26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Corc doet belofte

HomeMediaAntilliaansDagblad | Corc doet belofte

‘Geleidelijk voldoen aan internationale milieunormen’

Boven de wet en ‘bijzonder trots’: Groep onder leiding van ‘s werelds grootste witwasarchitect Gregory Elias doet lege belofte zonder termijnen te gaan voldoen aan milieuwetgeving van ‘s werelds 2 na grootste milieuvervuiler | KKC onderschrift

Willemstad – Curaçao Oil Refinery Complex (Corc) belooft zich in te zetten voor ‘een geleidelijke verbetering van de milieucondities’ en streeft ernaar te voldoen aan ‘de beste internationale normen’. Inzet is een duurzame exploitatie van de raffinaderij op lange termijn.

Bovendien wil Corc de arbeidsomstandigheden van de werknemers verbeteren. Dat blijkt uit een persbericht dat woordvoerder Percy Pinedo gisteren uitstuurde namens het lokale consortium dat werd geselecteerd als ‘preferred bidder’.

Nadat eerder Refineria di Kòrsou (RdK) de keuze al bevestigde, treedt Corc nu zelf ‘bijzonder trots’ naar buiten. De onderhandelingen met verschillende partijen, waaronder overheids-nv RdK, zijn nog in volle gang, maar de bedoeling is dat alle contracten uiterlijk 1 maart worden ondertekend.

Corc zegt in ieder geval vastbesloten te zijn eind februari de definitieve overeenkomst met RdK af te ronden. Het gaat om afspraken in verband met de exploitatie van de Isla-raffinaderij, de faciliteiten in de haven bij Emmastad en de olieterminal bij Bullenbaai, aldus het persbericht, waarin nog eens wordt benadrukt dat de entiteit ‘honderd procent Curaçaos’ is.

Het Antilliaans Dagblad berichtte eerder al dat het bedrijf onder leiding staat van Javier Hernández, die jarenlang directeur was van Refineria Isla Curaçao, en Manoel ‘Lito’ De Silva De Freitas. De Silva De Freitas is bekend met de raffinaderij als onderhoudsaannemer met zijn bedrijf Dick & Doof Contractors.

Dick & Doof maakt samen met de Isla-vakbonden PWFC (Petroleum Workers’ Federation Curaçao) en Apri (Asosashon Pa empleadonan di staf di Refineria Isla) deel uit van het consortium. In het persbericht wordt Da Silva De Freitas niet met naam genoemd maar wel de naam van zijn bedrijf en de ‘zeer belangrijke’ betrokkenheid van Hernández, een ‘wereldwijd erkende expert op het gebied van olieraffinage’.

,,Het team heeft ruime en langdurige ervaring in de exploitatie en ondersteuning van het Curaçaose raffinaderijcomplex. De kern van Corc is en blijft lokaal.” Om de exploitatie uit te kunnen voeren zal worden samengewerkt met ‘een van de grootste olieconcerns ter wereld en met de Verenigde Naties’.

Deze krant schreef in de editie van 30 december, dus nog voordat RdK de keuze officieel had bevestigd, dat de ruwe olie grotendeels uit Brazilië, Nigeria en Rusland moet komen.

Corc zou afspraken hebben met het Braziliaanse GDE Trading (Grupo Dislub Equador). Daarbij zouden Petra Energia Sa, eveneens uit Brazilië, en China Petroleum & Chemical Corporation (Sinopec) zijn betrokken. Wat betreft de VN gaat het om de support van United Nations Industrial Development Organization (Unido).

Bron: Antilliaans Dagblad

KKC naschrift

Voor meer achtergrond informatie, zie de Extra van 12 september 2020 (onder), Blog Koninkrijksbelangen | Witwaswalhalla van 23 september 2020, en Curacao.nu en DolfijnFM van 30 december 2020.

2020 09 12 – Extra | Gregory Elias (United Trust) en lokale Corc BV neemt raffinaderij over

16 reacties

  1. @ Drechi: Begrijpend lezen is ook een kunst. Waar claim ik expert op oliegebied te zijn? Ik hecht juist waarde aan het oordeel van anderen die dit wel zijn. Dat is ook wat ik in mijn reactie schrijf.

  2. Heeft Nederland via de COHO-deal nog iets in te zeggen? Of is die controle-/goedkeuringsinstantie nog niet geïnstalleerd en moet deze ISLA-kwestie nog snel voor die tijd in -poreuze ?- kannen en kruiken worden gegoten?
    Nederland let op uw saeck. U bent uw geld kwijt en er verandert hoogstwaarschijnlijk niets. De minister-president wilde geen loopjongen van Nederland zijn en dat wil hij nog steeds niet.
    Curacao ging op papier akkoord maar in de praktijk zijn zij helemaal niet akkoord. Dat wordt nog wat. Mark my words.

  3. Ik snap iets niet. Wat doen de vakbonden in deze overname? Is dat wel wenselijk dat vakbonden actief gaan participeren in bedrijven? Just asking.

  4. Arme bewoners onder de rook van de Isla!
    Van enig ‘voldoen aan de milieunormen anno 21e eeuw zal niet veel terechtkomen.
    Het zal procedures regenen. Mark my words.

  5. @Abraham Mossel.
    Je hebt groot gelijk.
    Dit is een financiele staatsgreep door enkele gewiekste lieden.
    Hierna is Aqualectra rijp voor overname.
    Mark my words.

  6. @ Woudje heb uit bekende kringen mogen vernemen dat @ Drekkie via zijn billen maat Gerrit de Raaf voor
    niks nada nope’s aandelen in Corc heeft gekregen, om tegen elke aanklacht die tegen het aanstaande oplichters project RdK een tegen aanval moet doen en dit alles word hem voor gekouwd door duur betaalde advocaten, aangezien hij zelf niet zo slim is, Drekkie de smiecht en supper LOSER heeft scheid aan het volk wat onder de giftige rook woont. En mensen jullie geloven toch niet dat een paar schat rijke heertje op dit eiland hun poenne gaan verspelen aan die roest bak, neeeee er zit hier een hele grote adder onder het gras en te wachten tot hij naar boven mag komen als alles in orde is en natuurlijk een aantal figuren die miljoenen in hun zakken kunnen proppen van dit losers project.

  7. Deze zelde elias heeft boo laten bouwen voor 400 miljoen naf 25jaar terug. En dat was toen met geleend geld van de overheid. Geen wonder dat de antilliaanse overheid uiteindelijk een schuld van 5 mijard heeft opgebouwd. Het was mede dankzij deze praktijken en een incompetente zus de lanoi. Read my lips, hij gaat straks ook met geleend geld de boel opstarten en eventueel upgraden voor 1 miljard en de COHO zal braaf bij het kruisje tekenen en accorderen hiervoor want nederland is hem dankbaar voor zijn verleende diensten.

  8. Ben benieuwd wat de belofte waard is. Wat ik uit het artikel begrijp is dat onze overheid, ondanks gerechtelijke uitspraken, het prima vindt dat de raffinaderij in de huidige staat gaat functioneren.
    Blinken we als Zuid Amerikaans landje toch ergens in uit. Namelijk het meest vervuilend per inwoner.
    Voorlopig maar even geen Amerikaanse toeristen want als die een hap vervuiling inademen hebben we een mega claim aan onze broek.

  9. “Curaçao Oil Refinery Complex (Corc) belooft zich in te zetten voor ‘een geleidelijke verbetering van de milieucondities’ en streeft ernaar te voldoen aan ‘de beste internationale normen’. ”

    Kortom; We gaan de oude roestbak gewoon weer opstarten en het milieugebeuren zetten we om in beloftes en een niet nader gedefinieerd “streven”. Geleidelijke verbetering is een onzin redenatie.
    We`verbeteren` hier alles geleidelijk en rennen achteruit als het op de werkelijkheid aankomt hoe we dat doen. Kijk eens naar de staat van het land en dan weet je genoeg. De bewoners onder de wind gaan we dus gewoonweg weer in de stank en troep zetten. De eisen die we dus wel aan Klesch en andere derden stelden hebben we kennelijk voor onszelf alweer laten vallen. Wat zijn we toch domme sukkels.

  10. “Curaçao Oil Refinery Complex (Corc) belooft zich in te zetten voor ‘een geleidelijke verbetering van de milieucondities’ en streeft ernaar te voldoen aan ‘de beste internationale normen’.”

    Zoals ik het lees gaan we gewoon opstarten zonder te voldoen aan de milieueisen en de beste Internationale normen, wat dat laatste ook inhoudt.
    De woorden “geleidelijk” en “streeft” horen hier niet thuis.

    Eerst de raffinaderij laten voldoen aan alle eisen en dan pas opstarten! Zo hoort het!

  11. Uitspraken door experts op onder andere oliegebied zoals Just Saying hier, zijn natuuuurlijk van wereldbelang. Als Just Saying ergens iets van vindt, dan kan de rest van de wereld er vergif op innemen dat het zo is. Als Just Saying ergens sceptisch over is, (want hij voelt het aan zijn piswater aan) helpt geen moedertje lief er meer aan.
    Punt.

  12. Als grote internationale spelers geen brood meer zien in onze raffinaderij dan moet dat een heel duidelijk signaal zijn. Als er nog geld mee te verdienen was dan waren ze wel aan tafel gaan zitten toch? Maar kennelijk weten we het hier weer beter dan de rest van de wereld. Ik begrijp en deel veel van de scepsis ten aanzien van deze groep.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties