27 C
Willemstad
• dinsdag 18 mei 2021 06:28

PB | State Secretary Knops arrives on Saba

SABA—Caretaker State Secretary of Home Affairs and Kingdom Relations Raymond Knops arrived on Monday afternoon May 17 for a short visit. Present at the airport to receive the...

RTL | Tentoonstelling Slavernij in Rijksmuseum geeft slaven hun naam terug

Live op televisie en met koning Willem-Alexander als eregast opent vandaag de bijzondere tentoonstelling Slavernij in het Rijksmuseum. Over mensen die moesten leven in slavernij, zij die...

NTR | Financiële hulp aan Sint-Maarten opnieuw gestopt, ‘ongepast besluit van Nederland’

John Samson DEN HAAG – Voor de tweede keer in een korte tijd draait Nederland de geldkraan dicht voor de noodleidende Sint-Maarten. Premier Jacobs vindt dat Den Haag...

DH | Frans Richardson’s bribery case set for September 30

PHILIPSBURG--Former Member of Parliament (MP) Frans Richardson is facing charges of bribery in the so-called “Aquamarine” investigation into alleged wrongdoings in Bureau Telecommunication and Post (BTP). The criminal...

Ingezonden | Ondernemen is vooruit kijken

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Premier Silveria Jacobs: Knops handelt zonder mandaat’

Philipsburg - Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties handelt zonder mandaat door de verleende liquiditeitssteun aan Sint Maarten op te schorten en is daardoor dus...
- Advertisement -spot_img

Antilliaans Dagblad | Digitale gastregistratie bij restaurants

HomeNieuwsGezondheidAntilliaans Dagblad | Digitale gastregistratie bij restaurants

Door het scannen van een QR-code kunnen bezoekers van een restaurant zich bij aankomst registreren.

Willemstad – Naar aanleiding van de verscherpte Covid-19-maatregelen voor de horecasector heeft de Curaçao Restaurant Association (CRA) een digitaal gastenregistratiesysteem opgezet.

Door het scannen van een QR-code kunnen bezoekers van een restaurant zich bij aankomst registreren. Hierdoor gaat de registratie sneller en hoeft het restaurant het niet zelf bij te houden. De gegevens worden veilig bewaard en alleen gebruikt indien de overheid ze opvraagt, zo belooft CRA.

De meeste mobiele telefoons hebben al een scanfunctie ingebouwd. Door de QR-code te scannen komt de bezoeker op een pagina waar hij de door de overheid verplicht gestelde informatie moet invullen. Het betreft vijf vragen. Nadat de informatie is verstuurd, krijgt de gast een melding dat hij geregistreerd is en kan hij het restaurant betreden.

Alle restaurants die lid zijn van de CRA krijgen de QR-code toegestuurd met een uitleg en een bijbehorende poster die bij de deur gehangen kan worden. De CRA moedigt restaurants aan om het te gebruiken en ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk registraties zijn. ,,In het belang van de volksgezondheid zijn registraties van belang om mensen op te kunnen sporen als er een met Covid-19 besmet persoon een bezoek aan een restaurant gebracht heeft”, aldus CRA.

Bron: Antilliaans Dagblad

19 reacties

 1. Geen woord echter over het feit dat gebleken was dat ze de helft van de dag op Facebook en Instagram zaten.

  Is Menki Rojer jouw collega dan? OH nee die zat 90 procent van de tijd op internet en 10 procent tijd koffie drinken

 2. Juist Wim.

  Juist Joep.

  Heb mijn buik vol van alle privacy azijnzeikers.

  Heb ze bij mij op kantoor ook, curcollega’s die de vakbond erbij riepen toen er onderzoek was gedaan naar internetgebruik onder werktijd op de personal computer van kantoor.

  Hun privacy was aangetast.

  Geen woord echter over het feit dat gebleken was dat ze de helft van de dag op Facebook en Instagram zaten.

  De Curacaose kutmentaliteit.

 3. @ Rudy,

  Dus als ik het goed begrijp dan ben jij van mening dat, wanneer je al jouw gegevens op een kaartje zet er geen misbruik van zal worden gemaakt en wanneer je het in een app zet wel ??

  Enigzins naïef of niet ?

  Voorts impliceer je ook nog dat iedereen bij de CRA toegang heeft tot de gegevens, doch enig bewijs daarvoor wordt niet geleverd. Wat ik wel lees is dat het restaurant geen omkijken naar het systeem heeft en meestal hebben zij er ook geen belangstelling voor.
  Dat gezegd hebbende heeft helemaal niemand er een probleem mee om, bij een reservering bij een restaurant, zijn naam, telefoon nr / e-mail etc achter te laten. Dus ook dan worden die gegevens al vrijwillig afgestaan.
  De facebookpagina van een restaurant ‘liken’ zorgt er ook al voor dat je bij hen op de ‘lijst’ komt te staan. Niet dat ze jouw persoonlijk gaan nazoeken, maar bij een aanbieding of een specialiteit krijg je het wel te horen.

  Kortom, ik heb veel argumenten van jou voorbij zien komen, maar geen enkel argument snijdt enig hout. Ik blijf erbij, het is tegen zijn OM het tegen zijn. Het is beroepen op ‘privacy’, maar onderwijl totaal niet beseffen dat iedereen continu al zijn gegevens, bewegingsgedrag etc vrijwillig afstaat.

  En om het helemaal af te maken: ‘op basis waarvan denk jij dat iemand ook maar enige interesse zal hebben in wat jij precies doet op een dag’. Misschien een misplaatst gevoel van ‘grootheid’ ?

 4. Het is al een aantal weken als je ergens uit eten gaat, zelfs Avila gym dat je je registreert.
  Dit alles ihkv een eventueel contact onderzoek. Het is in NL precies hetzelfde. So met de pandemic wereldwijd mask ik me even niet zo druk hierover.
  Er spelen belangrijker zaken momenteel om het zaakje onder controle te krijgen bv

 5. @Joep,

  Ik zal mijn reactie op een andere wijze vorm geven, kennelijk pak je de kerm van mijn betoog niet op.

  “Het kaartjessysteem is leuk wanneer je een paar gasten per avond hebt, maar wanneer er een paar honderd komen dan werkt dat niet echt meer. Voorts blijft het probleem van het later in moeten voeren, het proberen te ontcijferen van handschriften etc etc”.

  Bij het uitdelen van de menukaarten, deel je ook de kaartjes uit én een pen. Met een gastvrije glimlach vraag je of je gasten de gegevens willen invullen. Bij het opnemen van de bestelling neem je de kaartjes weer in. Nergens lees ik dat je deze gegevens in een database moet zetten.

  “Je hebt helaas niet aangegeven welke informatie dan volgens jou de privacy zoveel aantast want zoals ik al aangaf, de overheid heeft al je gegevens al”.

  Het gaat mij niet om de gegevens die bij de overheid bekend zijn. Die gegevens moeten bij hen bekend zijn, omdat zijn taken hebben waarbij deze gegevens van belang zijn. Zoals gezegd hoop ik dat zij zorgvuldig met mijn gegevens om gaan.

  CRA is een private organisatie en die moeten een reden hebben om mijn gegevens geautomatiseerd te verzamelen. Daar is wetgeving voor gemaakt, omdat dit niet zo maar kan. Zoals aangegeven vergt dat een behoorlijk inspanning van CRA en zij lopen ook een behoorlijk juridisch risico. Stel dat de database wordt gekraakt en alle gegevens komen op straat te liggen.

  “Het enige dat daar nu dan bijkomt is wanneer je in een bepaald restaurant was. Dat moet dan volgens jou wel top secret informatie zijn”.

  Dat is het niet, heb ik ook niet beweerd. Lees hierboven nogmaal mijn argument.

  “Maar vervolgens zul ook jij wel moeten toegeven dat je vrienden en kennissen wel eens hebt verteld dat ze daar of daar moeten gaan eten omdat het zo ontzettend goed is”.

  Ja natuurlijk doe ik dat, maar ik zie even niet wat dit met de bescherming van mijn persoonsgegevens te maken heeft.

  “Ergo, ook voor jou geldt dat je je eigenlijk druk maakt om niets. Het is meer druk maken om het druk maken”.

  Ik maak mij niet druk Joep om het druk maken. Lees je eens in, begin met de wettekst van de landsverordening en lees daarna wat artikelen die je hebt gevonden als je in ‘google’ de volgende woorden heb ingetypt: ‘diefstal persoonsgegevens’.

  CRA zou er goed aan doen openheid te geven over de applicatie die gebruikt wordt. Ik kan er op de website niets over vinden. De leden zullen er dankbaar voor zijn, het voorkomt discussie en gedoe bij het verwelkomen van je gasten.

  Tot slot: ik ben niet tegen registreren en snap de gedachte daar achter echt wel. De gasten zullen dat ook zeker begrijpen, maar wat meer duiding zou zijn fijn.

 6. @ Rudy,

  Het kaartjessysteem is leuk wanneer je een paar gasten per avond hebt, maar wanneer er een paar honderd komen dan werkt dat niet echt meer. Voorts blijft het probleem van het later in moeten voeren, het proberen te ontcijferen van handschriften etc etc.
  Je hebt helaas niet aangegeven welke informatie dan volgens jou de privacy zoveel aantast want zoals ik al aangaf, de overheid heeft al je gegevens al. Men weet wie je bent, wanneer je bent geboren en waar, wie je ouders zijn, wie je kinderen zijn, of je bent getrouwd, gescheiden, waar je nu woont, waar je daarvoor hebt gewoond, wat je e-mail adres is, of je een bedrijf hebt, welk bankrekening nummer je hebt, of je belasting betaalt en ga zo maar door.

  Het enige dat daar nu dan bijkomt is wanneer je in een bepaald restaurant was. Dat moet dan volgens jou wel top secret informatie zijn. Maar vervolgens zul ook jij wel moeten toegeven dat je vrienden en kennissen wel eens hebt verteld dat ze daar of daar moeten gaan eten omdat het zo ontzettend goed is.
  Ergo, ook voor jou geldt dat je je eigenlijk druk maakt om niets. Het is meer druk maken om het druk maken.

 7. @ Ericlapas,

  Iedereen is daar welkom, zolang je maar betaalt en daar schort het waarschijnlijk bij velen aan.
  Voorts moet je ook nog maar het nut van de CRA in zien. Kan heel goed mogelijk zijn dat velen dat nut niet zien en dus geen lid worden.

 8. Wat opvalt bij de leden van de Curaçao Restaurant Association is de behoorlijke blanke gehalte van de leden. Het lijkt alsof in dit land geen zwarte en Aziatische restauranthouders zijn. Het zal toch niet zo zijn dat ze in hun eigen land niet welkom zijn bij het CRA?

 9. @Joep, dank voor je reactie.

  Ik ben v.w.b. de kaartjes een andere mening toegedaan. Hoeveel kaartjes verzamel je op een avond? Stop ze in een envelope met de datum er op en klaar. Besmetting? GGD op bezoek en je pakt de envelope met de juiste datum er bij en je overhandigd deze aan de GGD. Geen gedoe met het openen van een database en het delen van meer informatie dan noodzakelijk .

  CRA maakt het haar leden onnodig moeilijk en neemt veel juridische risico. Het digitaal verzamelen van informatie is aan regels en verantwoordelijkheden gebonden en CRA heeft mij nog niet overtuigd van hun kwaliteiten in deze.

  Over de doelstelling zijn wij het eens Joep, dat is mijn punt ook niet. Dat de overheid mijn gegevens heeft is ook niet het punt. Ook hier hoop ik dat zij zorgvuldig met mijn gegevens om gaan.

  Dat anderen hun hele leven op Facebook zetten is hun verantwoordelijkheid en is voor mij geen argument om kritisch te zijn. CRA hult zich jammer genoeg in stilzwijgen over de functionalteiten van hun toepassing en dat zorgt er voor dat wij deze discussie hebben.

 10. @ Rudy,

  Het opschrijven op een kaartje kan, maar is omslachtig en veroorzaakt veel papierwerk. De ondernemer moet dan een heel archief gaan bijhouden en daar zijn de meeste mensen niet toe opgeleid.
  Voorts moet men dan, wanneer er sprake is van een besmetting, al die kaartjes weer af gaan leveren bij de GGD, die moet ze in gaan voeren etc etc oftewel zeer omslachtig.

  Een digitale registratie klinkt allemaal overdreven, doch vraag je zelf nu eerst eens af voor wie deze informatie is bedoeld ? En dan kom je er achter dat dit voor de overheid is en guess what ? De overheid heeft al die informatie van jou al. In Kranshi weten ze hoe je heet, hoe oud je bent, waar je bent geboren, waar je woont, waar je hebt gewoond. Velen hebben bij Bentana di Informashon al meerdere malen hun telefoonnummer en e-mail doorgegeven (ook bij Kranshi overigens) en middels de autokeuring weet men ook welke auto je rijdt.
  Zelfs Selikor en Aqualectra hebben al die informatie van jou al in hun bestanden staan !
  Ergo, al jouw privé informatie is al bekend bij de overheid, er is dus niets dat men niet zou weten.
  Waar het echter nu om gaat is jou snel te kunnen vinden wanneer blijkt dat iemand corona heeft opgelopen. Wanneer blijkt dat jij daar in de buurt van bent geweest dan is het handig dat je dat zo snel mogelijk weet en dat je ook getest kunt worden. Waarom ? Anders bestaat het risico dat jij het gaat verspreiden, in het geval je het ook hebt opgelopen.

  Wat zullen de vragen dan zijn die je in moet vullen ?
  Dan denk ik aan naam, e-mail adres, telefoonnummer, wanneer je bij dat restaurant bent geweest en met wie.
  Dat zijn 5 simpele vragen en wanneer dat er voor kan zorgen dat men corona onder controle houdt dan lijkt me dat geen grote opgave. Zoals ik al zei, het is voor de overheid en die heeft al die gegevens van jou al zeer lang in hun systeem staan. Het enige dat ze nu dan weten is dat jij op een bepaalde tijd in een restaurant bent geweest en met wie.
  Nou, dat is wel top secret informatie en zoals Wim al aangaf…………..velen zetten het ook nog eens op facebook, compleet met foto van het eten en commentaar hoe lekker het was.

  Dus voordat iedereen in een stuip trekt over ‘registratie’, probeer eens na te denken over alle informatie die je dagelijks vrij weggeeft aan complete vreemden. Dat is waarschijnlijk veel meer dan deze paar vragen.

  En ben je er dan toch nog steeds op tegen………..dan ga je toch niet uit eten, blijf je lekker thuis, pannetje op het vuur of de BBQ aan, is ook gezellig.

 11. @Wim, je hebt deels gelijk, maar niet iedereen zet zijn hele hebben en houwen online. Er worden persoonsgegevens verzameld, daar zijn regels voor en niet zonder reden. De Landsverordening Bescherming Persoonsgegevens is er niet voor niets.

  CRA zou er goed aan doen wat meer openheid te geven over de bouwer van de applicatie, de gegevens die worden verzameld, de wijze van opslag en waar. Ook het aantal vragen lijkt mij wat veel, naam en telefoonnummer zou voldoende moeten zijn. Zie hiervoor de voorwaarde in de landsverordening.

  De oplossing van @LaStiwz lijkt een interessante, maar wellicht worden je ingevoerde gegevens direct geverifieerd met de gegevens in je telefoon.

  Het lijkt een mooie oplossing en onze lokale ondernemers dienen ook zeker te worden gesteund, maar dat kan ook met een kaartje waarop je de namen van je gezelschap noteert en hun telefoonnummers. Ieder gast/gezelschap een eigen kaartje en deze kaartjes zorgvuldig opbergen en vernietigen na de incubatietijd.

 12. Nog een privacy drama queen, in de persoon van Opmerker.

  Heb het idee dat de meeste reageerders hier in de Gay Pride meelopen.

  Thuis heb je privacy, en op kantoor op het toilet.

 13. Laten we elkaar geen mietje noemen, wij zijn hier op Curacao. De kans is groot terwijl je daar zit te eten dat je gegevens aan criminelen wordt doorgespeeld om je huis leeg te halen.

 14. Als maar niet, analoog aan wat in Nederland en België gebeurt, er plotseling een heleboel mensen de achternaam Rhuggennaath blijken te hebben.

 15. ” De gegevens worden veilig bewaard en alleen gebruikt indien de overheid ze opvraagt, zo belooft CRA.”
  Op Curaçao veilig bewaren? Laat mij niet lachen! Dit is een inbreuk op de privacy en ik vraag mij af of dit wettelijk toegestaan kan worden. Dat men eventueel een adres en telefoonnr opgeeft alla, maar dat de overheid deze gegevens op kan vragen gaat een beetje te ver.
  De CRA snijdt in hun eigen maaltijden want er zullen genoeg mensen zijn die voorlopig niet “uit”gaan eten bij de aangesloten zaken.

 16. Godsamme zeg, ik wordt een beetje heel erg moe van payasos als Johannes en Beflapas.

  Gooien hun hele hebben en houwen thuis op Facebook en Instagram, maar als ze publiekelijk in een restaurant gaan eten mag niemand dat weten.

  Al bewaart een restaurant de gegevens 30 jaar en hangt ze ze op de muur van het toilet, who cares?

  De enige die zich zorgen kan maken is Anusca Cova, omdat ze de avond na de directeur van vandaag weer met de directeur van morgen gaat eten.

 17. Welke 5 vragen?

  Naam en telefoonnummer zou volstaan, mogelijk aantal mensen in de groep.

  Veilig bewaard zegt me niets, loze kreet.
  Bewaartermijn zou maximaal 30 dagen mogen zijn (dan is periode mogelijke besmetting al voorbij).

  Over het beschikbaar stellen indien de overheid dat vraagt, dus zonder specifieke reden? En sturen ze dan alle info of alleen van een bepaalde dag en specifiek restaurant?

  Zinloze registratie want het is zeer beperkt. Als ik niet kan/wil meewerken mag ik dan niet binnen? Zal de omzet zeker helpen …

 18. De vraag is, hoe lang worden die gegevens bewaard en krijg ik daarna geen aanbiedingen en lastige reclame mails of politieke propaganda in de bus.

  Ben benieuwd voor welke restaurants dit geldt. Ook voor de Chinees die Sate ku batata en Porkchop mitar mitar verkoopt waar de grootste deel van de bevolking naar toe gaat? Of alleen voor de pretenieuze horeca gelegenheden waar de bounties en Europese Nederlanders naar toe gaan?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties