28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Antilliaans Dagblad | Curoil in de knel door niet doorgaan Klesch

HomeMediaAntilliaans Dagblad | Curoil in de knel door niet doorgaan Klesch
Curoil | Antilliaans Dagblad

Willemstad – ,,Curaçao verwacht inmiddels niet meer dat de beoogde nieuwe operator van de raffinaderij, de Klesch Group, nog dit jaar de raffinaderij zal opstarten.”

Dit schreef het College financieel toezicht (Cft) al op 24 juni jongstleden in een bijlage bij een adviesbrief aan de Nederlandse premier Mark Rutte (VVD), als voorzitter van de Rijksministerraad (RMR). Daarin gaat het Cft vooral in op de penibele situatie van Curoil, de exclusieve distributeur van brandstoffen voor zowel Curaçao als Bonaire en in de territoriale wateren van Aruba en Curaçao. Curoil is voor de opslag en distributie van brandstof afhankelijk van de voorzieningen van de raffinaderij op Curaçao. Tot en met 31 december 2019 was het Venezolaanse PdVSA huurder en operator van de raffinaderij en kon Curoil zonder kosten gebruikmaken van de voorzieningen.

Vanwege de beëindiging van het contract met PdVSA heeft Curoil in samenwerking met de eigenaar van de raffinaderij, overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), een transitieplan uitgewerkt met als doel de brandstofvoorziening te garanderen totdat een nieuwe operator van de raffinaderij is gestart. Dit plan kost circa 10 miljoen gulden per maand.

Curaçao had eerst de verwachting dat dit voor maximaal zes maanden het geval zou zijn, ervan uitgaande dat de Klesch Group uiterlijk 1 juli de raffinaderij zou opstarten. Het staat nu vast dat dit ook in de tweede helft van dit jaar niet gaat gebeuren, omdat de Klesch-deal helemaal niet meer doorgaat. RdK gaat naarstig op zoek naar een andere exploitant. Inmiddels heeft de regering van Curaçao in een financieringsverzoek aan Nederland ook een bedrag opgenomen voor investeringen om de afhankelijkheid van Curoil van een draaiende Isla te verminderen en de maandelijkse kosten fors te verlagen.

De kosten van het transitieplan zouden gedurende zes maanden 60 miljoen gulden bedragen (zes maal 10 miljoen per maand), waarbij Curaçao heeft besloten deze kosten gedurende een periode van circa vier jaar te verrekenen in alle gereguleerde brandstofprijzen. Dit besluit heeft tot gevolg dat de 60 miljoen moe(s)t worden voorgefinancierd.

Dit zou gebeuren door Curoil (30 miljoen) en door RdK (30 miljoen). Echter, Curoil beschikte niet over 30 miljoen aan liquide middelen en heeft hiervoor een bancaire financiering aangevraagd, die door de huisbankier is geweigerd. De bijlage van de Cft-brief verwijst naar een brief van Maduro & Curiel’s Bank (MCB), waarin deze commerciële bank refereert aan de onzekere situatie vanwege Covid-19. Daarom heeft Curaçao financiering gevraagd aan Nederland. RdK beschikt vooralsnog wél over voldoende liquide middelen. Pas vanaf maart dit jaar wordt de 60 miljoen in de brandstofprijzen verwerkt door een opslag van 5,1 cent per liter benzine en diesel en 5 gulden per 100 lbs LPG-kookgas en 1 gulden per 20 lbs gas. ,,Ondanks de verwerking van genoemde opslag, zijn de prijzen van zowel benzine als diesel op Curaçao duidelijk lager dan op Aruba en Bonaire”, merkt het College financieel toezicht op.

Bron: Antilliaans Dagblad

14 reacties

  1. Tja, de elite hebben het eiland en alle fondsen al leeg gehaald. En nu zijn ze afhankelijk van het geld van de Nederlandse belastingbetaler geld waarmee ze net zo scrupuloos mee om zullen gaan, als ze de kans krijgen.
    En het hele spel dat nu gespeeld wordt gaat om die kans.

  2. Ik heb al het gevoel dat ik Nederland al 1 dag per week werk om de salarissen van de grootgraaiers op het eiland te bekostigen d.m.v. overdracht van financiële middelen van de Nederlandse overheid aan Curaçao. Middelen die de Nederlandse werkenden, dus ook ik, hebben opgebracht door belastingafdracht. Maar ik krijg nu een beetje het gevoel dat de curacaose ” elite” (er zijn ook andere woorden voor) eist dat ik 2 dagen per week voor hen ga werken!
    BASTA!

  3. wat voor salarissen en functies zouden onze toppers in het buitenland uitoefenen?

    komt vast weer een insel air achtig reddings pakket dat de belastingbetaler/nederland heel veel geld gaat kosten.

  4. Hopelijk wordt er in huize Knoek-koe geen Sinterklaas gevierd, want als ik zijn dichtwerk hier lees vrees ik voor zijn Sinterklaasrijm.

  5. Dat heb je met een kaartenhuis ze zijn los gestapeld en storten gemakkelijk in. En had lasten geweten dat een een letter of intent lag, Dan het hij een strategie kunnen gaan bedenken. Maar het filmsterren loon en leven heeft niet tot gevolg gehad dat hij dit heeft voorzien. En dus zijn er geen maatregelen genomen voor het geval dat isla faciliteiten weg vallen. Een adagium was: if you pay penuts, you will get monkeys.
    Even denken hoe het dan kan dat wij problemen hebben bij overheidsentteiten. Ze betalen, ruim boven de norm, waarom is het directie niveau dan niet navenant?

  6. Lastig die lastpakken van lastige Lastens, die met hun Lastige salarissen zo’n lastige belasting vormen op ons be-last-ing geld, maar lasterlijk genoeg de MaatschAppij geeN enkele ont-lasting brengen.

  7. Is dit geen goede reden om het miljoen salaris van directeur Lasten, ook al ligt hij in een dure scheiding omdat hij er met zijn rondborstige byside van Ennia (golddigger type Anuska Cova / Stella van Rijn) vandoor is gegaan, eens flink te verlagen?

  8. Dus er wordt weer gebedeld in NL begrijp ik.
    Ik hoop nu echt dat het parlement genoeg druk op de RMR kan zetten en niet overstag gaat, eerst korten o Lasten cs. Dit gedonder met die hufters hier lijkt nergens op.

  9. Dus er wordt weer gebedeld in NL begrijp ik.
    Ik hoop nu echt dat het parlement genoeg druk op de RMR kan zetten en niet overstag gaat, eerst korten o Lasten cs. Dit gedonder met die huggers hier lijkt nergens op.

  10. Er zit daar een directeur, die met die auto met een nieuwwaarde van 1 miljoen?, die met een “ruman” “toko den toko” achtig activiteiten orkestreerde.
    Kort daar eerst!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties