31 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 16:44

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | 40% Meer aanvragen onderstand

Covid-19 crises | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Uit de regeringscijfers valt op te maken dat de bijstandsaanvragen op Curaçao na maart 2020 – toen de coronacrisis losbarstte – met meer dan 40 procent zijn gestegen ten opzichte van het afgelopen jaar.

,,De regering is zich ervan bewust dat de Covid-19-crisis een grote en negatieve impact heeft op de lokale arbeidsmarkt en vervolgens op het bijstandsbestand van de overheid (ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn)”, schrijft het kabinet-Rhuggenaath.

De Raad van Advies (RvA) merkt op dat de tabel ‘Sociale zekerheid’ van de Nota van Financiën het begrote bedrag voor de post ‘Onderstand & Noodvoorziening’ voor het dienstjaar 2021 een daling laat zien ten opzichte van de projectie voor het dienstjaar 2020 en ook de realisatie in het dienstjaar 2019. ,,De raad vindt deze daling niet realistisch tegen de huidige financieel- economische achtergrond”, schrijft de RvA.

- Advertentie -

Daarnaast is in het hoofdstuk ‘ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn’ (SOAW) van de Memorie van Toelichting (MvT) te lezen dat, indien er buiten de begroting van het ministerie geen middelen kunnen worden gereserveerd en Curaçao voor een onvoorziene periode staat als gevolg van de Covid-19-crisis, rekening dient te worden gehouden met een significante groei in het aantal bijstandsgerechtigden.

In dat geval zal het bedrag dat op de bovengenoemde begrotingspost staat niet toereikend zijn. Het benodigde bedrag zou uitkomen op 73 miljoen gulden, het uitgangspunt hierbij is dat ongeveer 12.000 à 15.000 personen onder de categorie baanverliezers zullen komen te vallen. Het ministerie van SOAW stelt dan ook voor een Solidariteitsfonds voor baanverliezers op te zetten, zoals de Commissie Noodfonds heeft aanbevolen.

De RvA heeft uit de ontwerpbegroting 2021 echter niet kunnen opmaken dat er een voorziening wordt getroffen om een tegenvallende ontwikkeling op de arbeidsmarkt op te vangen. ,,Evenmin kan uit de ontwerpbegroting 2021 dan wel de MvT worden opgemaakt dat er een arbeidsmarktbeleid wordt geïmplementeerd, met het doel zoveel als mogelijk arbeidsplaatsen te creëren voor bedoelde baanverliezers.”

Aangezien het de verwachting is dat de arbeidsmarkt zal verslechteren vanwege de aanhoudende Covid-19-crisis adviseert de raad de regering in de Nota van Financiën aan te geven op welke wijze de verwachte groei in het aantal bijstandsgerechtigden financieel zal worden opgevangen.

- Advertisement -

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

  1. Laatst zag ik een interessant onderzoek op een Amerikaanse zender, een groep wetenschappers wilden het sociale gedrag bij dieren onderzoeken.

    Het ging als volg; ze hebben een groep apen over twee kooien verdeeld en alleen de apen in de eerste kooi hadden ongelimiteerde toegang tot bananen,

    De bedoeling was om te kijken of de apen in de eerste kooi als hun honger éénmaal verzadigd is of ze hun voedsel met de apen in kooi 2 zouden delen.

    Wat bleek, de groep in kooi 1 bleef zich volvreten tot obesitas aan toe en lieten de groep in kooi 1 simpelweg van de honger sterven.

    Ik dacht verrek dat is interessant, kunnen wij een hoop van leren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -