28 C
Willemstad
• woensdag 5 mei 2021 20:30

ParadiseFM | ‘Einde Korsou di Nos Tur nabij’

Het einde van de politieke partij Korsou di Nos Tur is nabij. Dat zegt Meindert ‘Menki’ Rojer, de nummer twee op lijst, vandaag in het Antilliaans Dagblad. Het...

Democracy now! | Monday, May 5, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 5 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Semper: Gemiddeld 100 prikken per dag in de wijken

Er wordt door de mobiele vaccinatieteams in de wijken hard gewerkt voor elke prik. Per locatie worden er gemiddeld zo’n honderd prikken per dag gegeven, zegt Jerry...

DolfijnFM | Drastisch minder huwelijken dit jaar op Curaçao

Er wordt minder getrouwd op Curaçao. Drastisch minder zelfs. In 2018 waren er nog 744 paren die hun ja-woord gaven, vorig jaar was dat aantal nog maar...

DolfijnFM | Sportschooleigenaren willen weer open

Eigenaren van sportscholen op Curaçao luiden de noodklok. Het voortbestaan van individuele scholen in de bedrijfstak op het eiland is in gevaar. De versoepeling van de coronamaatregelen afgelopen...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | OHO vrijdag in RMR

AntilliaansDagblad | OHO vrijdag in RMR

Met 2e en 3e tranche RMR voorwaarden Aruba, SXM en Curacao

Rhuggenaath is optimistisch en reist morgen naar Nederland | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De Rijksministerraad (RMR) komt komende vrijdag, 30 oktober, bijeen om de voorwaarden die gekoppeld zijn aan de derde tranche van liquiditeitssteun – met name het Landspakket en het Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (OHO) – te bespreken en een besluit te nemen.

Minister-president Eugene Rhuggenaath vertrekt zelf morgen naar Nederland voor laatste gesprekken met staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties en om tijdens de vergadering van de RMR de zaak van Curaçao te bepleiten. In een gesprek met het Antilliaans Dagblad geeft de Curaçaose minister-president aan dat hij ‘comfortable’ is en positief uitkijkt naar komende vrijdag.

Rhuggenaath heeft de agenda van de RMR-vergadering zelf nog niet ontvangen. ,,Maar we verwachten dat vrijdag alles wat met de derde tranche van de noodfinanciering te maken heeft, in de RMR zal worden besproken. Denk aan de rijkswet, het landenpakket en enkele andere punten”, aldus de premier.

Om überhaupt in aanmerking te komen voor de derde tranche liquiditeitssteun, moet Curaçao voldoen aan de voorwaarden die door Nederland werden gekoppeld aan de tweede tranche. Rhuggenaath is ervan overtuigd dat Curaçao hier nu aan heeft voldaan en vorige week zijn alle documenten voor wat betreft de wetgeving bij het College financieel toezicht (Cft) ingediend.

Het gaat om vier wetsvoorstellen: de geldelijke regeling van ministers en Statenleden (opgesplitst in twee wetten); de normering van overheidsgelieerde entiteiten; en de wet voor het korten van 12,5 procent op het arbeidsvoorwaardenpakket van ambtenaren.

Het Cft heeft in haar advies van 15 augustus aangegeven dat deze wetten in november in de Staten moeten worden behandeld. ,,Dat redden we niet”, geeft Rhuggenaath aan. ,,Maar voor het einde van het jaar is het zeker haalbaar dat deze wetten worden goedgekeurd.”

In de eerste wet, namelijk de salariëring van de ministers, is de 25 procent die ministers inleveren verwerkt, maar ook de schaalcorrectie. Maar, zo legt Rhuggenaath uit: deze correctie – van schaal 17 naar schaal 18 – treedt niet in werking voor de huidige regering, maar pas voor de volgende regering, mits de sociaaleconomische omstandigheden het toelaten. Rhuggenaath legt het uit: ,,Het is inmiddels bekend, maar sinds 10-10-‘10 worden ministers en Statenleden niet op basis van de hoogste schaal, maar volgens schaal 17 uitbetaald.

In het wetsvoorstel hebben we met terugwerkende kracht schaal 17 tot eind juni 2020 geformaliseerd. Als de wet dus wordt aangenomen, is de juiste schaal, namelijk schaal 18, per 1 juli 2020 formeel in de wet opgenomen. De normering van overheids-nv’s is ook hieraan gebonden. Maar in de wet is ook een clausule opgenomen dat deze regering afwijkt van schaal 18 en op schaal 17 blijft tot eind juni 2021, inclusief de 25 procent korting. Zo geldt de verhoging dus niet voor ons. De volgende regering wordt wel volgens schaal 18 uitbetaald, tenzij op basis van een evaluatie anders wordt besloten.”

Rhuggenaath heeft er vertrouwen in dat Curaçao nu voldoet aan de voorwaarden die gekoppeld zijn aan de tweede tranche. ,,Naar verwachting komt dat vrijdag ook ter sprake”, aldus de premier. ,,Ik zal er zelf ook zijn om de positie van de Curaçaose regering te presenteren en daarvoor heb ik ook gesprekken met staatssecretaris Knops. Ik voel me comfortabel.”

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

De Rijksministerraad samenvatting Landspakketten Curaçao, Aruba en Sint Maarten 3e tranche coronavirusmaatregelen. Met hervormingen toezicht en handhaving financiële (trust met gok) sector gehighlighted. Klik hier voor het document als u met uw browser het onderstaand Scribd document niet kan lezen of downloaden.

Toezicht Financiele sector

2020 07 06 – Hervormingen Trust/goksector Landspakketten Curaçao, Aruba en Sint Maarten D1 p.9

D.1 Er wordt een integrale doorlichting van de financiële sector uitgevoerd door een externe onafhankelijke partij. Op basis van de uitkomsten van deze doorlichting worden maatregelen geformuleerd om tekortkomingen te adresseren. Opdracht is uitgezet voor 15 september 2020. Het tijdpad voor vervolgacties wordt bepaald op basis van de uitvoeringsagenda.

2020 07 06 – Hervormingen Trust/goksector Landspakketten Curaçao, Aruba en Sint Maarten D2 en D5 p.10

D.2 Er wordt een integrale doorlichting van het stelsel van toezicht (wet- en regelgeving, toezichtbeleid) op de financiële markten uitgevoerd door een externe onafhankelijke partij. Op basis van de uitkomsten van deze doorlichting worden maatregelen geformuleerd om tekortkomingen te adresseren. Opdracht is uitgezet voor 15 september 2020. Het tijdpad voor vervolgacties wordt bepaald op basis van de uitvoeringsagenda.

D.5 De governance van de CBCS wordt versterkt, conform internationale best practices waaronder door het scheiden van verschillende taken binnen de CBCS. Plan van aanpak aanpassing corporate governance is uiterlijk op 15 september 2020 gereed.

Versterken Rechtstaat

2020 07 06 – Hervormingen Trust/goksector Landspakketten Curaçao, Aruba en Sint Maarten H2 p.15

2020 07 06 – Hervormingen Trust/goksector Landspakketten Curaçao, Aruba en Sint Maarten H19 p.17

H.19 Curaçao komt met een getrapt plan voor de modernisering en hervorming van het aanbod van online-kansspelen. Dit plan bevat tevens een realistisch tijdpad met bijbehorende mijlpalen. De modernisering en hervorming omvat ten minste: 1. Wet- en regelgeving die voorziet in een onafhankelijke toezichthouder op online kansspelen. Zij verstrekt ook licenties en handhaaft indien nodig, waarbij als uiterste interventie de licentie kan worden ingetrokken. 2. Waarborgen dat aanbieders van online kansspelen vanuit Curaçao handelen. Tijdpad: Vóór 1 januari 2021: plan voor onderdeel 1 gereed. Vóór 1 juli 2021: plan voor onderdeel 2 gereed. Bijzonderheden: Onderlinge samenhang bezien met H.2.

Aanvullende informatie

Klik hier voor aanvullende documenten op de website van de Tweede Kamer.

2020 07 xx – Landspakketten Curaçao, Aruba en Sint Maarten coronaviruslening 3e tranche by Knipselkrant Curacao on Scribd

Tweede tranche voorwaarden

De Rijksministerraad 2e tranche coronavirusmaatregelen liquiditeitsvoorwaarden voor Aruba, Sint Maarten en Curacao. Met dank aan een trouwe lezer. Indien niet leesbaar en/of downloadbaar in verschillende browsers, klik hier (PDF).

2020 05 13 – RMR 2de Liquid… by Knipselkrant Curacao on Scribd

9 reacties

 1. Bijna een maand geleden was men volgens onze premier ook ‘bijna akkoord’, en nu dus nog steeds…
  https://curacao.nu/curacao-bijna-akkoord-met-nederland/

  @gerrit: het lijkt mij inderdaad een hele smalle basis om een volgende tranche uit te betalen. En in verband met de naderende verkiezingen mogen er volgens mij na medio december geen nieuwe wetten of wijzigingen op bestaande wetgeving meer worden doorgevoerd?

 2. “Minister-president Eugene Rhuggenaath vertrekt zelf morgen naar Nederland voor laatste gesprekken met staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties en om tijdens de vergadering van de RMR de zaak van Curaçao te bepleiten.”

  Zaak van Curacao of zaak van Gobierno & Sons B.V. bepleiten ?

  Bepleiten geeft al aan dat deze clown nog de valse hoop heeft dat Den Haag hun corruptie, salarisverhoging, nepotisme en zero regard for the island of Curacao gaan accepteren door *bepleiting*

  Mucha Manda Eugene ta esun ku ta yama su mes : “no ta mucha manda mi ta”.

  Mucha manda, no di Hulanda pero di e payasonan ku ta yama nan mes Gobierno di Korsow.

 3. Fijn dat er meer helderheid is over deze (vermeende) salarisverhoging. Als samenleving moeten we dan maar vertrouwen op de juiste tekst in het wetsvoorstel.

  Waar ik wel benieuwd naar ben is het feit waarom dit niet eerder naar buiten is gebracht. Als dit werkelijk zo is dit dan niet gedeeld in één van die ellelange persconferenties? Ik kan maar één conclusie trekken: de salarisverhoging is door Den Haag ‘verboden’ en Rhuggenaath wordt de kans gegeven om hier een mooie draai aan te geven.

  In dezelfde lijn van het commentaar van @Gerrit: ‘we’ zijn tegen alle voorwaarden van Nederland, maar stap-voor-stap gaan we akkoord zonder gezichtsverlies. Ik kan mij niet onttrekken aan het idee dat Den Haag hier behoorlijk de regie in heeft. Zij zien de bui – lees: de verkiezingen – ook wel hangen en hebben slapeloze nachten van een uitslag waarin de PAR en de MAN worden weggevaagd.

 4. Het optimisme van het mannetje van de enigszins uitgestelde extreme salarisverhoging in crisistijd is groot. Voorstellen die in juni al bekend waren en uitgevoerd moesten worden zijn nu pas in een wetje opgenomen en aan het eind van het jaar cq begin volgend jaar kan het parlement deze naar de papierversnipperaar sturen. Met name de MAN is in deze zeer onbetrouwbaar. Daarnaast is 12.5% en 25% ook daadwerkelijk 12,5% en 25%.
  Ben benieuwd hoe onze financier hiermee omgaat. Als het uitsluitend om vertrouwen gaat kunnen we het schudden.

 5. Zo was er een golddigger die op elke werkplek waar deze kwam de genadeslag aan minstens één huwelijk toebracht.

  Maar dat valt onder de term “markt conform” concurreren en promotiemaken!

 6. Just Saying: hij vliegt niet alleen businessclass maar ook nog eens samen met mafiameid en golddigger Stella van Rijn.

  Ook nog eens zijn buurvrouw op Julianadorp.

  De laatste catch van Stella van Rijn is de mislukkeling van Insel Air, Edward Heerenveen. Die 30 miljoen kreeg van buurman Ruggenaath.

  Dat is meer dan sloerie Stella bij Gerrit Schotte kon halen, dus is ze niet langer Gerrits geisha.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties