28 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Antilliaans Dagblad | NOW-regeling geëvalueerd

HomeMediaAntilliaans Dagblad | NOW-regeling geëvalueerd
Mogelijk andere steun dan loonsteun | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) overweegt na evaluatie van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) na te gaan op welke andere terreinen bedrijven gesteund kunnen worden.

Een van de redenen waarom bedrijven zich namelijk niet meer aanmeldden, is omdat zij aangegeven hebben dat de operationele kosten soms zo hoog blijven dat een loonsubsidie niet veel uitmaakt.

Een andere reden voor de afname van aanmeldingen is dat het voor veel bedrijven een bottleneck is geweest om werknemers verplicht te laten tekenen voor een loonsverlaging van 20 procent. Tot slot werd het omzetverliespercentage verhoogd waardoor bedrijven ondanks forse omzetverlagingen niet meer in aanmerking kwamen voor de steun.

Daarnaast zijn er door MEO-medewerkers tijdens de vergadering van de Staten gisteren ook positieve ontwikkelingen genoemd die gemaakt hebben dat bedrijven de NOW-steun niet meer nodig hadden. De stop van de lockdown bijvoorbeeld en de ‘staycation’ in vakantietijd hebben bijgedragen aan meer inkomsten. Ook blijkt soms dat het omzetverlies, dat vergeleken moet worden met het jaar daarvoor, minder groot is dan verwacht omdat het bijvoorbeeld in 2019 om een laagseizoen ging waarin ook niet veel verdiend was.

Uit de gepresenteerde cijfers gisteren is gebleken dat in de maanden april, mei, juni en juli voor een bedrag van respectievelijk 33,2 miljoen, 15,6 miljoen, 11,8 miljoen en 7,5 miljoen gulden uitbetaald is in het kader van de NOW-regeling. In totaal gaat het om 68,1 miljoen gulden. In april werd de aanvraag van 92 procent van de bedrijven goedgekeurd (1.327) met een totaalaantal werknemers van 18.843.

In mei en juni werden de eisen aangescherpt en moesten de bedrijven kunnen aantonen 40 procent omzetverlies te hebben geleden in vergelijking met het jaar ervoor (in april was dit 25 procent). In mei werd de aanvraag van 752 bedrijven goedgekeurd (82 procent) met 10.793 werknemers. In juni waren het 514 goedgekeurde bedrijfsaanvragen (84 procent) met 8.119 werknemers. Juli telde 388 goedgekeurde aanvragen (87 procent), goed voor 6.737 werknemers.

Voor augustus worden op dit moment 371 bedrijven gecontroleerd om na te gaan of ze in aanmerking komen voor de NOW-regeling.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 reacties

  1. @pelican,
    Wat een uitbarsting van opgekropte, maar volgens mij terechte, frustratie.
    En dit is “onze cultuur” het resultaat van de autonomie dat met hand en tand verdedigd moet worden. En als het je niet zint gaan er 2 vluchten per dag naar de overkant.
    De mensen die dat uitkramen zijn het resultaat van de geweldige educatie op het eiland of profiteurs van dit systeem

  2. Er wordt weer lekker met cijfers gegoogeld. Vaak een teken aan de wand.
    Simpele vraag: hoeveel geld heeft Nederland beschikbaar gesteld voor de NOW en hoeveel is er daadwerkelijk besteed. Mocht er al verschil zijn waar is dan het geld gebleven.

  3. “Het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) overweegt na evaluatie van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) na te gaan op welke andere terreinen bedrijven gesteund kunnen worden.””

    Really?

    Ga ook de bedrijven steunen die op eigen kracht overeind zijn gebleven. Wat heeft de overheid voor die bedrijven gedaan… NIETS.

    1. Het verwijderen van de red tape zou al een mega stap in de goede richting zijn. De dagelijkse bureaucratische shit waarmee de ondernemer te maken krijgt, is grenzeloos. Helaas vertikt de regering het om daadkrachtig op te treden. Het interesseert ze gewoon niet. Zolang er maar een commissie of werkgroep is ingesteld, is het probleem toch aangepakt? Voortgang en resultaten is te lastig om te controleren, so why bother! Nog mooier is het als de leden (waaronder de bekende friends and family) in zo’n werkgroep rijkelijk worden beloond en de duur van een commissie eindeloos kan worden opgerekt.
    Nog maar weer eens, we vallen in herhaling, wanneer kunnen wij de stortvloed aan wijzigingen ten behoeve van een Red Carpet verwachten? Wat is de status? Waarom horen wij niets? Deze red tape commissie is in juni 2018 (!!!) ingesteld en tot op heden is er NIETS opgeleverd. Waarom wordt er niemand ter verantwoording geroepen? Waarom wordt er niemand aansprakelijk gesteld voor deze totale wanprestatie? Waarom maandelijkse beloningen van minimaal 20k+ en geen enkel resultaat? Reken de schade tot nu maar uit (totaal aantal maanden x 20k+). Familiebanden? Vriendjes? Waarom moet de burger opdraaien voor deze BS. Waarom geen kritische vragen vanuit de Staten? ook vanuit de media trouwens niets, geen enkele kritische vraag. Dus antwoord op bovenstaande vraag luidt: Opdoeken deze commissie en verantwoordelijken publiekelijk ter verantwoording roepen, en wel per direct.

    2. Cursus klantvriendelijkheid en kennis van de regels die de ambtenaren moeten uitvoeren, is een MUST. Laat ze ook eens kennis maken met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur, bijv. motiveringsbeginsel. Hoe vaak blijft enige motivering van een beslissing uit? schandelijk gewoon. “Nee, kan niet”, “nee, kan niet”, “nee kan niet” als antwoord op iedere vraag die je stelt, wordt daar iig niet mee bedoelt. Heel af en toe (als je irritant lang doorvraagt) krijg je een variant “nee, kan niet, want dat is ons beleid”.
    Hoe vaak moet je niet wachten omdat een ambtenaar met andere zaken bezig is dan diens functie, telefoon, nagels, gesprek collega, kasgeld bijvullen, etc, etc. Hondsbrutaal, onbeschoft. De ambtenaar is koning, keizer, admiraal.

    3. Laat de ambtenaar de telefoon opnemen. Laat de ambtenaar email berichten beantwoorden. Hele simpele zaken, maar verre, verre, van de dagelijkse praktijk.

    4. Verwijder 50% van het ambtenarenapparaat. Over informele economie gesproken….

    bon wikent.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties