26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Antilliaans Dagblad | Wever-Croes: Knops slaat plank flink mis

HomeMediaAntilliaans Dagblad | Wever-Croes: Knops slaat plank flink mis
minister-president Evelyn Wever-Croes en Financiënminister Xiomara Maduro

Oranjestad – De Arubaanse regering is niet gediend van het publiekelijke commentaar van staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) op de binnenlandse lening waaraan momenteel wordt gewerkt.

Volgens minister-president Evelyn Wever-Croes en Financiënminister Xiomara Maduro slaat de bewindsman de plank op een aantal punten flink mis.

Afgelopen vrijdag gaf het ministerie van BZK een persverklaring uit over de obligatielening in twee delen die het Land wil uitgeven. De twee Arubaanse bewindslieden schrijven in een even publiekelijk commentaar het volgende:

,,Allereerst dient aangegeven te worden dat het dus niet gaat om 400 miljoen florin, zoals foutief in de verklaring wordt aangegeven, maar van 60 miljoen florin en 60 miljoen dollar.

Hiermee klopt dus de renteberekening die door BZK gebruikt wordt ook niet. Dus geen extra 21 miljoen aan jaarlijkse rentekosten en ook geen 1.400 florin aan extra lasten voor elke burger. Ook wordt betoogd dat tussentijdse aflossing nodig zal zijn om de schulden omlaag te krijgen. Dit kan voor een autolening of hypotheek kloppen, maar voor een Land geldt dat de enige manier om schulden te verlagen is om meer inkomsten te hebben dan uitgaven. Overschotten dus. Tussentijds aflossen klinkt mooi, maar heeft geen nut zolang er geen overschotten zijn. Met overschotten op zak kun je pas echt gaan aflossen.”

Ook betoogt Knops dat met deze leningen de schuldquote omhoogschiet naar 127 procent en stelt hij gekscherend dat het kabinet in een wedstrijd verwikkeld zou zijn om een plaats in de top 10 van de landen met de meeste schulden. ,,Hier dient gezegd te worden dat het Land ook met Nederlandse leningen op precies dezelfde schuldquote en -stand zal belanden. Dus het maakt eigenlijk voor de schuldquote volstrekt niet uit waar de lening vandaan komt.

De enige manier dat de schuldquote niet zal toenemen is indien Nederland over zou gaan op schenkingen, wat tot vandaag, in tegenstelling tot het geval van Italië en Spanje, niet bespreekbaar is. Uit deze verklaring blijkt dat BZK nogal moeite heeft onderscheid te maken tussen de termen ‘schuld’ en ‘lening’. Een lening is een schuld, maar niet alle schulden zijn leningen.

Dit betekent dat, zelfs zonder het aantrekken van leningen, de schuldstand en de schuldquote dit jaar zullen stijgen. Dit omdat dit jaar, zoals bekend, de uitgaven op de begroting fors meer zijn dan de inkomsten. Dit is zo omdat het kabinet probeert de economie op poten te houden”, aldus Wever-Croes en Maduro.

Tenslotte wordt Aruba verweten niet met BZK te praten, maar dat publiekelijk over BZK te doen. ,,Dit is nogal ironisch omdat juist met deze persverklaring voor de derde keer (de eerste keer door de Vertegenwoordiger van Nederland in Willemstad via een openbare toespraak, de tweede keer door de staatssecretaris in een persconferentie en de derde keer via deze persverklaring) door BZK publiekelijk over Aruba gesproken wordt zonder vooraf met Aruba te hebben gepraat”, aldus de bewindsvrouwen, die haar pittige reactie besluiten met de mededeling dat Aruba in ieder geval bereid is om in alle openheid de dialoog met BZK aan te gaan om tot daadwerkelijke consensus te komen.

Bron: Antilliaans Dagblad

15 reacties

  1. Wat ik opvallend vind, is dat Croes wel vertelt dat Knops het verkeerd heeft, maar komt niet met exacte cijfers hoe het wel zit.
    Hoeveel rentelasten krijgt Aruba er per jaar bij?

  2. Mevrouw Croes, aardig dat u Spanje en Italië (EU) in de discussie betrekt. Het is u ongetwijfeld bekend dat Nederland met 3 andere landen heeft gevochten in de EU dat te voorkomen. Door de overige lidstaten hebben ze even wel bakzeil moeten halen al hebben ze wel voorwaarden kunnen opnemen.
    Nederland heeft zijn knopen geteld en geconstateerd dat om deze kwestie de EU de rug toe te keren ( Nexit) niet in het belang van Nederland en zijn inwoners zou zijn. Dit ondanks dat het pijn doet.
    U heeft het tegenovergestelde geconstateerd en bent externe leningen aangegaan en als het ware Nederland de rug toegekeerd en Knops heeft alvast voor u uitgerekend wat de financiële op basis van 400 mio gevolgen hiervan zijn. Met andere woorden: kansen gehad en kom niet meer bedelen voor geld en neem een voorbeeld aan GB ( Brexit). Hoeven beide partijen zich niet meer aan elkaar te ergeren.

  3. Knops heeft geen recht van spreken ? ? ?
    Denk dat Wever-Croes een reality check nodig heeft.

    Aruba leeft voor vrijwel 100% van het toerisme en laten die er momenteel amper zijn. Het eiland heeft dus nagenoeg geen inkomsten en dat zal waarschijnlijk nog wel een jaar zo blijven. Corona is echt niet over een paar maanden verdwenen.
    Zelfs wanneer corona voorbij is dan zullen we nog maar moeten zien wat er nog over is van het toeristisch product van Aruba, want ook daar gaan forse klappen vallen. Voordat Aruba, qua inkomsten, weer op het peil van voor corona zit dan zijn we nog wel een jaar of 2 a 3 verder. De kosten daarentegen zullen exploderen, denk alleen al aan de kosten voor gezondheidszorg, bijstand, voedselpakketten etc.

    Dan kan Wever-Croes wel vol blijven houden dat Knops zijn mond moet houden, maar realistisch gezien zal Aruba over de komende paar jaar ongever 1,5 miljard moeten lenen. Doe dat a 5 – 6 & en je praat over een kleine 90 miljoen per jaar en dan hebben we het niet eens gehad over aflossen. En dit alles komt dus bovenop de reeds bestaande schuld van bijna 5 miljard.

    Wat Wever-Croes ons niet vertelt is haar werkelijke plan. Ze gokt erop dat, wanneer Aruba volledig down te drain gaat, er een andere regering in Nederland zal zijn (en wellicht ook een andere op Aruba) welke dan medelijden zal hebben met Aruba en de schulden weer zal saneren. Men zal gaan inspelen op de bekende termen als solidariteit, 1 koninkrijk, ‘we kunnen het eiland toch niet laten verzuipen’ etc etc.

    Dus geheel terecht dat Knops Aruba hier op aanspreekt, de bevolking van Aruba zou Wever-Croes er ook op aan moeten spreken.

    Dat houdt dus in dat Wever-Croes continu zal moeten blijven lenen en aangezien ze ook niet kunnen aflossen zal dat rentepercentage gaan stijgen.

  4. Knops zegt eigenlijk: Accepteer onze voorwaarden. Na invoering van de beoogde controle instantie en het herstel van een goed functionerend overheidsapparaat en regering volgt kwijtschelding van de leningen die zijn verstrekt.
    Het niet akkoord gaan met de voowaarden kan betekenen dat men kan blijven roven en graaien ten laste van Arubaanse bevolking. Uiteindelijk gaat om die reden Aruba naar de kloten. Hoe dom kun je zijn. Nee dom ben je niet. Jullie roven en graaien zolang het mogelijk is.

  5. Mevrouw Croes, als ik in uw positie zat zou ik hetzelfde zeggen. Binnenkort heeft u wel 400 miljoen nodig en u gaat er waarschijnlijk van uit dat u dan bij Nederland terecht kunt. Vergeet dat maar.
    Maar ja, een staatsschuld verhogen van van 117 % naar 130% bpp maakt niets meer uit.
    Of Knops gelijk heeft of niet zal de volgende generatie u wel vertellen als Aruba dan nog in de huidige samenstelling bestaat.
    Ik ging midden op het eiland maar eens een diepteboring doen. Misschien vind u wel olie of een grote goudader. Probleem opgelost.

  6. Idd als Aruba nu als eerste uit het Koninkrijk opkrast, dat zou een minder hoofdbrekens geven.
    De “fijne” family Croes kan het allemaal zelf wel. LOL

  7. Een dictator in wording laat van zich horen. Wat heb je te verbergen? Zolang family and friends maar uit de wind worden gehouden. Hoe naief en hoe dom kan je zijn. Knops for president !

  8. Denk dat het tijd wordt dat Aruba gewoon afscheid van het koninkrijk moet nemen. Men wil geen controle op leningen, men wil het zelf allemaal doen. Ik zou zeggen succes daarmee en ajo.

  9. Annihilate corruption, dus de hele Wever Croes vriendjes politiek en incest kliek…het isook overal hetzelfde liedje met deze artogante geldverslinders

  10. Maar natuurlijk is de Arubaanse regering niet gediend van het publiekelijke commentaar van staatssecretaris Raymond Knops op de binnenlandse lening, men wil per slot van rekening het liefst stilzwijgend een lening aangaan zodat de bevolking weinig mee krijgt van de kosten en nadelen van zo’n lening!

  11. Gekijf voor het eigen kiezerspubliek dat graag hoge rentes op leningen gaat betalen zodat voor “de kliek” de business-as-usual nog even gerekt kan worden?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties