31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Antilliaans Dagblad | Enig uitstel maximering topinkomens

HomeLandenArubaAntilliaans Dagblad | Enig uitstel maximering topinkomens
Tot 1 september voor een door Staten goedgekeurd voorstel | Suzanne Koelega

Willemstad – Voor de normering van topinkomens, onder andere van directeuren van overheids-nv’s, krijgen de regeringen van Curaçao, Aruba en Sint Maarten meer tijd. Tegelijkertijd wil de Nederlandse staatssecretaris Raymond Knops nadrukkelijk ook de betrokkenheid van de parlementen van de drie Caribische landen.

,,Vanwege de complexiteit met betrekking tot het komen met een voorstel voor de maximering van de topsalarissen (tot 130 procent van het salaris van de minister-president) wordt uitstel verleend tot 1 september 2020 om een door de Staten goedgekeurd voorstel in te dienen bij het C(A)ft”, schrijft de bewindsman.

Dit uitstel geldt voor de drie landen. In dit voorstel is ‘een overgangstermijn van maximaal twee jaar voor bestaande contracten te billijken’, aldus Knops in een schrijven aan de Rijksministerraad.

,,Totdat de regeling door de Staten is goedgekeurd en gedurende de overgangstermijn voor bestaande contracten wordt maximaal ingezet op bestuurlijke afspraken. Dit element wordt betrokken bij de besluitvorming omtrent een vierde tranche liquiditeitssteun.”

De topinkomens zijn een duidelijke doorn in het oog. Van de Nederlandse regering, maar ook van de lokale bevolkingen, zeker in tijden van crisis zoals momenteel in verband met corona en de enorme impact die dit heeft op de eilandelijke economieën. Eerder al stelde de RMR dat de arbeidsvoorwaarden van topfunctionarissen binnen de (semi) publieke sector – inclusief overheidsbedrijven en publiek gefinancierde stichtingen en overige instellingen die voor minimaal voor 50 procent gefinancierd worden vanuit de begroting – moeten worden gemaximeerd.

Het betreft een maximering van het salaris tot maximaal 130 procent van het nieuwe genormeerde salaris van de minister- president, overigens inclusief een gelijke maximering van de secundaire arbeidsvoorwaarden en met een gelijke doorwerking naar de tarieven voor consultants. De maatregel geldt ook voor bestaande arbeidscontracten. De maatregel diende eerst per 1 juli 2020 te zijn geïmplementeerd. Daarvoor wordt nu uitstel verleend.

Curaçao heeft volgens het Cft aangegeven concrete afspraken te willen maken en dat deze entiteiten onlangs zijn aangeschreven. Het Cft vraagt Curaçao ook om relevante wetgeving op te stellen. Sint Maarten heeft de overheidsentiteiten verzocht ook hun topinkomens op vrijwillige basis te normeren.

Uit de reactie van de entiteiten blijkt dat zij ervan uitgaan geen van hun inkomens te hoeven normeren, omdat deze niet boven de grens van 130 procent van het nieuwe inkomen van de minister-president uit zouden komen. Zij stellen dit wel afhankelijk van hoe de norm precies zal worden ingevuld.

Het Cft kan op basis van deze informatie onvoldoende beoordelen of in voldoende mate invulling wordt gegeven aan de norm. Het Cft benadrukt het belang van het spoedig tot stand brengen van concrete wetgeving.

Commissie Corporate Governance Aruba

Voor de invulling van deze voorwaarde heeft Aruba zich laten adviseren door de Commissie Corporate Governance. Deze commissie geeft aan dat voor het normeren van topinkomens een juridisch traject nodig is. Een eenzijdig ingrijpen door de wetgever (Staten en regering) in een civiele arbeidsverhouding levert volgens de commissie strijd op met internationaal recht.

De commissie geeft aan dat de topinkomens moeten worden genormeerd door middel van een landsverordening. Conform de Nederlandse Wet normering topinkomens (WNT) zou er een gedoogperiode moeten worden ingevoerd. Dit zou betekenen dat bestaande afspraken voor die periode worden gerespecteerd.

Na de gedoogperiode volgt een afbouwperiode waarin de bezoldiging stapsgewijs wordt teruggebracht tot de norm. De commissie verwacht dat de totale wetgevingsoperatie een jaar in beslag zal nemen. De implementatie inclusief gedoogregeling en afbouw zal naar oordeel van de commissie ongeveer zeven jaar in beslag nemen.

De ministerraad van Aruba heeft op 26 mei ingestemd met het advies van de commissie, met dien verstande dat een kortere gedoogperiode van drie jaar en een afbouwperiode van twee jaar (in totaal vijf jaar in plaats van zeven jaar) zal worden gehanteerd. Aruba gaat bij de werving van nieuwe vacatures wel al uit van een salaris van maximaal 130 procent van het nieuw genormeerde salaris van de ministerpresident.

Ook heeft Aruba de overheidsentiteiten verzocht om op vrijwillige basis over te gaan tot normering en maximering van de (top)inkomens. Het CAft merkt op dat het in de rede ligt om de overgangsperiode van vijf jaar verder te versnellen.

Verder adviseert het CAft om Aruba te vragen nu al concrete afspraken te maken met de instellingen over de bezoldiging van de topfunctionarissen, opdat al op korte termijn de topinkomens in lijn worden gebracht met de nieuwe norm van 130 procent van het salaris van de minister-president.

Het CAft stelt voor dat het voor 1 september geïnformeerd zal worden over de acties die worden ondernomen en zal een rapportage daarover meenemen in zijn advies voor de vierde tranche.

Bron: Antilliaans Dagblad van 13 juli 2020Antilliaans Dagblad

Salarisstrookjes advocaat Mirto Muray is de raadsman van de vier best betaalde directeuren van publiekrechtelijke organen, waarvan hun salariëring ooit door een minister is bepaald. Murray betwijfelt namelijk of de wijziging van de Code Corporate Governance de bevoegdheid geeft aan de minister om de arbeidsvoorwaarden van directeuren van overheidsgelieerde entiteiten te maximeren.

Eerder werd de Landsverordening optimalisering overheidsgelieerde entiteiten – die het parlement op 17 augustus 2016 had aangenomen en die die salarissen moesten limiteren, opmerkelijk genoeg ook al door de samenwerkende vakbonden geboycot: “Het is een interventie in de vrije onderhandelingen en dat is onacceptabel voor ons”, verklaarde de woordvoerder van de vakbonden Errol Cova toendertijd vaag.

“Deze wet verhindert de vakbonden in het nemen van een juridisch standpunt dat afwijkt van de overheid. Dat houdt in dat onderhandelen geen zin meer heeft, want uiteindelijk is het de overheid die bepaalt.” Volgens de vakbondsleider zou de Landsverordening internationale verdragen schenden , ‘omdat het recht op vrije onderhandelingen een recht is dat ‘het vakbondswezen na lange strijd heeft bemachtigd’.

Echter, het bleek destijds bemiddelaar en Grupo Sopi lid Stanley Betrian die de dikverdienende overheidsnv-directeuren de Landsverordening optimalisering overheidsgelieerde entiteiten voor een som van 1,8 miljoen tot nu toe voor 4 jaar vooruit wist uit te schuiven door de Landverordening tijdens de 2016 vakbondsrellen tussen de onderhandelingen te schuiven als agendapunt.

Later werd duidelijk dat Betrian en Cova in een één-tweetje samenspanden ten behoeve van Betrian’s mede-Sopileden Paul de Geus (UTS) en Franklin Sluis (BPT) en ook andere overheidsdirecteuren zoals Yamil Lasten (Curoil) en SVB directeur Philip Martis. De Landsverordening optimalisering overheidsgelieerde entiteiten bleek namelijk vooral betrekking te hebben op de volgende overheidsdirecteurs salarissen:

  • Paul de Geus (UTS en CTEX/Dataplanet) nafls 1.144,274 (2019)
  • Yamil Lasten (Curoil) nafls 827.704 (2019)
  • Franklin Sluis (Bureau Telecommunicatie en Post) nafls 747,306 (2015)
  • Philip Martis (SVB) nafls 1.125.666 (2015)
UTS CEO Paul de Geus nam in 2006 het roer van UTS over op benoeming van ex-communicatieminister Kenneth Gijsbertha conform ‘Gijsbertha-norm’ | AD 2006 08 03
UTS overheids-nv directeur Paul de Geus werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld het meest vorstelijk beloond met nafls 1.144.247 gulden per jaar. Dat is bijna 100.000 gulden bruto per maand: “geen commentaar” | Extra
SVB overheids-nv directeur Philip Martis werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld eveneens vorstelijk beloond met nafls 1.125.666 gulden per jaar. Dat is iets minder dan 100.000 gulden bruto per maand: publiekmaking “ongehoord” | Extra
BPT overheidsdirecteur Franklin Sluis werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld riant beloond met nafls 747.306 per jaar. Dat is iets meer dan 60.000 gulden bruto per maand: “Toen ik werd aangesteld, kreeg ik een salaris dat was vastgesteld. Ik heb daar nooit over onderhandeld”
Curoil overheidsdirecteur Yamil Lasten werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld riant beloond met nafls 827.704 per jaar. Dat is iets minder dan 70.000 gulden bruto per maand: “ik ga niet in op persoonlijke details”
salaris loonstrook Paul de Geus (UTS) 20190420 nafls 1.144,274 | balkjes
salaris loonstrook Philip Martis (SVB) 2015 nafls 1.125.666 | balkje
salaris loonstrook Yamil Lasten (Curoil) 20190502 nafls 827.704 | balkjes
salaris loonstrook Franklin Sluis (BTP) 2015 nafls 747,306 | balkjes

10 reacties

  1. Waar een wil is, is een weg.
    Het andwoord op de vraag wat de regering wil is duidelijk.
    Wij willen niet tornen aan de “officiële” inkomsten van bepaalde figuren. Ook al is deze niet te rechtvaardigen, ook al zet dit de verhouding met de bevolking en met Nederland op scherp en ook al moet de regering zijn plicht tegenover de bevolking verzaken door een deel van de bevolking afhankelijk te houden van buitenlandse voedselhulp.
    Het is maar waar je de autonomie voor wil gebruiken.

  2. Hadden de werknemers die het Forti gebouw en de dienstwagens van de ministers vernielden niet beter de kantoren van Sluis en Martis en hun auto’s kunnen vernielen?

  3. Knops ik begrijp het niet.
    Waarom wel 12:5% van de vuilnisman en andere laagbetaalden en de schurken van de overheidsfinanciën nv’s krijgen een overgangsperiode?
    Echt schaamteloos dit! Weer laat iedereen die losers ermee wegkomen.

  4. ” Tegelijkertijd wil de Nederlandse staatssecretaris Raymond Knops nadrukkelijk ook de betrokkenheid van de parlementen van de drie Caribische landen”.

    Ja want die hebben zich daar altijd al druk over gemaakt…pffffff en dan kan het helemaal wel weer eens gaan duren. Kijk nou eens maar het “intellect” in de Staten, die begrijpen zelfs hun eigen loonstrookje niet, moet zich dan nu druk gaan maken over de topinkomens en moeten voor 1 september met een voorstel komen. Dit vanwege de complexiteit…..

  5. Het wordt steeds duidelijker. We zijn weer lekker aan het polderen. Als het een beetje moeilijker wordt en we op lange tenen gaan staan schuiven we het gewoon door. Nog even en naast de korting op een gedeelte van ons ambtenaren korps en de tijdelijke verlaging van het inkomen van onze bestuurders verandert er niets. De z.g. controle op besteding van te ontvangen gelden is ook al afgezwakt.
    Helaas, een gemiste kans ons land zelfstandiger te maken. Maar ja, wat is er op tegen nog 10 jaar aan het infuus te blijven van Nederland. Laten we als inwoners een poging wagen de binnenkomende financiële hulp wat eerlijker te verdelen. Door de afzwakking van het Nederlandse voorstel van controle hoeven we uit die hoek niets te verwachten. Knops legt het de Nederlandse belastingbetaler wel uit.

  6. Onze toppers zijn toppie in het oproepen van plaatsvervangende schaamte.

    Dit zijn geen leiders, dit zijn zuigers
    Met een groot ego, en een heel klein moraal…

    Nederland grijpt terecht in, met dit soort nonleiders, en het zal me een kwast schelen wat W(I)C roeptoet-mini- ster Suzy of Martina, of die van Gladvocaatr, of Karel ervan vindt….

  7. 12,5 % en 25 % korten op het salarispakket kan in een dag. Een uurloon van Nafl 511,- naar 113,- moet met een 2 jaar duren. Kort dan deze groep eerst met 75 %. Kan morgen al.

  8. Het staat Franklin ‘Fraud’ Sluis en Philip ‘Bysides’ Martis vrij om gezien de deplorabele situatie van Curacao en de problemen van hun organisaties zelf met onmiddellijke ingang de Ruggenaathnorm toe te passen. Maar dat doen ze natuurlijk niet, ook al heeft Philip Bysides Martis al DERTIG JAAR per EEN MILJOEN ontvangen.

    En Franklin Fraud Sluis lacht om de termijn van 2 jaar die hij gaat krijgen. Die valt namelijk precies samen met zijn pensionering.

    En de vakbonden, de normaal om iedere cent schreeuwende tuinkabouter Terror Cova voorop, zijn oorverdovend stil over het gigantische gegraai bij de overheidsentiteiten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties