26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Antilliaans Dagblad | ‘Immense informele economie’

HomeMediaAntilliaans Dagblad | ‘Immense informele economie’
SOAW-minister constateert dit door coronacrisis | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Volgens de minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), Hensley Koeiman (MAN), is er een ‘immense informele economie’ op Curaçao.

Dat blijkt volgens hem uit de steunaanvragen die bij zijn ministerie zijn binnengekomen. ,,Veel van de aanvragen klopten niet”, zo legt hij aan de hand van een cijfermatige presentatie uit. In totaal hebben tot en met augustus 6.165 personen bij het ministerie van SOAW aangeklopt voor steun. Bij 60 procent was de aanvraag niet compleet en miste er informatie. Tien procent gaf een fout banknummer door en bij 5 procent klopten de identiteitsgegevens niet.

Het aantal van 6.165 personen is opgebouwd uit 4.345 mensen die aangegeven hebben hun baan verloren te hebben na 15 maart en 1.820 vóór 15 maart. Na 31 maart zijn er bovendien nog 2.633 verzoeken voor een onderstandsuitkering bij gekomen. Deze personen zijn met geld van de eigen Curaçaose begroting op verschillende manieren tegemoetgekomen voor een totaalbedrag van een kleine 14 miljoen gulden. Een deel kreeg een geldbedrag (totaal 5,5 miljoen gulden), sommigen een voedselkaart (7,5 miljoen gulden) of een hygiënepakket (700.000 gulden).

Via SOAW zijn ook voedselpakketten uitgedeeld. In totaal zijn 5.019 aanvragen toegewezen van het totaalaantal van 7.201. Sommige aanvragen zijn afgewezen en sommige zijn nog in proces. Reden voor het aanvragen van een voedselpakket is voor het grootste deel (75 procent) omdat de aanvrager zonder werk is komen te zitten. Tien procent is ongedocumenteerd, 1 procent is ziek en 14 procent ontvangt onderstand.

Omdat bleek dat niet iedereen online aanvragen kon indienen, is bij SOAW ook een helpdesk ingericht waar tot en met augustus via mail, telefoon of whatsapp 25.466 contacten geweest zijn.

Bron: Antilliaans Dagblad

14 reacties

  1. Er is een immense informele economie, omdat de opeenvolgende regeringenniet super sterk zijn in organiseren, plannen, overzoen en reguleren.

    We hebben “constateer” Ministers, geen acteer en “doe” ministers.

  2. Tijd om nu eindelijk eens van direkte belastingen over te gaan op indirekte belastingen d.m.v. een BTW stelsel, waarbij door bedrijven betaalde BTW mag worden verrekend met af te dragen BTW en dat dus de eindgebruiker de volle mep betaald…met uiteraard een goede lijst met vrijgestelde produkten.

  3. Goh wisten zij dat niet? Vreemd toch! Lora man is toch een typisch Curaçaose “nos kultura” fenomeen? Een systeem dat elke voorbij gekomen regering al decennia lang volstrekt normaal vindt, bewust in stand houdt en zelfs aanmoedigt.

    Believe it or not maar normaal is het echt niet. Een informele economie die totaal niet bijdraagt aan de oh zo nodige belastinginkomsten van het land. Meer belastinginkomsten zou de Sociale zekerheid moeten versterken, zouden uitkeringen naar een meer menswaardig niveau kunnen worden verhoogd. Niemand is dol op belasting betalen, maar iedereen moet meebetalen. Er zou dan geld zijn om werklozen om en bij te scholen en werklozen naar werk te begeleiden (in betere economische tijden weliswaar). Uitkeringen dienen in principe van tijdelijke aard te zijn en fraude moet worden voorkomen.

    Zelfs het abominabele wegennet van het eiland zou eens flink aangepakt kunnen worden. Kunnen de bestuurders van de kleine busjes, mits de meerderheid eindelijk eens belasting gaat betalen ook weer vrolijk de weg op.

    Maar ja, voor alle opeenvolgende regeringen van de afgelopen 50 jaar schijnt dit allemaal veel te ingewikkeld te zijn. Ja landje spelen vergt o.a. inzicht, visie en slagkracht.

  4. “Hoe corrupter je regering, hoe groter je “informele economie”.”

    Een sterk punt. Waar weer uit volgt dat de informele economie krimpt met het bestrijden van de corruptie.
    En ik heb geen reden om aan te nemen dat dit niet zo is.

  5. …..”Moet een arme lokale moeder
    zich inschrijven bij de KvK om huishoudelijk werk te verrichten bij een particulier?”…..

    Ja, eigenlijk best krom, die kleine burger moet zich registreren om vervolgens premies te betalen…en de grote jatters en boeven, die lappen alle regels van fatsoenlijk belastingmoraal aan hun laars..

    En de egoisten van Ministers STUK VOOR STUK, die financieren daarmee hun salarisverhoging, van 22K per jaar, in een tijd dat ieder ander zware wissel moet trekken….

    Een een mama pueblerina die zwart huizennschrobt, moet dat nu gaan ophoesten…
    Wat een bagger cultuur…ga de belasting van Tromp innen, , van Gregory Elias,Van Stanley Betrian, verhoog de belastingtarieven van alle overheidsdirecteuren zodanig dat ze netto het Rugghenaat inkomen overhouden..

    Laat die mama pueblerina, die amper 600 per maand verdient met rust, en pak daar waar je kunt scoren, bij jullie politieke vriendjes en sponsoren

  6. Hoe groot is immens? Het is onbegonnen werk om die verborgen
    economie op te sporen en te meten. Moet een arme lokale moeder
    zich inschrijven bij de KvK om huishoudelijk werk te verrichten bij een particulier?
    Niet iedere vrouw krijgt een baan bij een officiele schoonmaakbedrijf.
    De kleine schaduweconomie op Curacao is door de corona onthuld.
    De grote informele economie laten we blauwblauw.

  7. @Trui, de lease deals van Tante Mè, El hage aan haar neef Ricardo el Hage!

    De lease deals van HET GEBOUW NAAST COST U LESS, FMS, voor ik weet niet hoeveel ton per jaar al 22 jaar ……en er gebeurd niets daar!!

    De lease deal van Maria Liberia mama pueblerina di pueblo! Met de ALM…

    De retainer fee die MFK aan het kantoor van HBN, en ene E. R de Vries , die mee met Schotte mocht vliegen naar Japan voor eea event….

    De retainer fee van CAMELIA GLENN..die ook gewoon doorfactureerde..

    Bon yu di Korsou,? not !!!!
    Bagger figuren…bon yu di Korsou die kom zeker je NIET tegen in de regering, politiek of Advocatenkantoren!!!

  8. Wat is informele economie?

    De mondkapjeshandel van Jacinta Constantia?

    Het softwarebedrijf ‘Avalon’ van de moeder van Stephen Capella, in Panama?

    De onderbroekenwinkel in Punda met een miljard omzet van Gianni ‘Mob’ Schob?

    Of de accountantsverklaringenhandel van Henry Jourdain?

  9. Kijk hem daar nou staan. Visieloze man. De mannelijke Maria Liberia Peters.
    Komt je iers vertellen wat iedereen allang weet
    Totaal nutteloos voor de burger.
    Een grote zelfdiener

  10. Ziende blind dus, die politici; ieder kind op Curaçao weet dat.
    Voor plan B van de regering: daar valt heel wat belasting te halen en uitkeringen te korten.
    Goede controles op straat en voor de verzekeraars (geen nota of bankafschrift betekent níet verzekerd).

  11. De motivatie om belastingen te betalen is globaal laag. Dat is niet abnormaal. Maar hier is het nog een tandje erger. Wat krijg je er voor terug?
    Hoe wordt er met belastingen omgesprongen?
    En de willekeur van vorderen zijn niet echt motiverend.
    Ik weet dat sommige klusjes manen een “willekeurige” aanslag van een extra 25% krijgen omdat er aangenomen wordt dat ze een kwart van hun klussen zwart doet.
    Niet echt motiverend om dan alles op te geven.

  12. Immense informele economie.

    Yep, dat weten wij. Niet goed voor de economie.
    Pak dat een keertje aan. Die betalen geen belasting. De rest wel.
    In Nederland is het best gelukt om al die klusjesmannen aan te pakken.
    Waarom lukt Cur niet ?

  13. Helaas durft de media geen kritiesche vragen te stellen, ik zat op de vraag te wachten van, “hoe vindt u de salarisverhoging van u en de andere ministers op basis van deze cijfers?”.

    Maar nee, zoals altijd had de pers de ene na de andere waardeloze vraag. Blijkbaar willen ze de regering niet tegen de haren instrijken want als er iets te verdelen valt willen ze ook een deel.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties