28 C
Willemstad
• woensdag 5 oktober 2022

Extra | Journaal 4 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 3, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 3 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | SNSM extracts three sailors from stranded cargo vessel

MARIGOT--On the instructions of Regional Centre for Surveillance and Rescue Operations Antilles-Guiana CROSS-AG, French-side sea rescue SNSM volunteers went to the assistance of a cargo vessel early...

AntilliaansDagblad | Gezaghebber Rijna werpt kritiek verre van zich

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire benadrukt in een reactie op een publicatie waarin zijn integriteit als gezaghebber en die van een niet bij naam genoemde...

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

AntilliaansDagblad | Aruba: Voorbereiden op tropische storing

Oranjestad – ,,Aruba monitort de tropische storing L94 in de Atlantische oceaan, maar de autoriteiten hebben de volgende fase van het orkaanplan nog niet in werking gesteld.”

Bureau Rampenbestrijding Aruba (BRA) stelt dat er geen reden voor paniek is, maar adviseert de bevolking en bedrijven wel om te zorgen dat hun thuis- en werksituatie is voorbereid op de komst van slecht weer.

In een persbericht, dat BRA gisterochtend uitstuurde, staat dat de instantie ‘heeft kennisgenomen van een hype op sociale media in verband met L94’. Een deel van de boodschap werd enkele uren later ook door de regering en door minister-president Evelyn Wever-Croes (MEP) op dezelfde sociale media geplaatst. De ‘hype’ waar BRA en de regering op doelen, zijn satellietbeelden van onder andere Caribbean Weather Center die L94 al dagen volgt en volgers informeert. De route die L94 tot gisterochtend lijkt te volgen, gaat over de ABC-eilanden heen.

BRA laat in een reactie weten dat het Nationaal Hurricane Center in Miami voor het Caribisch gebied de officiële instantie is die informatie verstrekt en prognoses geeft. L94 heeft volgens BRA een kans van 60 procent om zich in de komende vijf dagen te ontwikkelen tot een tropisch systeem. De update die de premier gisteren aan het eind van de ochtend gaf, was dat de kans is verhoogd naar 70 procent.

Het National Hurricane Center heeft voor L94 een lijst samengesteld van eilanden die deze verstoring in de gaten moeten houden. Op Aruba monitoren BRA en Meteo Aruba alle weerssystemen die zich vormen in het Atlantisch gebied en in het Caribisch gebied. L94 is de vijfde storing in dit orkaanseizoen. Tot nu toe heeft één van die storingen een naam gekregen: Alex. Op het moment dat een tropische storing een bedreiging vormt voor Aruba, waarbij levens in gevaar zijn of er schade aan de infrastructuur kan ontstaan, zal Meteo Aruba overleg voeren met het National Hurricane Center en met BRA.

Het orkaanplan van Aruba kent drie fases, waar elk weerssysteem doorheen gaat als er gevolgen voor Aruba zijn. De eerste fase is ‘monitoren’. Deze fase is standaard tussen 15 mei en 30 november. De tweede fase is een ‘watch’. Aruba kan 120 uur tot 96 uur voordat een weerssysteem het eiland passeert, op een ‘watch’ worden gezet. De derde fase is een ‘warning’ en deze fase wordt 36 uur voorafgaand aan het passeren van kracht.

Als Aruba in de tweede of derde fase komt, zal de minister-president van Aruba dit aan de bevolking laten weten via een persconferentie. BRA benadrukt dat de premier de enige autoriteit is om Aruba officieel op een ‘watch’ of ‘warning’ te zetten. Dat was gisterochtend niet het geval.

BRA en de premier hebben de berichtgeving op sociale media wel aangegrepen om met extra informatie te komen. Hun boodschap is dat de bevolking en instanties zich op dit moment wel moeten gaan voorbereiden. Met flyers geven de autoriteiten tips over wat mensen kunnen doen. De bevolking kan daarnaast de officiële communicatiekanalen volgen waar de laatste ontwikkelingen worden bekendgemaakt. ,,Het is niet nodig om in paniek te raken, zoals nu op sociale media wordt gesuggereerd”, benadrukken zowel BRA als de regering.

Het bericht sluit af met de opmerking dat de pers officieel door Meteo Aruba en BRA wordt ingelicht. ,,Aruba bevindt zich in de eerste fase en niet in de fase van ‘watch’. BRA hoopt dat deze informatie bijdraagt aan het onder controle krijgen van de hype op sociale media.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -