30 C
Willemstad
• zaterdag 8 mei 2021 18:33

NOS | Premier Rutte: Europese covid-reispas misschien pas in augustus

Sander van Hoorn De covid-pas, de QR-code waarmee Europeanen deze zomer makkelijker op reis moeten kunnen in de EU, is er misschien pas in augustus. Dat heeft premier...

Extra | Aubert Wiels: E motibu real di asesinato di Helmin Wiels un dia lo sali na kla

WILLEMSTAD. – Ayera despues di 8 aña ainda famianan no a haña trankilidat pa por sera e kaso di asesinato di Helmin Wiels. Esaki pa e echo...

ParadiseFM | D66: ‘Zo snel mogelijk vaccinatiecertificaat voor Caribische delen koninkrijk’

D66 wil zo snel mogelijk een digitaal groen certificaat voor gevaccineerden in de Caribische delen van koninkrijk. Dat blijkt uit Kamervragen van partijleden Jorien Wuite en Jan...

PBC | Ook VBC roert zich om strenge coronamaatregelen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het draagvlak voor de coronamaatregelen van de Curaçaose regering brokkelt verder af. Na Chata roert ook de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao zich. Die wil af...

PBC | Zes mensen positief, opnieuw laag besmettingsratio

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vandaag testten zes mensen positief op Corona op een totaal van 636 afgenomen PCR-testen. Dat geeft een testratio van net geen 1 procent. Deze...

DH | Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAntilliaans Dagblad | Geen familiefeesten

Antilliaans Dagblad | Geen familiefeesten

14 Nieuwe besmettingen; teller actieve gevallen nu op 46

Willemstad – Omdat er afgelopen vrijdag in één keer tien nieuwe bevestigde gevallen van Covid-19 bij zijn gekomen, heeft de regering zaterdag nieuwe, strengere maatregelen aangekondigd om de verdere verspreiding te beperken.

Zo zijn groepsactiviteiten/ feestjes per direct en tot nader order niet meer toegestaan, wordt het dragen van mondkapjes in het openbaar aangemoedigd en wordt een beroep gedaan op werkgevers om het personeel zoveel mogelijk vanuit huis te laten werken.

In een buitengewone persconferentie stonden zaterdag premier Eugene Rhuggenaath en vanuit huis epidemioloog Izzy Gerstenbluth de pers en de gemeenschap te woord. Daarbij zei de minister-president dat wereldwijd een tweede golf van coronabesmettingen wordt waargenomen en dat de bron van vele besmettingen vaak sociale activiteiten zijn, met name thuis, in een familiaire setting.

,,We hebben de indicatie dat dit ook hier het geval is. Daarom hebben we vandaag het besluit genomen dat het niet meer mogelijk is om sociale activiteiten te organiseren. We weten dat dit besluit veel pijn en ophef zal veroorzaken en dat het de manier waarop we leven drastisch zal veranderen, maar het is voor onze eigen bescherming”, aldus Rhuggenaath.

Gezien de toename van het aantal lokale besmettingen is het volgens hem nu ook verantwoord om in het openbaar een mondkapje te dragen. ,,Zeker op plaatsen waar je geen sociale afstand kunt bewaren”, gaf de premier aan. De overheid gaat beginnen met informatiecampagnes over de juiste wijze van gebruik van een mondkapje. Gerstenbluth gaf later zelf aan dat een mondkapje maximaal twee uur kan worden gedragen en dan weggegooid.

Tot slot wordt nu meer dan ooit het werken vanuit huis door de regering aangemoedigd. ,,Op werkgevers, bedrijven en ondernemingen doen we wederom een dringend beroep om het personeel zoveel mogelijk vanuit huis te laten werken om te voorkomen dat veel mensen op kantoor in een gekoelde ruimte samenkomen”, zei Rhuggenaath.

Gerstenbluth gaf zaterdag een update van het aantal besmettingen, maar dit aantal werd gisteren alweer bijgewerkt toen meer besmettingen bekend werden gemaakt. Tot en met gisteren heeft Curaçao 92 bevestigde gevallen gekend sinds het begin van de epidemie in maart. Daarvan waren er gisteren 46 actief, zijn er 45 hersteld en is één persoon overleden. Het aantal personen dat is hersteld van het virus, is toegenomen. Daarnaast is één persoon – zoals Gerstenbluth zaterdag al anticipeerde – opgenomen in het ziekenhuis.

Vrijdagavond laat kreeg de afdeling epidemiologie de resultaten binnen van 60 testen die waren afgenomen. Daarvan bleken tien positief. Drie van deze nieuwe besmettingen zijn gekoppeld aan bekende besmettingen en van de overige zeven is de bron vooralsnog onbekend. Van de vier besmettingen die gisteren bekend zijn gemaakt, is één gekoppeld aan een bekende bron en is de bron van de overige drie nog onbekend.

Gerstenbluth sprak zaterdag van vier clusters – van drie of meer besmettingen elk – en verschillende individuele besmettingen. Ook gaf hij aan dat de nieuwe besmettingen niet allemaal aan elkaar gekoppeld zijn en dat er daarom nog steeds wordt gezegd dat Curaçao in fase 2 van het escalatiemodel zit. Zoals eerder gezegd zullen in een hogere fase drastischere maatregelen moeten worden genomen.

Aan de hand van ‘contact tracing’ worden steeds meer besmettingen bekend. Maar dat is juist de bedoeling, stelde de epidemioloog zaterdag. ,,We moeten deze mensen zo snel mogelijk te pakken krijgen en ze binnen houden om verdere besmetting te voorkomen.”

Gerstenbluth legde het proces van contact tracing weer uit: iedereen die in nauw contact van 15 minuten of langer is geweest met een positief getest persoon, wordt gezocht, in quarantaine geplaatst en getest. Als deze personen negatief zijn, dan hebben zij anderen zelf niet kunnen besmetten. Wel blijven zij in quarantaine omdat ze wel kunnen zijn blootgesteld aan het virus. Ze blijven voor 14 dagen in quarantaine en aan het einde van die periode worden ze weer getest. Als ze nog steeds negatief zijn, zit de quarantaineperiode er voor hen en op en worden ze virusvrij verklaard.

Gerstenbluth herhaalde opnieuw dat de gemeenschap rustig moeten blijven, maar dat tegelijkertijd meer maatregelen moeten worden getroffen om verdere verspreiding te voorkomen. ,,Daarom zijn nu meer maatregelen aangekondigd, waarvan de belangrijkste blijft om afstand te houden. Feesten vormen brandhaarden voor besmettingen. Daarom moet dat nu beperkt worden. Hetzelfde geldt voor begrafenissen en kerkdiensten. Maar daar wordt nog over nagedacht en met de partners over gesproken. Daarna zullen ook hierover additionele maatregelen bekend worden gemaakt.”

Bron: Antilliaans Dagblad

8 reacties

 1. @steve,
  So all doctors, surgeons, specialists, nurses,etc, in hospitals are wrong wearing masks? They don’t know what they’re doing? I don’t think so.

 2. @KIKO
  Unless there is new evidence, it is NOT better than nothing. However, if you want to chose feelings over facts you are free to do so. Just don’t make non-factual statements “… better than nothing” as though they were facts.
  If you keep your not-supported-by-facts feelings to yourself, nobody is going to challenge you.

 3. I feel safer wearing a mask in a busy supermarket.
  I do believe that it helps against virus aerosols. Not for 100% but better than nothing.

 4. @Brian S and @ ericlapas
  I could provide some links, but you might think they are somehow self-serving. I recommend that you do some research.

  Consider that the overwhelming majority of deaths around the world are old people in convalescent facilities or in ‘retirement’ homes for pensioners. In spite of what a person might think, such people are not provided a healthy diet and they are not allowed (or taken) out into the sunshine very much.

  Masks have never been shown to reduce spread of viruses. However masks certainly do reduce the amount of oxygen you get in your lungs. Want a formula to kill old people? Keep them indoors (no sunshine to produce vitamin D), give them a poor diet (lacking many important and essential nutrients but having lots of stuff that causes weight gain), make them wear masks (less oxygen and recirculation of viral particles their lungs are trying to get rid of) , cut off contact with their family (induce depression which is known to have adverse health effects) and voila, a dead old person, or lots of them. Eric, surely you jest that old people should go jogging?

 5. Dit verhaal van vitamine D hoor ik voor het eerst en over het algemeen ben ik toch goed geinformeerd. Helaas zien we op TV ook allerlei kwakzalvers die beweren dat hun middel helpt tegen het virus.

  Begrijp wel dat alle reclame inkomsten welkom zijn maar vind dat Direct TV wel een verantwoordelijkheid heeft.

  Op zich is het geen rocketscience, patienten met ernstige klachten krijgen ademhalingsproblemen en soms problemen met bloedstolling.

  Mijn advies is zorgt voor een goede conditie, ga elke ochtend een half uur joggen en probeer wat af te vallen.

 6. Did I miss something? Is there NOW any scientific evidence that masks make ANY difference to the spread of COVID? Until now, there has only been evidence that they DO NOT.

  Is SVB issuing free vitamin D supplements? There is conclusive evidence that people whose deaths involved COVID as a significant factor had extremely low levels of vitamin D.

  Aside from restrictions and must-dos, are the government/health people taking any proactive steps? Just wondering.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties