Commissie Koninkrijksrelaties van de Tweede Kamer.

Onder andere het CDA wilde weten hoe het zit met de ruimte om de wettelijke minimumlonen te verhogen in de strijd tegen armoede. De fractie miste het effect van de al genomen maatregelen van het kabinet in 2019 en 2020 in het onderzoek dat de voorganger van Koolmees, staatssecretaris Bas van ’t Wout, vorig jaar presenteerde. Ook de impact van de coronacrisis ontbrak.

- Advertentie -

Koolmees herhaalt wat Van ’t Wout al aantekende bij het onderzoek, namelijk dat de cijfers achterhaald kunnen zijn omdat ze dateren uit 2017 en 2018 en dat het veldwerk voor de coronacrisis is gehouden. Daarom is het moeilijk hieraan conclusies te verbinden. ,,Een beslissing over het verder verhogen van het minimumloon is aan een volgend kabinet.”

De VVD, D66 en ChristenUnie krijgen hetzelfde antwoord op vragen over de gesprekken met de Centraal Dialogen van Bonaire en Sint Eustatius en over mogelijkheden tot verhoging van de uitkeringen. D66 maakt zich al lange tijd hard voor meer geld voor bibliotheekvoorzieningen om die te ontwikkelen tot een leer- en ontwikkelingscentrum. Dat zal Koolmees als ‘punt van aandacht’ meegeven aan het volgend kabinet.

GroenLinks had het kabinet gevraagd om voorwerk te doen voor het volgende kabinet, zodat dit snel kan handelen bij de uitwerking van ‘de noodzakelijke sociale, economische, bestuurlijke en duurzame ontwikkeling in Caribisch Nederland’. Koolmees wijst die suggestie af:

,,Het is aan een volgend kabinet om samen met de lokale autoriteiten richting en koers te bepalen voor de komende jaren op de door u aangehaalde thema’s. Daar wil ik niet op vooruit lopen.”

Het volgende kabinet zal ook moeten beslissen over het structureel maken van de tijdelijke coronamaatregel waarmee de tarieven voor energie, drinkwater en telecom omlaag zijn gebracht, schrijft de minister in antwoord op een vraag van de ChristenUnie. Op dit moment loopt deze subsidiemaatregel tot 1 januari 2022.

Met de verkiezingen in aantocht valt van dit kabinet geen nieuw beleid meer te verwachten. Op zichzelf gebruikelijk, maar Koolmees antwoordt mede namens staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties. En hij heeft na de val van het kabinet gezegd zijn werk zoveel mogelijk normaal voort te zetten, ook omdat er geen onderwerpen controversieel zijn verklaard.

Al in gang gezette projecten gaan overigens wel normaal door. BES(t) 4 kids is het bekendste voorbeeld. Ook is de proef met de hypotheekgarantie onlangs begonnen. Volgens Koolmees gaat ook het werk aan de pilot met huurcompensatie door. De start is voorzien voor september.

Op verzoek van GroenLinks laat Koolmees weten dat gesprekken met jongeren over de gevolgen van de coronacrisis nuttige resultaten hebben opgeleverd. Zij hebben onderwerpen aangedragen die voor hun toekomst belangrijk zijn, onder andere over onderwijs. ,,De uitwerking van deze punten zal door de verantwoordelijke departementen worden opgepakt.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NRC | Scheuring in Brusselse fractie van D66, klachten over Europarlementariër Samira Rafaela

Lamyae Aharouay, Philip de Witt Wijnen Onveilige werkomgeving Een interne D66-commissie verklaarde klachten over Europarlementariër Samira Rafaela gegrond. Zij vindt dat het onderzoek rammelt. Zondag praat de D66-top...

PBC | Zeespiegel stijgt bij Caribische eilanden net wat sneller

Persbureau Curacao Een nieuw KNMI-rapport geeft aan dat het water rondom de Caribische eilanden waarschijnlijk iets sneller zal stijgen dan de wereldgemiddelde zeespiegel. De wereldgemiddelde zeespiegel is de...

PBC | Aantal coronacases op Curaçao en Aruba blijven stijgen

Persbureau Curacao Afgelopen week zijn er 450 nieuwe coronacases bijgekomen, bijna 125 meer dan de week ervoor, toen 328 mensen positief werden getest. Het aantal actieve cases steeg...

PBC | Geen mondkapje meer om in vliegtuig en op Schiphol

Persbureau Curacao Volgend weekend, 21 mei, vervalt de mondkapjesplicht in het vliegtuig en op de luchthaven Schiphol na de security. Dat heeft het Nederlandse kabinet vrijdag officieel besloten,...

Column Youp | Drijgen

Dinsdagavond is mijn vaste dreigavond. Dan kies ik mijn slachtoffers. Zoals deze week de Amsterdamse burgemeester die niet genoeg personeel had om het slopen van het Museumplein...

CC | Sargassum becoming a major problem for sea turtles

WILLEMSTAD - The Sea Turtle Conservation Curaçao rescued three sea turtles that were trapped in the sargassum weed on Wednesday. The animals regularly get into trouble because...
- Advertentie -
- Advertentie -