28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Antilliaans Dagblad | Corc wil Staten informeren

HomeLandenCuraçaoAntilliaans Dagblad | Corc wil Staten informeren
Braziliaanse partner geeft niet langer thuis | Bea Moedt

Willemstad – Corc, het lokale bedrijf dat rond de laatste jaarwisseling werd geselecteerd als ‘preferred bidder’ en dus op dat moment de beste papieren had om als operator de Isla-raffinaderij nieuw leven in te blazen, wil met spoed een vergadering met het Curaçaose parlement.

Afgelopen week heeft Corc, dat staat voor Curaçao Oil Refinery Complex bv, een verzoek daartoe gedaan bij Statenvoorzitter Charetti America-Francisca (MFK). ,,De raffinaderij wordt beschouwd als een van de stevige pilaren van onze economie en wordt in het regeerakkoord 2021-2025 (van het door MFK en PNP gevormde kabinet-Pisas, red.) genoemd als aandachtspunt”, begint de brief.

Het schrijven is ondertekend door beide Corc-directeuren: Manoel De Silva De Freitas en Javier Hernández. De eerste is bekend van het aannemersbedrijf Dick & Doof, dat eerder veel onderhoudswerk voor de Isla deed. Hernández was voorheen directeur van de Isla, in de tijd dat het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA een leasecontract had, en kent de raffinaderij goed.

,,Corc is een jaar bezig met de voorbereidingen en het proces dat ertoe moet leiden dat de raffinaderij weer wordt opgestart”, vervolgt hun brief. Daarbij krijgen zij naar eigen zeggen te maken met heel wat obstakels die overwonnen moesten en moeten worden. ,,Met als doel om zoveel mogelijk banen te behouden en te creëren, en daarmee het levenspeil op te krikken en een meer stabiele economie te realiseren.”

De directeuren zijn er naar eigen zeggen van overtuigd ‘dat we samen het hoofd kunnen bieden aan alle resterende uitdagingen om uiteindelijk de raffinaderij weer op te starten’. Het Corc-bestuur verzoekt de parlementsvoorzitter om ‘op de kortst mogelijke termijn’ een vergadering met alle Statenleden te beleggen; om de leden te leren kennen en ‘om informatie te verschaffen over het lopende proces’.

Corc is al lange tijd in het nieuws en alle ogen zijn gericht op deze speciaal voor de overname van de exploitatie van de raffinaderij opgerichte nieuwe private entiteit, maar de directie trad tot nu toe niet of nauwelijks in de publiciteit. Ook desgevraagd geeft de Corc-leiding weinig tot geen commentaar of informatie, daarbij telkens verwijzend naar de NDA (non-disclosure agreement) die zij hebben getekend.

Corc kampt echter met tegenslagen, waardoor de deadlines voor de overname nog niet kon worden gehaald, waaronder die van 30 juni voor het overnemen van het personeel. Eén van de grote tegenvallers is dat Roberto Viana, de Braziliaanse Corc-partner, niet meer thuis geeft.

Daardoor kan Corc op dit moment nog niet voldoen aan de afspraken met overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK). Het gaat daarbij om olie (product) en kapitaal (funds). Corc, dat in september 2020 werd opgericht, is naar verluidt intensief bezig met alternatieven.

De Staten zijn momenteel met reces. In principe tot medio augustus. Het is nog onduidelijk of de Statenvoorzitter de leden voor dit doel eerder of tussentijds terugroept. Ook niet hoe coalitie en oppositie hier tegenaan kijken. Duidelijk is wel dat de petroleumindustrie nog altijd een kwestie is van nationaal belang, zeker nu RdK te kennen heeft gegeven dochterbedrijf Curaçao Refinery Utilities (CRU) te sluiten en daarmee het resterende deel van het tijdelijk opgevangen Isla-personeel niet langer te kunnen uitbetalen.

RdK gaf deze week aan dat de hoop nog altijd is dat voor eind september een nieuwe operator is gevonden. In geval er toch geen deal komt met Corc, zal ‘RdK haar verantwoordelijkheid blijven nemen om een andere exploitant te zoeken’.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. “De raffinaderij wordt beschouwd als een van de stevige pilaren van onze economie”
    Als er met economie de sleutel tot herverdeling van geld, ik bedoel staats schuld in harde munten en verdeeld onder Friends and family, is.
    Is het een stevige pilaar.
    Intussen staat de roestbak symbool voor de economische zelfstandigheid van het eiland in meer opzichten dan 1.
    I het misplaatste, de roestbak was, toen het nog geen roestbak was, de geboorte plaats van onze elite. En was toen de echte motor van de economie en heeft op die manier een dubbele symbolische waarde.
    II het huidige, de roestbak kan, met de beste wil van de wereld niet meer als een fenix uit zijn as (roest) herrijzen. En er moet kapitalen in gestoken worden om de roestbak de roestbak te laten zijn. En daarmee geeft het aan hoe het met de economie van het eiland gaat. Nederland moet er veel geld in stoppen om de status quo te handhaven.
    Veel geld maar uitzicht loos zonder visie, plan op een toekomst die economische zelfstandigheid heet.

  2. Pilaar van de economie?? Wanneer was dat ook alweer? Niks naar het parlement, de belastingbetaler niet de stal laten verzorgen om een dood paard te parkeren op basis van pure onzin en vage beloftes. Steek die `corc` maar ergens waar het licht niet schijnt, of kom met iets substantieels, op fantasieën draait geen enkel bedrijf.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties