32 C
Willemstad
• zondag 26 september 2021 17:22

Laatste reacties

- Advertentie -

Antilliaans Dagblad | Corc wil Staten informeren

Braziliaanse partner geeft niet langer thuis | Bea Moedt

Willemstad – Corc, het lokale bedrijf dat rond de laatste jaarwisseling werd geselecteerd als ‘preferred bidder’ en dus op dat moment de beste papieren had om als operator de Isla-raffinaderij nieuw leven in te blazen, wil met spoed een vergadering met het Curaçaose parlement.

Afgelopen week heeft Corc, dat staat voor Curaçao Oil Refinery Complex bv, een verzoek daartoe gedaan bij Statenvoorzitter Charetti America-Francisca (MFK). ,,De raffinaderij wordt beschouwd als een van de stevige pilaren van onze economie en wordt in het regeerakkoord 2021-2025 (van het door MFK en PNP gevormde kabinet-Pisas, red.) genoemd als aandachtspunt”, begint de brief.

Het schrijven is ondertekend door beide Corc-directeuren: Manoel De Silva De Freitas en Javier Hernández. De eerste is bekend van het aannemersbedrijf Dick & Doof, dat eerder veel onderhoudswerk voor de Isla deed. Hernández was voorheen directeur van de Isla, in de tijd dat het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA een leasecontract had, en kent de raffinaderij goed.

- Advertentie -

,,Corc is een jaar bezig met de voorbereidingen en het proces dat ertoe moet leiden dat de raffinaderij weer wordt opgestart”, vervolgt hun brief. Daarbij krijgen zij naar eigen zeggen te maken met heel wat obstakels die overwonnen moesten en moeten worden. ,,Met als doel om zoveel mogelijk banen te behouden en te creëren, en daarmee het levenspeil op te krikken en een meer stabiele economie te realiseren.”

De directeuren zijn er naar eigen zeggen van overtuigd ‘dat we samen het hoofd kunnen bieden aan alle resterende uitdagingen om uiteindelijk de raffinaderij weer op te starten’. Het Corc-bestuur verzoekt de parlementsvoorzitter om ‘op de kortst mogelijke termijn’ een vergadering met alle Statenleden te beleggen; om de leden te leren kennen en ‘om informatie te verschaffen over het lopende proces’.

Corc is al lange tijd in het nieuws en alle ogen zijn gericht op deze speciaal voor de overname van de exploitatie van de raffinaderij opgerichte nieuwe private entiteit, maar de directie trad tot nu toe niet of nauwelijks in de publiciteit. Ook desgevraagd geeft de Corc-leiding weinig tot geen commentaar of informatie, daarbij telkens verwijzend naar de NDA (non-disclosure agreement) die zij hebben getekend.

Corc kampt echter met tegenslagen, waardoor de deadlines voor de overname nog niet kon worden gehaald, waaronder die van 30 juni voor het overnemen van het personeel. Eén van de grote tegenvallers is dat Roberto Viana, de Braziliaanse Corc-partner, niet meer thuis geeft.

- Advertisement -

Daardoor kan Corc op dit moment nog niet voldoen aan de afspraken met overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK). Het gaat daarbij om olie (product) en kapitaal (funds). Corc, dat in september 2020 werd opgericht, is naar verluidt intensief bezig met alternatieven.

De Staten zijn momenteel met reces. In principe tot medio augustus. Het is nog onduidelijk of de Statenvoorzitter de leden voor dit doel eerder of tussentijds terugroept. Ook niet hoe coalitie en oppositie hier tegenaan kijken. Duidelijk is wel dat de petroleumindustrie nog altijd een kwestie is van nationaal belang, zeker nu RdK te kennen heeft gegeven dochterbedrijf Curaçao Refinery Utilities (CRU) te sluiten en daarmee het resterende deel van het tijdelijk opgevangen Isla-personeel niet langer te kunnen uitbetalen.

RdK gaf deze week aan dat de hoop nog altijd is dat voor eind september een nieuwe operator is gevonden. In geval er toch geen deal komt met Corc, zal ‘RdK haar verantwoordelijkheid blijven nemen om een andere exploitant te zoeken’.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

 1. “De raffinaderij wordt beschouwd als een van de stevige pilaren van onze economie”
  Als er met economie de sleutel tot herverdeling van geld, ik bedoel staats schuld in harde munten en verdeeld onder Friends and family, is.
  Is het een stevige pilaar.
  Intussen staat de roestbak symbool voor de economische zelfstandigheid van het eiland in meer opzichten dan 1.
  I het misplaatste, de roestbak was, toen het nog geen roestbak was, de geboorte plaats van onze elite. En was toen de echte motor van de economie en heeft op die manier een dubbele symbolische waarde.
  II het huidige, de roestbak kan, met de beste wil van de wereld niet meer als een fenix uit zijn as (roest) herrijzen. En er moet kapitalen in gestoken worden om de roestbak de roestbak te laten zijn. En daarmee geeft het aan hoe het met de economie van het eiland gaat. Nederland moet er veel geld in stoppen om de status quo te handhaven.
  Veel geld maar uitzicht loos zonder visie, plan op een toekomst die economische zelfstandigheid heet.

 2. Pilaar van de economie?? Wanneer was dat ook alweer? Niks naar het parlement, de belastingbetaler niet de stal laten verzorgen om een dood paard te parkeren op basis van pure onzin en vage beloftes. Steek die `corc` maar ergens waar het licht niet schijnt, of kom met iets substantieels, op fantasieën draait geen enkel bedrijf.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Morgen worden meer dan 200 werknemers van de raffinaderij naar huis gestuurd

Persbureau Curacao Maandag vallen er opnieuw harde klappen bij de raffinaderij. Meer dan tweehonderd werknemers krijgen dan hun ontslag toegezegd. Zij zijn niet geselecteerd om in het vervolgtraject met...

PBC | Minder covid-patiënten dan vorige week, maar meer op de IC op Curaçao

Persbureau Curacao Zondag zijn er 34 mensen positief getest op Corona. Daaronder dit keer geen geïmporteerde cases, maar mensen die lokaal besmet zijn geraakt. 53 Covid-patiënten mochten vandaag uit...

LuchtvaartNieuws | Prijsvechter Wingo hervat vluchten tussen Colombia en Curaçao

WILLEMSTAD - Prijsvechter Wingo hervat de vluchtuitvoering tussen de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en Curaçao. De dochtermaatschappij van het Panamese Copa Airlines vliegt per 6 oktober weer naar...

PBC | Pippi’s Opvang op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Zo nu en dan is het nodig om een Stichting en/of persoon onder de aandacht te brengen. Gewoon, omdat ze fantastisch werk doen en...

PBC | Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan Covid

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vanochtend vroeg is de bekende Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat maakte zijn broer, de eveneens bekende journalist Aimed...

PBC | Coronacijfers Curaçao 25 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is vandaag opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 160 personen overleden op Curaçao aan...
- Advertentie -